Cinci absolvenţi de liceu din judeţ au pierdut examenul de bacalaureat chiar de la prima probă scrisă, cea la limba şi literatura română, după ce au fost prinşi încercând să fraudeze examenul.
Elevii au fost eliminaţi după ce au fost prinşi de către profesorii supraveghetori copiind. Trei dintre candidaţii eliminaţi sunt de la Colegiul Tehnic „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului, unul de la Colegiul Naţional „Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, iar cel de-al cincilea elev eliminat din bacalaureat este de la Grupul Şcolar din Vicovu de Sus. Potrivit metodologiei de examen, toţi candidaţii prinşi că fraudează la una dintre probe pierd toate probele susţinute anterior şi nu mai au dreptul să susţină bacalaureatul în următoarele două sesiuni de examen.
Prinşi cu cărţi şi notiţe asupra lor
În situaţia de faţă, candidaţii au pierdut cele trei probe orale şi practice susţinute anterior şi nu mai au dreptul să dea examenul nici în toamnă, nici în prima sesiune din anul următor.
„Candidaţii au fost prinşi în sălile de examen cu materiale asupra lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Suceava, Laura Hacman. Metodologia de examen le interzice candidaţilor să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, cărţi, culegeri sau notiţe.
Prima probă de examen nu a fost deloc lipsită de incidente şi, în afara celor cinci elevi eliminaţi din bac, alţi doi candidaţi au dat examenul în condiţii speciale.
Bacalaureat la spital
Unul dintre cei doi candidaţi care au dat bacalaureatul în condiţii speciale a suferit un accident, are o contuzie la coloana cervicală şi este spitalizat. Acesta a dat examenul în spital, prin dictare, în acest caz instituindu-se o comisie specială. Candidatul este din municipiul Suceava. Un alt absolvent de liceu, din Câmpulung Moldovenesc, are mâna fracturată şi a susţinut bacalaureatul tot prin dictare, în centrul de examen unde era arondat.
Elevii, surprinşi de subiecte
Proba de ieri a fost una neaşteptată pentru candidaţi, care spun că subiectele au fost o adevărată surpriză pentru ei.
„Nu m-am aşteptat la subiectele astea în nici un caz. Mă aşteptam la altceva”, a spus Iuliana Ivaşcă, absolventă a Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava.
În varianta numărul 5 de subiect extrasă pentru prima probă scrisă a bacalaureatului, cea la limba română, candidaţii au avut de analizat un fragment din romanul „Nuntă în cer”, de Mircea Eliade, şi de caracterizat un personaj la alegere dintr-o operă dramatică a lui Ion Luca Caragiale („O scrisoare pierdută”), Marin Sorescu (”Iona”) sau Camil Petrescu („Jocul ielelor”).
Şi Dumitru Jucan a avut o surpriză la vederea subiectelor de examen. „Nu m-am aşteptat. Mă aşteptam la o poezie, dar ne-a căzut proză”, a spus băiatul, care a apreciat subiectele ca fiind acceptabile ca dificultate.
Părinţii erau prezenţi şi ei la examen, ce-i drept, în afara sălilor, dar cu sufletul la gură, aşteptând ca totul să se termine. „Sperăm să fie totul bine. Nu prea avea fiica mea emoţii, emoţii mai mari am eu”, a spus Elena Ciobanu, mama unuia dintre candidaţii de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”.
Bacalaureatul continuă cu încă trei probe
Peste 7.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris la această sesiune de bacalaureat, iar aproximativ 400 dintre ei sunt absolvenţi din alte promoţii decât cea curentă. Examenul se dă în 176 de centre. Bacalaureatul continuă astăzi cu proba la limba maternă, respectiv limba ucraineană, la Liceul „Laţcu Vodă” din Siret, probă pe care o vor susţine 18 candidaţi, iar apoi, joi şi vineri, cu încă două probe scrise, la o disciplină obligatorie a profilului şi apoi la o disciplină la alegere din aria curriculară a profilului.
(28 iun 2011, 11:02:41