Colegiul Medicilor Veterinari din România s-a întrunit pentru prima dată în judeţul Suceava, oaspeţii din toată ţara reunindu-se ieri la şedinţa ce a avut loc la Casa Elena, în oraşul Gura Humorului. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Medicilor Veterinari Suceava, preşedintele organizaţiei, doctorul Petrea Dulgheru, reuşind astfel să-şi îndeplinească un vis mai vechi. El a arătat că pe lângă discuţiile legate strict de medicina veterinară a dorit ca medici din toată ţara să poată vizita Bucovina, să vadă locurile deosebite de aici şi să-i facă astfel să revină în zonă.
„Organizarea unui Colegiu Naţional al Medicilor Veterinari este o premieră în judeţul nostru. Reprezentanţii din ţară veniţi aici pentru acest sfârşit de săptămână reprezintă 8.300 de colegi din România. Datoria mea a fost să-i aduc în Bucovina pentru a o cunoaşte”, a declarat doctorul Petrea Dulgheru.
Medicii veterinari, îndemnaţi să fie o voce mai puternică
În cadrul şedinţei s-au dezbătut problemele la zi legate de activitatea medicilor veterinari, fiind pus un accent deosebit pe problema evoluţiei bolilor şi a metodelor de prevenire a acestora, în concordanţă cu metodele din ţările dezvoltate din Europa. Veterinarii s-au declarat mulţumiţi de stârpirea majorităţii bolilor la animale, precum şi de felul cum s-au desfăşurat operaţiunile de crotaliere ale efectivelor.
„Mi se pare că majoritatea colegilor muncesc pe muţiş. Noi ar trebui să fim o voce mai puternică, tocmai din cauza faptului că stăm în umbră suntem percepuţi destul de prost. Se iau decizii la nivel înalt în probleme sanitar-veterinare fără a fi consultaţi şi noi, mai mulţi veterinari ar trebui să se implice şi în politică”, a fost mesajul lui Petrea Dulgheru către colegi.
Flutur: „În Bucovina avem multe abatoare, dar nu avem ce tăia”
Invitatul de onoare la şedinţa Colegiului Medicilor Veterinari din România a fost preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur. După ce i-a felicitat pentru munca lor pe medici şi le-a cerut să fie mai vizibili în tot ceea ce înseamnă dezbatere publică, preşedintele CJ Suceava a atins şi problemele din zootehnie de la nivel judeţean.
„Avem încă multe efective de animale în judeţ, dar acestea scad, populaţia de la sate a îmbătrânit, iar din urmă fermele vin greu. Este drept, în Bucovina avem multe abatoare, dar nu avem ce tăia, asta este problema”, a atras atenţia Flutur.
El a vorbit şi despre problemele cu forţa de muncă în agricultură, de faptul că proprietarii de stâne din munţii Dornelor nu reuşesc să găsească ciobani, admiţând totodată că şi politicienii au o vină pentru asta, deoarece au învăţat populaţia să stea acasă şi să încaseze bani, în baza legii venitului minim garantat.
Despre problema îmbătrânirii crescătorilor de bovine şi a lipsei unei generaţii care să vină din urmă a vorbit şi Petrea Dulgheru.
„Avem în continuare cel mai mare efectiv de bovine din ţară, dar acestea sunt crescute în majoritate de oameni de 70-80 de ani. Când vor dispărea aceştia vom cădea enorm”, a subliniat Dulgheru, amintind că medicii veterinari trebuie să le facă mai uşoară misiunea crescătorilor de animale.
Şedinţa de întrunire desfăşurată la Gura Humorului l-a avut în frunte şi pe doctorul Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Naţional al Medicilor Veterinari din România.
( 2 iul 2011, 11:04:46
Mai scoate-o cimilitură ... pe gură
Îi iese greu ( că-i constipată , săraca )
D’aia doftoru’ Onofrei transpiră-n ,, şură ’’
Iubesc ţăranii de la ţară
Urăsc ţăranii de oraş
Îmi place de ăsta ca de limba bulgară
Deşi are 100 de ani mai are la gură caş
E cantautorul unui bâzâit de muşte
Cum să-l iau în serios ? cum ?
Când din limba română nu poa’ să muşte
Decât : contract , lemn şi bitum ( pentru drum )