Şansele ca principala arteră de circulaţie a Sucevei să fie reparată anul acesta de la un capăt în altul al oraşului, prin turnarea de covor asfaltic, sunt spulberate de o nouă blocare a licitaţiei de atribuire a acestor lucrări.
“Din păcate, un proiect foarte important, ultimul proiect din Programul Operaţional Regional, cel de reabilitare a 14 străzi din municipiul Suceava, este în continuare blocat. Noi am reluat licitaţia electronică, aşa cum ne-au sugerat cei de la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, dar nimic nu s-a schimbat. Comisia a stabilit din nou câştigătorul licitaţiei, dar firma Colas a făcut din nou contestaţie. Asta este, suntem în această sarabandă a contestaţiilor. În cazul în care nu era contestată şi cea de-a doua licitaţie, pe 27 iunie am fi putut încheia contractul cu Transporturi Auto Botoşani, care a câştigat din nou licitaţia, în colaborare cu firmele Bitunova România SRL, SUCT SA şi Delta ACM 93 SRL”, a declarat ieri primarul Sucevei, Ion Lungu.
Edilul sucevean a precizat că cei care au fost desemnaţi câştigători ai licitaţiei au fost singurii care au avut oferta conform cerinţelor licitaţiei, pentru că în cazul celorlalte două oferte, firmele asociate s-au retras din asociere, ceea ce a dus la o modificare a ofertei tehnice şi a celei financiare.
Şeful municipalităţii sucevene a spus că ar fi necesare unele modificări legislative pentru a preveni situaţiile de acest gen, când lucrări importante sunt blocate de unele firme, care nu au câştigat licitaţia.
“Este dreptul firmelor de a face aceste contestaţii, dar, din păcate, la noi, cam toţi cei care pierd contestă. Aici mai trebuie umblat la legislaţie, să se găsească nişte sancţiuni pentru cei care contestă de mai multe ori la rând şi până la urmă tot pierd. Sper să se clarifice cât mai rapid această licitaţie, să ne apucăm de lucru şi să asfaltăm străzile, care sunt în mare suferinţă în Suceava. Din păcate am pierdut deja trei luni de zile cu aceste contestaţii şi vom ajunge să asfaltăm în octombrie – noiembrie, când o să dea îngheţul.
Cei de la Colas au venit cu o ofertă subevaluată, iar când e vorba de proiecte europene, lucrarea trebuie să fie una de calitate, iar sumele din contract nu mai pot fi suplimentate”, a mai spus Lungu.
Valoarea proiectului de modernizare a 14 străzi din Suceava, prioritate având străzile care alcătuiesc principala arteră de circulaţie, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, este de 54 de milioane de euro, iar la prima licitaţie, Transporturi Auto Botoşani a făcut o ofertă de 46,49 milioane de euro, în vreme ce oferta firmei Colas a fost descalificată tocmai pentru că fost mult prea mică, de numai 32 de milioane de euro.
(30 iun 2011, 14:25:38