Noapte de foc la Fălticeni, unde mai multe spaţii aparţinând societăţii Forestfalt, care se ocupă cu prelucrarea lemnului, au fost cuprinse de un devastator incendiu. Alarma s-a dat imediat după miezul nopţii de sâmbătă spre duminică. Paznicul societăţii a observat flăcările şi a sunat după ajutor, dar până la sosirea pompierilor incendiul s-a extins îngrijorător de mult.
„La sosirea pompierilor incendiul se manifesta violent la o hală de gatere dezafectată şi la o hală de producţie, construcţii în prelungire, existând pericolul de propagare la celelalte clădiri învecinate. Praful uscat de lemn depus în interior şi cantităţile mari de material lemnos aflate în hala de producţie au favorizat dezvoltarea şi propagarea incendiului cu rapiditate”, a precizat colonelul Ion Burlui, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, care a supravegheat operaţiunile de stingere a flăcărilor.
Pentru că incendiul era extrem de puternic, la faţa locului au fost aduse 15 autospeciale, din care 11 ale pompierilor profesionişti şi celelalte ale pompierilor voluntari din Cornu Luncii, Bogdăneşti, Râşca şi Boroaia. Chiar şi cu aceste forţe impresionante, lupta pentru stingerea flăcărilor a durat mai bine de opt ore.
Potrivit reprezentanţilor ISU Suceava, incendiul a distrus acoperişul halei dezafectate, pe o suprafaţă de 2.700 mp, hala de producţie, pe o suprafaţă de 2.900 mp, circa 300 mc cherestea, linia tehnologică de debitare a lemnului, trei motostivuitoare şi alte materiale combustibile din interiorul construcţiilor. Pagubele sunt estimate la circa două milioane de lei, iar din primele cercetări se pare că incendiul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit produs la un conductor electric deteriorat.
Societatea din Fălticeni a mai fost mistuită de flăcări în urmă cu 22 de ani
Constantin Arion, administratorul SC Forestfalt SA Fălticeni, a precizat că avea asigurare şi că trebuie să refacă în scurt timp toate distrugerile provocate de flăcări. „Din tot răul trebuie să văd şi partea bună, în sensul că incendiul nu s-a extins şi la celelalte unităţi de producţie şi voi putea lucra în continuare. Am doar cuvinte de laudă pentru pompieri şi vreau să le mulţumesc pentru profesionalismul de care au dat dovadă”, a declarat Arion.
Ca urmare a intervenţiei pompierilor a fost salvat depozitul de produse finite şi de materii prime, şapte uscătoare, două centrale termice, atelierul mecanic şi clădirile societăţii comerciale învecinate - atelierul mecanic şi două secţii de prelucrare material lemnos.
Proprietarul actual al societăţii afectate de incendiu a fost printre puţinii suceveni care a figurat în topul celor mai bogaţi 300 de români întocmit de revista Capital. În topul întocmit pentru anul 2003, soţii Constantin şi Elena Arion erau creditaţi cu o avere de 5 milioane de dolari.
Mai trebuie spus că acesta este al doilea incendiu devastator care loveşte societatea de prelucrare a lemnului din Fălticeni. Data trecută se întâmpla în 1989, pe când actualul Forestfalt purta denumirea de UFET.
(27 iun 2011, 12:25:11