Ieri a fost ultima zi în care cultivatorii de teren agricol şi crescătorii de animale au mai putut depune proiecte pentru a accesa măsura 141, cea prin care micii fermieri primesc o primă anuală de 1.500 de euro de la Uniunea Europeană, primă care se acordă pe o perioadă de cinci ani. Din nou, cei mai mulţi solicitanţi s-au înghesuit să-şi depună proiectele în ultimele zile, angajaţii Compartimentului Judeţean de Dezvoltare Rurală lucrând contracronometru.
Conform calendarului Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, proiectele au putut fi depuse pe întreg parcursul lunii iunie. Până în jurul datei de 20 iunie abia se adunaseră puţin peste 200 de proiecte, pentru ca până ieri, în ultima zi, să se ajungă la aproximativ 650.
„Ca de obicei, în ultima zi avem foarte mulţi solicitanţi, încercăm să facem faţă cu succes. Facem apel la beneficiari ca pe viitor să se prezinte din primele zile, să avem o repartizare uniformă a muncii pe întreaga perioadă a sesiunii”, declara, ieri dimineaţă, Valeria Simioniuc, coordonatorul Compartimentului Judeţean de Dezvoltare Rurală, unde se depun proiectele pentru banii europeni.
Beneficiarii spun că au fost întârziaţi de birocraţie
De cealaltă parte, micii fermieri ne-au spus că au depus atât de târziu proiectele din cauze care nu au ţinut doar de ei. Au avut nevoie de foarte multe hârtii şi aprobări pe care le-au obţinut greu, proiectele de acest gen fiind destul de consistente, după care au aşteptat ca firmele de consultanţă să-i anunţe când este gata proiectul.
„Este un ajutor foarte mare pentru oamenii de la ţară, dar e greu, în dosarul acesta se cer prea multe, este prea multă umblătură, lumea nu are bani să umble atât de mult”, mărturisea, ieri, Maria Ştefănoaia, din Mălini, care a depus un proiect pe ultima sută de metri.
Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre solicitanţi ştiau destul de puţine lucruri despre cum se accesează banii europeni, proiectele lor fiind lucrate de firme de consultanţă.
Cum şi când se mai pot depune proiecte
După ce în ultimii doi ani au fost trei sesiuni de depunere a proiectelor pentru primirea banilor europeni, în 2011, prima sesiune a fost cea din iunie, în timp ce a doua, ultima, va fi în octombrie.
Cei mai mulţi dintre cei care beneficiază de aceste prime au devenit eligibili prin ferme mixte, cultivând suprafeţe de teren şi crescând şi câteva animale.
Pentru proiectele care vor fi depuse în octombrie, Uniunea Europeană a alocat României suma totală de 200 de milioane de euro.