Comisarul european pentru Agricultură Dacian Cioloş a declarat ieri la Suceava că, începând din 2014, România va beneficia de mai multe fonduri din partea Uniunii Europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală. Dacian Cioloş s-a aflat ieri într-o vizită de lucru în judeţul Suceava, unde s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, prefectul Sorin Popescu, precum şi cu reprezentanţi ai producătorilor şi procesatorilor agricoli, reprezentanţi ai asociaţiilor agricole, precum şi cu cei ai instituţiilor cu atribuţii în acest domeniu. Cioloş a arătat că, pe lângă discuţiile legate de proiectele din agricultură finanţate din bani europeni, unul dintre subiecte a făcut referire şi la viitoare alocări de fonduri pentru dezvoltare rurală.
„Anul acesta, anul viitor şi în 2013 va trebui să se stabilească modul în care doreşte România să folosească banii pentru perioada de după 2014. Este important, pentru că România va avea sume de bani mai importante faţă de perioada financiară actuală, şi pentru dezvoltare regională, şi pentru agricultură şi dezvoltare rurală”, a spus Cioloş. El a adăugat că România va fi sigur unul dintre statele care va avea o creştere de finanţare atât pe politica agricolă, cât şi pe de dezvoltare rurală.
„Vom defini mai clar noţiunea de agricultor şi cea de agricultor activ”
Comisarul european a explicat că noua propunere legislativă cu privire la Politica Agricolă Comună şi de dezvoltare rurală va fi prezentată în această toamnă, în luna octombrie. Dacian Cioloş a explicat că din 2014 va exista un sprijin financiar complementar pentru zonele defavorizate, precum şi un sprijin financiar simplificat pentru fermele mici.
„De asemenea, vom defini mai clar noţiunea de agricultor şi cea de agricultor activ, pentru a evita ca subvenţiile să se ducă la proprietarii de terenuri care nu-l lucrează. Iar subvenţiile vor rămâne decuplate de producţie”, a mai spus Cioloş.
La rândul său, preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că suplimentarea fondurilor din 2014 reprezintă un lucru extrem de pozitiv pentru agricultura din România.
„Faptul că sumele alocate agriculturii şi cele care revin României cresc este un semnal bun. Dar noi trebuie să fim organizaţi pentru a putea să producem efecte. În acelaşi timp, pe noi ne-a interesat care sunt intenţiile Uniunii Europene legate de ceea ce se va întâmpla cu fermele mici de la munte, dacă se vor mai da bani pentru zonele defavorizate şi dacă se vor da bani în plus pentru compensarea handicapurilor naturale. Şi aici avem promisiuni că vor fi fonduri”, a declarat Flutur.