Europarlamentarul PD-L, suceveanul Petru Luhan, a declarat că apariţia în România a unui nou minister care să gestioneze fondurile europene ar conduce la creşterea absorbţiei banilor de la Uniunea Europeană. Luhan a subliniat că înfiinţarea unui nou minister care să se ocupe de gestionarea banilor europeni este privită cu ochi buni la Bruxelles. El a mai arătat că, în ultima perioadă, România a făcut progrese în ceea ce priveşte gradul de absorbţie a fondurilor europene, însă pentru a atrage toţi banii este nevoie de eforturi substanţiale şi de găsirea unei strategii eficiente, mai ales în contextul în care economia ţării este dependentă de aceste fonduri.
Petru Luhan a spus că, în situaţia în care se discută ca în următorul cadru financiar fondurile europene să fie cuprinse sub acelaşi cadru strategic, apariţia unui nou minister care să centralizeze instrumentele financiare comunitare este bine văzută la Bruxelles.
Luhan a declarat că în Uniunea Europeană există state membre care dispun de un asemenea minister responsabil cu gestionarea fondurilor comunitare, iar rezultatele obţinute sunt extrem de bune.
Luhan: Simplificarea procedurilor va duce la creşterea ratei de absorbţie a fondurilor
El a dat ca exemplu Polonia, unde rata absorbţiei este foarte mare, sau Spania, ţară care în perioada trecută de programare a absorbit toate fondurile puse la dispoziţie de către Uniunea Europeană.
„Ultimele state care au aderat la UE se confruntă cu dificultăţi în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor, însă consider că România poate reuşi să atragă tot ce i-a fost pus la dispoziţie până în 2013, cu condiţia să realizeze această reformă instituţională. Este nevoie de o nouă unitate administrativă, cu statut juridic puternic şi care să fie recunoscută la Bruxelles, formată din personal stabil şi bine calificat, care să lucreze împreună cu experţi ai Comisiei Europene şi ai firmelor de specialitate recunoscute pe plan naţional şi european”, a precizat Petru Luhan.
El a adăugat că la nivelul Uniunii Europene se încearcă în continuare să se simplifice şi să se modernizeze normele şi procedurile de alocare a fondurilor.
„Consider că este necesar ca şi la nivel naţional să se realizeze acest lucru. Această simplificare va contribui la creşterea ratei de absorbţie şi la scurtarea termenelor de plată. O altă problemă des întâlnită este lipsa de comunicare şi doresc să accentuez necesitatea de informare a mediului privat şi a autorităţilor regionale şi locale cu privire la posibilităţile de finanţare, la condiţiile de eligibilitate, la normele privind cofinanţarea şi la normele privind rambursarea”, a mai declarat Petru Luhan.
( 1 iul 2011, 13:10:09