vineri, 1 iul 2011 - Anul XVI, nr. 153 (4751)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Declaraţii

HIV/SIDA nu mai este o problemă pur medicală, ci una cu aspecte sociale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Prezent ieri, la Suceava, cu prilejul închiderii campaniei de luptă împotriva HIV/SIDA - „Iubeşte fără riscuri”, derulată în judeţ, prin Direcţia de Sănătate Publică (DSP), ministrul secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Adrian Streinu -Cercel, a declarat că această maladie nu mai este o problemă pur medicală, ci una cu aspecte sociale, şi a salutat iniţiativa autorităţilor sanitare locale de a declanşa o astfel de acţiune cu caracter preventiv.

„Prevenţia este mai eficientă decât orice intervenţie terapeutică”, a spus oficialul, care a atras atenţia factorilor de răspundere asupra importanţei de a educa generaţia tânără şi de a o menţine sănătoasă.

„Prevenţia înseamnă o investiţie pe care n-o recuperezi într-un mandat şi aici este problema politicienilor. Ca atare, trebuie cu toţii să facem corp comun şi să transmitem acest mesaj, indiferent de culoarea politică, fiindcă sănătatea nu are culoare politică”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

 

45 de milioane de euro cheltuiţi anual, pentru tratarea persoanelor cu HIV/SIDA din ţară

El a arătat că, în România, în momentul de faţă, există 10.500 de persoane cu HIV /SIDA în viaţă, dintre care 8.000 vin regulat în secţiile de boli infecţioase din spitale pentru reevaluare, iar 7.600 urmează un tratament. Pentru aceşti bolnavi, se cheltuiesc, anual, 45 de milioane de euro, a completat oficialul.

Ministrul secretar de stat a ţinut să precizeze că, începând din 1997, numărul  pacienţilor diagnosticaţi cu HIV/SIDA a rămas constant în ţara noastră, fiind înregistrate între 250 şi 450 de cazuri noi pe an, iar această rată scăzută a îmbolnăvirilor s-a datorat faptului că pacienţii au fost trataţi, devenind „nedetectabili din punct de vedere al prezenţei virusului în sânge”, ceea ce înseamnă că nu mai pot transmite infecţia.

 

Tinerii suceveni, interesaţi să afle cât mai multe despre HIV/SIDA

Campania „Iubeşte fără riscuri" a fost lansată de DSP Suceava pe data de 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, fiind cea mai amplă campanie de informare, educare şi comunicare în domeniul prevenirii cazurilor de infectare cu virusul HIV, responsabil de apariţia maladiei SIDA, a arătat, ieri, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Adrian Popescu.

Tot ieri, directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu, a apreciat drept mulţumitoare rezultatele campaniei, explicând că tinerii din judeţ sunt interesaţi să primească informaţii despre HIV/SIDA şi să participe la discuţii mai puţin formale.

 

183 de persoane cu HIV/SIDA, în judeţ

Campania s-a încheiat ieri, în prezenţa a numeroşi invitaţi, printre care vicepreşedintele CJ Vasile Ilie,  subprefectul Angela Zarojanu, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă, dr. Doina Elena Ganea Motan, şeful secţiei de Boli Infecţioase din cadrul Spitalului Suceava, dr. Corina Stănescu, care, de altfel, a avut şi iniţiativa demarării unei asemenea acţiuni de prevenire.

Anul acesta, în judeţ, au fost depistate zece cazuri noi de infecţie cu HIV/SIDA, dintre care unul la un bebeluş născut dintr-o mamă seropozitivă, şi restul la adulţi cu vârste între 22 şi 47 de ani. Tot în 2011 au fost consemnate şi patru decese.

La ora actuală, în judeţul Suceava sunt în evidenţă 183 de persoane cu HIV/SIDA, dintre care 167 urmează un tratament antiretroviral.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului HIV/SIDA nu mai este o problemă pur medicală, ci una cu aspecte sociale.
 Vizualizări articol: 1180 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
HIV/SIDA nu mai este o problemă pur medicală, ci una cu aspecte sociale5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei