Câteva zeci de credincioşi s-au adunat aseară la Biserica misionară ucraineană „Sf. Petru şi Pavel”, construită în vecinătatea Protopopiatului şi Mănăstirii Zamca, biserică ortodoxă ce aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, pentru a se ruga la icoana în care se află un fragment din moaştele Sf. Iov de la Poceaev.
Icoana a fost adusă de la Mănăstirea ortodoxă Poceaev din Ucraina de o delegaţie de preoţi, la iniţiativa Preasfinţitului Meletie, Episcopul Hotinului, care a hotărât să trimită în Bucovina un fragment din moaştele Sf. Iov, mai ales pentru cei care nu pot ajunge la Lavra Poceaevului.
ÎPS Pimen a binecuvântat icoana adusă din Ucraina
La ora 17:00, la Biserica „Sf. Petru şi Pavel” a fost întâmpinat cu pâine şi sare, după cum este obiceiul în Bucovina, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Mai mulţi copii şi tineri i-au oferit flori arhiepiscopului sucevean. ÎPS Pimen a binecuvântat icoana adusă din Ucraina, în care se află un fragment din moaştele Sf. Iov de la de la Poceaev, după care a oficiat, împreună cu soborul de preoţi, slujba Vecerniei. Înainte de începerea slujbei, un grup de tineri au interpretat un cântec religios în limba ucraineană.
Astăzi, hramul bisericii ucrainene
Preotul Mihai Maghiar, parohul bisericii ucrainene, ne-a spus că regretă faptul că Preasfinţitul Meletie, Episcopul Hotinului, nu a reuşit să fie prezent la „aducerea icoanei în care se află un fragment din moaştele Sf. Iov de la Poceaev”, dar, a spus părintele, „anul viitor, la hramul bisericii, sperăm ca Episcopul Hotinului să se afle în mijlocul credincioşilor ucraineni din Suceava”.
Icoana va rămâne permanent în Biserica misionară ucraineană „Sf. Petru şi Pavel” şi credincioşii se vor putea ruga în fiecare joi, între orele 17:00 – 19:00, vineri, când în biserică se oficiază Sfânta Liturghie, între orele 7:30 – 9:00, şi Sfântul Maslu, între orele 17:00 – 19:00, duminica şi în sărbătorile religioase.
Astăzi, în ziua Sfinţilor Petru şi Pavel, când biserica ortodoxă misionară ucraineană îşi sărbătoreşte hramul, programul liturgic începe la ora 8:00, cu Utrenia, şi continuă cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi.
„Prin rugăciune la sfinţi, la Bunul Dumnezeu, ne vindecăm de boli”
Chiar dacă sunt persoane care contestă „puterea” sfintelor moaşte, pe care le numesc „simple oase” sau „ciolane”, preotul Mihai Maghiar ne-a spus că pentru credincioşi ele înseamnă mult, „înseamnă credinţă, înseamnă nădejde, înseamnă un mare dar, Sfântul Iov de la Poceaev devenind un ocrotitor al bisericii noastre”. Credincioşii au convingerea că prin atingerea de moaşte şi prin rugăciunile adresate sfântului căruia îi aparţin adeseori se înfăptuiesc vindecări şi alte minuni, datorită legăturilor duhovniceşti care se stabilesc între credincioşi şi persoanele reprezentate în icoane sau ale căror moaşte s-au păstrat în biserici.
„Este foarte bine că avem în biserică sfinte moaşte la care să ne rugăm. Prin rugăciune la sfinţi, la Bunul Dumnezeu, ne vindecăm de boli. Eu am fost foarte bolnavă. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cu multă rugăciune şi cu ajutorul medicilor am trecut cu bine de operaţie. Şi medicii, înainte de operaţie, îşi fac semnul crucii. Trebuie să avem încredere şi să ne închinăm fără încetare”, ne-a spus Silvia Lupu, o credincioasă care a venit ieri la slujba Vecerniei, oficiată în biserica ucraineană.
(29 iun 2011, 11:48:36