Caz fără precedent în istoria structurilor de combatere a crimei organizate din judeţ, după ce o bancnotă de 100 de dolari americani ridicată de la o casă de schimb valutar, întrucât existau suspiciuni că era contrafăcută, a fost repusă în circulaţie după câteva luni, cu acordul United States Secret Service (n.r. - Serviciul Secret al SUA)
Tânăra de la care a fost ridicată bancnota respectivă spune că nici nu se aştepta să fie chemată să-şi ia cei 100 de dolari înapoi, mai ales că fusese anunţată anterior că bancnota era falsificată şi urma să fie distrusă.
“O greşeală tipografică”, i-au explicat ofiţerii care s-au ocupat de caz, a stat la baza suspiciunilor că bancnota e contrafăcută, suspiciuni confirmate şi întărite chiar de reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României (BNR).
“Persoanele care veneau să schimbe valută aflau că am încercat să plasez bani falşi”
Întreaga poveste a început în luna februarie a.c., când Oana A., o tânără din municipiul Suceava, a ridicat de la unul dintre ghişeele unui serviciu de transfer de bani o bancnotă de 100 de dolari americani, sumă trimisă de o rudă de-a ei din SUA.
Tânăra s-a dus cu bancnota la o casă de schimb valutar, iar aici şi-a dat seama că ceva nu e în regulă, după ce gestionara i-a reţinut banii şi i-a spus să aştepte puţin.
“Nu mi s-a dat nici o explicaţie. Mi-a spus doar să aştept. A venit apoi un alt client, căruia gestionara respectivă i-a spus că nu-i poate schimba valută întrucât a depistat o bancnotă de 100 de dolari falsificată. Vă daţi seama că nu m-am simţit deloc bine când persoanele care veneau să schimbe valută aflau că am încercat să plasez bani falşi”, mărturiseşte Oana A..
Chemată zilele trecute să-şi ia bancnota înapoi
La sediul casei de schimb valutar a ajuns în scurt timp un ofiţer din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Suceava, care i-a spus tinerei că bancnota prezintă indicii că ar fi contrafăcută, cerându-i să meargă la o bancă din apropiere să o verifice. Aici, însă, bancnota a trecut de aparatul de verificare a banilor, iar bănuiala oamenilor legii a fost aceea că au de-a face cu un fals foarte bine realizat.
Tânăra a dat declaraţie la poliţie şi i s-a explicat că bancnota va fi trimisă spre verificare la BNR.
Între timp, însă, şi-a luat gândul că îşi va mai vedea vreodată banii înapoi.
“După aproximativ o lună m-au sunat (n.r. - anchetatorii) şi mi-au spus că s-a confirmat de la BNR că bancnota este falsificată şi că va fi dată spre distrugere. Zilele trecute, însă, m-au sunat din nou şi mi-au spus că bancnota este bună, adevărată, că a fost verificată de Secret Service şi că pot să vin să o iau înapoi”, povesteşte tânăra care imediat după ce şi-a luat bancnota de 100 de dolari înapoi a şi schimbat-o în lei.
De ce s-a crezut că bancnota este falsă
Comisarul-şef Cristinel Vasilcău, şeful Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor, structură din cadrul BCCO Suceava, în subordinea căruia intră şi Compartimentul de combatere a falsului de monedă sau alte valori, ne-a explicat ieri că nu au mai avut de-a face cu un astfel de caz, fiind o premieră chiar şi pentru poliţiştii cu experienţă în domeniu.
Aşa cum cer procedurile în astfel de situaţii, în care sunt suspiciuni cu privire la falsificarea de dolari americani, a explicat Vasilcău, bancnota a fost trimisă spre verificare şi la United States Secret Service.
Nimeni nu se aştepta la un asemenea răspuns din partea americanilor.
„În urma expertizării bancnotei în cauză s-a constatat că era bună, adevărată, deci poate fi pusă în circulaţie. A existat un defect de fabricaţie la Trezoreria Statelor Unite... din modul de tipărire, cernelurile s-au întrepătruns una cu alta şi au dat aceste indicii că bancnota nu este corectă, că nu poate fi pusă în circulaţie. Cei de la Secret Service au spus şi ei că suspiciunile noastre au fost întemeiate. A fost un caz atipic”, explică comisarul-şef Vasilcău.
De unde ajung la Suceava banii falşi
Potrivit statisticilor Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Suceava, sume considerabile de valută sau lei sunt retrase de pe piaţa din judeţ în fiecare an, banii fiind contrafăcuţi.
În 2010, s-au identificat 9.350 de euro, 4.760 de lei, 223 de dolari, 60 de lire sterline şi, în premieră, 2.000 de grivne ucrainene.
În 2011, până în prezent, ofiţerii specialişti de la BCCO au pus mâna pe 2.580 de lei (în cupiură de 10, 50, 100 de lei) şi 2.300 de euro (în cupiură de 50 şi 100 de euro).
În cele mai multe dintre cazuri, explică comisarul-şef Cristinel Vasilcău, persoanele asupra cărora a fost identificată valuta contrafăcută habar nu aveau că au în portofel bani falşi.
De regulă, susţine ofiţerul BCCO, valuta falsă este adusă sau trimisă la Suceava de persoane care lucrează în străinătate şi care, în majoritatea cazurilor, fără să ştie, sunt plătiţi pentru serviciile prestate şi cu bani contrafăcuţi.
Multe dintre bancnotele falsificate au fost descoperite când deţinătorii lor s-au prezentat cu ele la casele de schimb valutar sau la unităţile bancare.
Totuşi, au existat şi cazuri în care s-au plasat intenţionat bani falşi pe piaţa din Suceava.
(30 iun 2011, 11:38:13