O autospecială a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, dotată cu un sistem electronic care verifică automat dacă maşinile au rovinietă, va acţiona câte o săptămână din fiecare lună în judeţul Suceava. Se va întâmpla chiar din această lună, după ce o astfel de maşină a fost repartizată pentru patru judeţe din nordul Moldovei. Cu alte cuvinte, dacă circulaţi fără rovinietă, aveţi şanse mari să vă treziţi cu o amendă acasă.
Maşinile dotate cu acest sistem de verificare online au intrat în dotarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din octombrie 2010, odată cu intrarea în vigoare a rovinietei electronice. De mai bine de şase luni, o maşină a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi a avut grafic de control periodic şi în judeţul Suceava, însă la intervale mai mari de timp.
Nicolaie Popovici, director comercial în cadrul Direcţiei Regionale din Iaşi, a declarat pentru Monitorul de Suceava că începând din iulie o maşină a fost repartizată exclusiv pentru patru judeţe din Moldova, Neamţ, Iaşi, Suceava şi Botoşani, astfel că timp de o săptămână, lunar, se vor face controale exclusiv pe raza judeţului Suceava.
„Graficul de control este foarte încărcat, inspectorii noştri acţionează câte 14 ore pe zi”, a subliniat Nicolaie Popovici.
Când şi unde se vor face controale în judeţ
El a precizat că judeţul Suceava este programat la controale în perioada 11-17 iulie, când se va acţiona pe principalele două drumuri naţionale care străbat judeţul, DN 17 (drumul dinspre Suceava spre Ardeal) şi DN 2 (de la intrarea dinspre Iaşi şi până la Siret), însă nu numai.
„La ultima prezenţa în judeţ de exemplu, am acţionat şi pe DN 29, spre Botoşani, dar şi pe DN 17 A, în zona Rădăuţi – Marginea”, a mai spus Nicolaie Popovici.
Acesta ne-a adus şi lămuriri legate de porţiunile de drum pe care taxa de drum este obligatorie.
Pe drumuri naţionale, doar pe sectoarele din municipii nu este obligatorie rovinieta, în timp ce în oraşe şi comune este nevoie de taxă de drum.
Şoferii nu sunt opriţi în trafic, primind amenzile acasă, în plic
În ceea ce priveşte modul în care funcţionează aceste sisteme, camerele video înregistrează numărul de înmatriculare al vehiculelor care tranzitează drumurile naţionale, care apoi sunt verificate în baza centrală de date (CESTRIN), iar în cazul în care numărul nu este găsit se interoghează baza de date a Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor pentru identificarea contravenientului. Toate aceste operaţiuni au loc online, în doar câteva secunde. După ce proprietarul maşinii fără rovinietă este identificat, acestuia i se întocmeşte proces verbal şi i se trimite amenda, prin poştă, la domiciliu.
Oficialii de la Compania de Drumuri Naţionale susţin că şoferii depistaţi fără roviniete au şanse minime de izbândă în cazul în care contestă sancţiunea, asta pentru că proba video se păstrează şi la nevoie este pusă la dispoziţia instanţei de judecată.
Sistemul electronic prin care sunt verificaţi şoferii din trafic poate fi folosit şi independent de maşina cu care se acţionează în trafic, de obicei camerele fiind dispuse la marginea şoselei.
În viitorul apropiat, în dotarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale vor intra şi sisteme fixe de verificare a plăţii rovinietei.
( 2 iul 2011, 11:26:52