Câteva sute de persoane au participat ieri la ceremonia organizată în Piaţa Drapelului, de lângă Palatul Administrativ din Suceava, cu prilejul „Zilei Drapelului Naţional”.
Sărbătoarea a fost marcată printr-un ceremonial militar la care au asistat oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război, precum şi cadre militare.
Ceremonialul militar a fost asigurat de Centrul Militar Judeţean Suceava, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Jandarmeria Suceava. Detaşamentul de onoare care a participat la ceremonie a fost format din garda drapelului cu drapelul de luptă, garda de onoare, garda purtătoare a drapelului de arborat, fanfara primăriei şi garda de la locul de arborare a steagului României.
De precizat că în cadrul ceremoniei din Piaţa Drapelului au fost prezentate şase steaguri ale României din timpul celor două războaie mondiale.
În discursul său, prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a vorbit despre semnificaţia „Zilei Drapelului Naţional”, în timp ce primarul Sucevei, Ion Lungu, a spus este un bun prilej de a aduce în discuţie conceptul de patriotism. „Acest concept trebuie redescoperit în inimile noastre, pentru că avem obligaţia astăzi, în faţa Drapelului României, cunoscându-se istoria şi tradiţiile, să transmitem copiilor noştri sentimentul mândriei de a fi român”.
La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava Vasile Ilie a amintit că la Muzeul Bucovinei sunt expuse câteva dintre drapelele sub care au luptat ostaşii români în cel de-al Doilea Război Mondial, dintre acestea remarcându-se cel aparţinând Brigăzii 4 Mixte Munte, unitate care a participat în anul 1941 la luptele pentru eliberarea nordului Bucovinei.
“Ziua Drapelului Naţional” este sărbătorită în fiecare an pe data de 26 iunie, după o decizie luată prin Legea nr. 96/1998, deoarece, în 1848, în această zi a fost emis Decretul nr. 1 al Guvernului Provizoriu al Ţării Româneşti, prin care tricolorul albastru-galben-roşu devenea Drapel Naţional.