Bacalaureatul din acest an a făcut victime printre absolvenţii de liceu, care au picat pe capete examenul maturităţii. 65% este procentul de promovabilitate din acest an, cea mai mică rată de trecere a examenului din ultima perioadă înregistrată în judeţul Suceava. Până acum, anual, în Suceava se înregistra o rată de trecere la bac de aproape 90%, însă anul acesta procentele au scăzut simţitor. Mai mult, în judeţ nu s-a înregistrat nici o medie de 10 în acest an.
Peste o treime dintre candidaţi, adică 35% dintre absolvenţii de liceu, au picat examenul de bacalaureat, iar mulţi dintre cei care l-au promovat au trecut cu medii la limită. Potrivit datelor statistice transmise de Inspectoratul Şcolar Suceava, 1.897 dintre candidaţii respinşi au luat medii mai mici de 5, în timp ce 597 de candidaţi au picat bacalaureatul la limită, cu medii între 5 şi 5,99.
În ceea ce priveşte promovaţii, cei mai mulţi dintre candidaţi au trecut examenul cu medii de la 7 la 7,99, urmaţi de cei cu medii de la 6 la 6,99, în această situaţie fiind 1.406 candidaţi.
Medii de la 8 la 8,99 au fost obţinute de doar 284 de absolvenţi de liceu, iar medii între 9 şi 9,99 au luat doar 22 de concurenţi. Nici un candidat nu a trecut examenul cu media 10.
Vezi aici lista completă a rezultatelor obţinute la bacalaureat
Contestaţii la toate examenele
Ziua de ieri a fost una proastă pentru mii de absolvenţi de liceu care au aşteptat încă de la primele ore ale dimineţii afişarea rezultatelor de la bacalaureat.
Majoritatea liceelor au publicat rezultatele dimineaţa, în jurul orei 10:00.
La Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară situaţia este dezastruoasă. Numai 18% dintre candidaţii care au dat bacalaureatul au şi trecut examenul. Supărare şi jale mare printre concurenţi, ieri dimineaţă, la aflarea rezultatelor. Liste întregi cu candidaţi respinşi şi, ici colo, câte un concurent promovat se regăsea pe tabelele publicate la avizierul şcolii.
Părinţi disperaţi şi absolvenţi cu ochii în lacrimi, aceasta era atmosfera ieri dimineaţă în curtea colegiului.
„Nu am luat. Am media 5,73 şi cea mai mică notă am luat-o la matematică, unde subiectele au fost groaznice. Fac contestaţie la toate tezele, că nu am nimic de pierdut”, a spus Ştefan Mujdei, absolvent al Colegiului de Industrie Alimentară din Suceava.
La acelaşi colegiu, Andreea Monea era una dintre puţinele candidate fericite. A luat bacalaureatul. „Am luat, a fost foarte greu, îndeosebi la matematică. Am o medie care îmi permite să merg la facultate şi mă bucur”, a spus Andreea Monea.
Trei candidaţi respinşi la Colegiul „Petru Rareş”
La Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava situaţia era radical opusă celei de la Colegiul Alimentar. Promovabilitate mare, doar trei candidaţi respinşi şi medii mult mai mari.
Cătălin Ciornei a luat examenul cu media 9,73. „Am luat. Am nevoie de medie mare fiindcă plec la studii în Germania”, a spus Cătălin, în timp ce sărea în sus de bucurie, la propriu.
La fel şi Tudor Nemeş. A luat bacalaureatul şi are şi o medie care-i permite să plece să studieze în Danemarca. Chiar dacă elevii de la Colegiul „Petru Rareş” au luat note mari, Tudor Nemeş a spus că „matematica a dat bătăi de cap, subiectele au fost foarte grele şi acolo notele au fost mai mici”.
Colegiile de renume au procente mari de promovare, doar unul-doi candidaţi fiind respinşi. La Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” doar o elevă nu a reuşit să obţină media 6 pentru a trece bacalaureatul, gradul de promovabilitate fiind de 99,5%, pe când la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” este de 99,09%, cu doi candidaţi respinşi. Şi la Colegiul Naţional “Petru Rareş” promovabilitatea a fost ridicată, doar trei candidaţi picând examenul. La liceele tehnice şi industriale din judeţ se înregistrează o rată scăzută de promovabilitate, iar candidaţii de aici care au trecut examenul au luat note mici.
Preşedinţii comisiilor de bacalaureat se aşteaptă la un val de contestaţii
Astăzi, de la ora 8 până la ora 12, cei nemulţumiţi de rezultatele obţinute pot să depună contestaţii. Preşedinţii de bacalaureat din şcolile sucevene se aşteaptă la un număr foarte mare de contestaţii, având în vedere rata de promovabilitate din judeţ.
Contestaţiile se vor rezolva în următoarele două zile, urmând ca apoi să se afişeze rezultatele finale ale examenului de bacalaureat, prima sesiune din acest an.
( 4 iul 2011, 11:26:05
parintii nu se intereseaza de soarta lor.........profesorii nu-si bat capul, nu-i intereseaza si-i lasa cum vor ei............intr-un cuvint este dezastru din partea la toti..... elevi-profesori-parinti.......
ce-i de facut? la munca........osul la treaba.......fara prea multa miorlaiala......stim numai sa criticam , dar nu sa ne uitam fiecare in ograda noastra......