Nici bine nu s-a încheiat proiectul ISPA, de modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava, că un proiect asemănător, în valoare de 35 de milioane de euro, finanţat din fondurile europene POS Mediu (Programul Operaţional Sectorial Mediu), a şi fost aprobat, pentru Suceava şi Salcea.
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat ieri că proiectul care reprezintă de fapt faza a II-a a proiectului ISPA a fost aprobat la Bruxelles, la finele săptămânii trecute.
“Astăzi tragem o linie şi începem alta, pentru că la finele săptămânii trecute au fost aprobate la Bruxelles proiectele de POS Mediu pentru faza a II-a de extindere şi modernizare a reţelelor de apă şi canalizare din municipiul Suceava şi oraşul Salcea. Aglomerarea Suceava – Salcea are alocată suma de 35 de milioane de euro, iar după aprobarea proiectului la Bruxelles, singura etapă ce mai trebuie parcursă este cea de semnare a contractului de finanţare la Ministerul Mediului. Imediat după aceea putem demara licitaţiile de adjudecare a lucrărilor”, a declarat Lungu.
Edilul sucevean a precizat că în 2004 s-au pierdut sume importante din proiectul ISPA, de aproximativ 30 de milioane de euro, pentru că administraţia locală anterioară nu a depus documentaţia la timp, încât proiectul a intrat în competiţie cu cele ale altor oraşe, o parte din sumele alocate fiind tăiate şi redistribuite.
“Acum, prin semnarea acestui nou proiect, recuperăm cele 30 de milioane de euro pe care le-am pierdut în 2004. Etapa a II-a presupune mai mult extinderea reţelelor de apă şi canalizare, iar noi avem o restanţă în zona Iţcani, care a fost scoasă atunci din proiect. În acelaşi timp e vorba de extinderi în cartiere noi, precum Lanişte şi Tătăraşi”, a precizat şeful municipalităţii sucevene.
Noul proiect prevede extinderea reţelei de apă potabilă pe 34 de kilometri de conductă, pe 75 de străzi, în vreme ce pe partea de canalizare sunt prinse lucrări pe 70 de străzi, reţeaua fiind extinsă tot pe 34 de kilometri.
ISPA II are şi o componentă de reabilitare a reţelelor uzate de apă şi canalizare, fiind prevăzută modernizarea reţelelor de apă potabilă, pe 26 de kilometri, de pe 67 de străzi, precum şi reabilitarea conductelor de canalizare pe o lungime de 4,5 kilometri, de pe 15 străzi.
Proiectul mai prevede şi lucrări la staţia de epurare din lunca Sucevei, la staţia de tratare Mihoveni şi reabilitarea a 30 de puţuri la staţia Berchişeşti de captare a apei potabile.
Din cele 35 de milioane de euro care reprezintă valoarea totală a proiectului, 98% sunt fonduri europene şi 2% reprezintă contribuţia Primăriei Suceava.
(29 iun 2011, 12:59:28
Se pare ca m-am grabit cu privire la f... traficului. Si uite asa ne mai intindem cativa ani in praf si mizerie sau poate avand experienta priectului trecut o sa il gestionezi mai bine pe asta.
Vom trai si vom vedea aceleasi firme la lucru ca doar nu credeti ca vor fi altele, asta asa in caz ca nu stiati deja.
Doar trebuie sa depaseasca criza acele firme prinse in ISPA si eventual sa faca si ceva profit.
Sa recesionati bine si spor la treaba.