Un fragment din moaştele Sf. Iov de la Mănăstirea ortodoxă Poceaev - Ucraina va fi adus astăzi la Suceava, la Biserica misionară ucraineană „Sf. Petru şi Pavel”, construită în vecinătatea Protopopiatului şi Mănăstirii Zamca, biserică ortodoxă ce aparţine de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor. La ora 17:00, delegaţia din Ucraina va ajunge la Suceava şi va dona Bisericii „Sf. Petru şi Pavel” icoana în care se află un fragment din moaştele Sf. Iov.
„Bucuria de a primi în dar această icoană se datorează Preasfinţitului Meletie, Episcopul Hotinului – Ucraina, care a hotărât să trimită în ţară un fragment din moaştele Sf. Iov, mai ales pentru cei care nu pot ajunge la Lavra Poceaevului (un ansamblu monastic de mari dimensiuni construit în oraşul Poceaev, regiunea Tarnopol, Ucraina). Este de fapt un dar din partea ortodocşilor din Ucraina pentru românii şi ucrainenii care trăiesc în Bucovina”, ne-a spus preotul Mihai Maghiar, parohul bisericii ucrainene.
El a mai completat că primirea icoanei din Ucraina se va face cu „arhiereasca binecuvântare a ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care va oficia astăzi, începând cu ora 17:00, slujba Vecerniei”.
Icoana va rămâne permanent în Biserica misionară ucraineană „Sf. Petru şi Pavel” şi credincioşii se vor putea ruga în fiecare joi, între orele 17:00 – 19:00, vineri, când în biserică se oficiază Sfânta Liturghie, între orele 7:30 – 9:00, şi Sfântul Maslu, între orele 17:00 – 19:00, duminica şi în sărbătorile religioase.
Miercuri, pe 29 iunie, când biserica ortodoxă misionară ucraineană îşi sărbătoreşte hramul, programul liturgic va începe la ora 8:00, cu Utrenia, şi va continua cu Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi.
Trupul Sfântului Iov a stat în pământ 7 ani şi 9 luni, fără a avea semne de descompunere
Lavra Poceaev este una dintre cele mai mari mănăstiri ale Ucrainei. Cupolele aurite ale turlelor bisericilor din Lavra Poceaev atrag atenţia pelerinilor de la câţiva kilometri, în drumul acestora dinspre oraşul Kremenetz, localitate situată la aproximativ 250 de kilometri distanţă de Cernăuţi în direcţia nord.
Sfântul Iov de la Poceaev a trăit 100 de ani (1551-1651). 40 de ani i-a petrecut într-o peşteră săpată în pământ. Se spune că sfântul se ruga acolo împreună cu îngerii şi uneori din peştera sa ieşea o lumină intensă. Cu o săptămână înainte de moarte şi-a cunoscut exact ziua trecerii la cele veşnice.
Trupul Sfântului Iov a stat în pământ 7 ani şi 9 luni, fără a avea semne de descompunere. Chiar imediat după moartea sa au fost semnalate minuni. Ucenicul sau, nevoitorul Dositei, s-a vindecat de o boală doar atingând hainele Sfântului Iov.
(28 iun 2011, 11:53:31