Şoferii care blochează intrarea autobuzelor de transport în comun în staţiile de aşteptare din municipiul Suceava riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
Noua regulă îi vizează pe cei care fac transport public de persoane, în special pe şoferii de maxi-taxi, care au obiceiul de a sta uitaţi în staţii, în ideea că astfel vor atrage noi călători în maşinile lor.
Numai că, de foarte multe ori, staţionarea lor blochează accesul autobuzelor TPL, încât şoferii acestora fie sunt nevoiţi să blocheze temporar un sens de circulaţie, până pot intra în staţie, fie sunt nevoiţi să oprească departe de locul în care aşteaptă călătorii, pentru că acolo stau “ciorchine” microbuzele de maxi-taxi.
Amendarea şoferilor în astfel de situaţii este posibilă datorită deciziei luate ieri de Consiliul Local, în baza unui proiect de hotărâre iniţiat de primarul Ion Lungu şi viceprimarul Lucian Harşovschi.
Astfel, în regulamentul pentru efectuarea transportului public local au fost introduse o serie de amendamente, care stabilesc obligaţiile şoferilor, precum şi sancţiunile care pot fi aplicate pentru nerespectarea acestora.
Una dintre noile obligaţii ale şoferilor de microbuze şi autobuze de transport public este „să nu staţioneze nejustificat în staţiile publice, mai mult decât timpul necesar pentru urcarea şi coborârea persoanelor transportate”.
Altă obligaţie este „să nu oprească în mod nejustificat în capătul de la intrarea în staţiile publice. În condiţiile în care există spaţiu suficient, urcarea şi coborârea călătorilor se va face cât mai aproape de capătul de ieşire din staţiile respective”.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a precizat că aceste măsuri îi vizează în mod direct pe „şoferii obraznici de maxi-taxi, care blochează intenţionat staţiile de aşteptare şi nu permit intrarea autobuzelor TPL în staţie”.
Încălcarea celor două prevederi adăugate în regulamentul pentru efectuarea transportului public local se sancţionează cu amenzi de la 100 la 500 de lei, aplicate conducătorilor mijloacelor de transport public local.
Mai mult, un număr mare de abateri ale şoferilor de la regulament poate avea repercusiuni asupra societăţii pentru care aceştia lucrează, toate incidentele înregistrate fiind adunate într-o condică specială şi contabilizate periodic.
( 1 iul 2011, 19:36:47