Sute de motociclişti din Suceava, din judeţele învecinate sau chiar din zone mai îndepărtate din ţară s-au adunat timp de trei zile la Gura Humorului, în Complexul Ariniş, la primul festival al motocicliştilor – Motorfest 2011, organizat de clubul sucevean North Gang Riders.
Jocuri şi concursuri distractive pentru motociclişti
În ciuda vremii capricioase, pasionaţii de motoare s-au distrat de minune, pentru că pe lângă ingredientele nelipsite la astfel de întruniri – muzică rock, mâncare şi băutură, participanţii s-au putut distra la partide de paintball, tir cu arcul, tir cu puşca cu aer comprimat, rafting, călărie, înot în bazin acoperit, teleschi şi tiroliană.
Principalul element de noutate faţă de alte întâlniri de acest gen a constat în jocuri şi concursuri distractive, cum ar fi cel de îndemânare “Mers încet, că tare merge orice babă”, concursul “Ruleta cu ouă”, “Trasul pe sfoară”, “La împins butoiul cu motorul”, “Puternicul”, sau “Cauciucul de motocicletă”, care s-a dovedit a fi şi cel mai greu concurs.
“La împins butoiul cu motorul”, câştigătoare a fost cea mai tânăra motociclistă, Laura Ioana Luchian, în vârstă de 18 ani, din Piatra Neamţ, membră a grupului de motocilişti Free Wolf.
Sâmbătă seara, după festivitatea de premiere, toţi cei prezenţi la baza pârtiei Şoimul au avut parte de două recitaluri rock ale formaţiilor Cross şi Axiome şi un spectacol de jazz oferit de trupa Excentric Blues Band din Iaşi.
Parada motocicliştilor
Unul dintre principalele evenimente puse la cale de organizatorii Motorfest 2011 a fost o paradă a motocicliştilor pe o distanţă de 80 de kilometri, de la Gura Humorului în Suceava şi înapoi.
Când cele aproximativ 100 de motoare şi-au făcut intrarea pe străzile Sucevei, duminică, în jurul amiezii, puteai simţi cum aerul vibra în jurul lor, zgomotul produs răspândindu-se în jur ca zumzetul unui uriaş stup de albine. Din când în când, unii turau motorul, făcându-l să vuiască şi mai puternic, în vreme ce de la alte motociclete răsunau pocnituri puternice, ca nişte împuşcături.
“Invadatorii” pe două roţi s-au oprit în parcarea Iulius Mall Suceava, unde le-a fost pus la dispoziţie un spaţiu generos pentru demonstraţii de îndemânare şi curaj în folosirea motocicletelor pentru cascadorii extreme.
Astfel, în vreme ce majoritatea motocicletelor, unele fiind exemplare de colecţie, de zeci de mii de euro, au fost etalate în parcare, atrăgând privirile multor trecători, alţii le-au folosit pentru a-şi demonstra aptitudinile de strunire a zecilor de cai putere adunaţi în motoarele lor.
Mersul pe o singură roată, în plan înclinat, a fost cea mai simplă dintre cascadoriile prezentate publicului, pentru că au urmat o grămadă de alte figuri spectaculoase dar şi periculoase.
Mersul în doi pe motocicletă, pe o singură roată, uneori chiar şi fără mâini pe ghidon, condusul motocicletei din picioare, dar şi demonstraţie de echilibristică şi acrobaţie pe motociclete au făcut deliciul publicului, care i-a răsplătit pe temerari cu aplauze.
Nu au lipsit nici senzaţiile tari, mai ales atunci când unul dintre cei mai curajoşi motociclişti, care a făcut demonstraţii bine primite de public, a zburat pur şi simplu peste motocicletă, în aer, prăbuşindu-se pe asfalt, chiar lângă motocicleta din care au sărit ţăndări.
Din fericire, faptul că a ştiut cum să cadă şi să evite de motocicleta care se prăbuşea l-a ferit pe temerarul motociclist de o experienţă şi mai dureroasă decât contactul cu asfaltul.
O pasiune scumpă
Motoarele prezente în parcarea centrului comercial au demonstrat încă o dată că această pasiune nu e una accesibilă, cheltuielile fiind mari, dar la fel fiind şi satisfacţiile. Dacă cele mai ieftine motoare, cu performanţe mai slabe şi aspect mai puţin impunător, pot fi luate şi cu 5.000 – 6.000 de euro, altele, în funcţie de specificaţiile tehnice, dar mai ales de modul în care arată, ajung să coste zeci de mii de euro, la fel ca o maşină sport performantă.
Nici echipamentele de protecţie pentru motociclişti nu sunt ieftine, acestea fiind de asemenea o investiţie mare, dar necesară.
În plus, pe lângă consumul de carburant, mai apare problema înlocuirii roţilor. Demonstraţii precum cele de la Iulius Mall, unde cercuri perfecte au fost trasate pe asfalt cu motociclete învăluite într-un nor de fum, îl poate costa pe motociclist şi trei cauciucuri într-o singură zi, iar dacă unul second-hand e 30- 40 de euro, unul nou costă şi peste 200 de euro.
“E o pasiune scumpă, dar se merită. Este viaţa noastră. Fiecare avem activităţi diferite. Unii sunt ingineri, alţii tehnicieni în domeniul auto, unii sunt medici, alţii asistenţi medicali, profesori. Fiecare cu profesia lui. Asta nu ne împiedică să ne unim forţele pentru un singur scop, acela de a fi motociclist”, spune Cristian Simion, membru al clubului Free Wolf Piatra Neamţ, venit la Motorfest 2011 la chemarea prietenilor din Suceava.
Un cunoscut om de afaceri sucevean s-a dovedit a fi unul dintre împătimiţii motoarelor, făcând parte din participanţii la parada Motorfest.
“Merg cu motocicleta dinainte de a merge cu maşina – din 1973. Am avut o mulţime de motociclete, o perioadă am făcut pauză şi de vreo şapte-opt ani am reluat pasiunea”, a spus Philip Rozopol, care s-a alăturat clubului de motociclişti North Gang Riders recent înfiinţat, în primăvara acestui an.
“Noi, ca motociclişti, existăm de mulţi ani, dar abia în primăvara acestui an ne-am organizat sub această formă. Suntem un grup de prieteni care, atunci când este frumos afară ne întâlnim şi plecăm oriunde. Motociclismul în sine înseamnă sânge rece, aventură, libertate şi, nu în ultimul rând, relaxare. Programul nostru este plin cu astfel de evenimente, care se organizează în diverse oraşe din ţară şi la fel cum au fost prezenţi prietenii noştri din foarte multe judeţe la Gura Humorului, aşa vom fi prezenţi şi noi la ei”, a precizat preşedintele Motorclub North Gang Riders Suceava, Cristian Scutelnicu.
Următoarea întâlnire a motocicliştilor în judeţul Suceava va avea loc în ultimul weekend din august, la Rădăuţi.
Cosmin ROMEGA, Stelian BORHAN
(23 aug 2011, 09:39:30