Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
luni, 27 iun 2011 - Anul XVI, nr. 149 (4747)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Încă nu

Flutur: Federalizarea României „este o problemă de sensibilitate istorică”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, sâmbătă, la Gundelfingen a.d. Donau, în Germania, că la acest moment nu se poate discuta despre transformarea României într-un stat federal deoarece actuala Constituţie nu permite acest lucru.

„Avem o Constituţie, trebuie s-o respectăm. Cred că în România astăzi nu poate fi discuţia de stat federativ, în temeiul Constituţiei actuale. Ceea ce trebuie să se întâmple însă este o reorganizare administrativă pentru că suntem, în momentul de faţă, copleşiţi cu aparatul birocratic şi trebuie găsită o soluţie. Ne trebuie parteneri de dialog şi cu Bruxelles, şi cu Bucureştiul. 41 de judeţe sunt prea multe”, a arătat Flutur.

 

„Nu putem să discutăm astăzi de stat federativ”

În opinia sa, reorganizarea administrativă este absolut necesară şi tema de discuţie trebuia lansată, iar „ un număr mai mic de regiuni rezolvă problema României”. „Că sunt opt, 12 sau 16, e mai puţin decât 41 de judeţe, şi ăsta ar fi un parteneriat serios cu străinătatea, cu oamenii de afaceri. Nu putem să discutăm astăzi de stat federativ pentru că e o problemă de sensibilitate istorică şi cred că face obiectul modificării Constituţiei şi al unui referendum”, a afirmat şeful administraţiei sucevene.

Întrebat dacă la modificarea Constituţiei, susţinută de PD-L şi de preşedintele României, Traian Băsescu, se va lua în dezbatere şi schimbarea organizării statale, în sensul unui stat federal, Flutur a răspuns că „în momentul de faţă, cred nu se poate discuta de modificarea Constituţiei în sensul federalizării, ceea ce putem să discutăm noi astăzi este reducerea numărului de judeţe”. El a dat asigurări că Bucovina nu va dispărea din nomenclator, ba dimpotrivă, se va dezvolta în cadrul unei regiuni mai mari pentru că „în interiorul regiunilor trebuie recunoscute entităţile şi personalitatea lor”.

 

„Banii rezolvă autonomia”

Flutur nu exclude o eventuală candidatură la şefia unei astfel de regiuni, dar a precizat că mai întâi vrea să vadă ce dimensiuni vor avea acestea.

„România trebuie să se alinieze la standardele europene prin ce face. Are nevoie nu numai de reforma administrativă, are nevoie de reformă fiscală. Banii rezolvă autonomia şi nu invers. Cred că în Constituţie trebuie nişte capitole importante legate de partea financiară. Asigurarea serviciilor de bază la autorităţile locale şi regionale să fie prevăzută în Constituţie, să ştii cât la sută din veniturile colectate merg pentru social, cât merg pentru mediu şi atunci putem discuta orice. Nu putem s-o facem pompieristic, mai întâi trebuie să punem bazele economice”, a mai spus Flutur.

 

Jurgen Reichert: „România are acum o şansă de a face o nouă organizare”

De cealaltă parte, preşedintele Regiunii Schwaben, Jurgen Reichert, a precizat că, în opinia sa, modelul federal al landurilor, cu conducere aleasă în mod democratic, este cea mai bună formă de administrare deoarece este aproape de cetăţean şi este un mecanism mai puţin birocratic de transmitere a informaţiilor de la cetăţean la alte nivele de administraţie, până la stat.

„Forma federativă de administrare prin oameni aleşi democratic este, după părerea mea, şira spinării unei democraţii consistente. Sistemul nostru federal oferă posibilitatea să se rezolve şi probleme de natură regională, cum se discută la dvs. Şi noi suntem organizaţi regional şi sistemul nostru nu are deficite de organizarea în administraţie”, a arătat preşedintele  Jurgen Reichert.

 

„Şi noi am încercat alte sisteme”

Acesta a precizat că cei 200 de ani de organizare federală în Schwaben sunt cel mai bun exemplu pentru avantajul sistemului. „Şi noi am încercat alte sisteme, avem şi acum în ţară o discuţie asemănătoare ca la dvs., dar deocamdată eu sunt de părere că sistemul nostru de administraţie este cel potrivit”, a spus Reichert.  Întrebat dacă i se pare un model aplicabil României, răspunsul său a fost: „Eu nu ştiu ce e bun sau mai puţin bun, mai ales pentru România, eu nu-mi permit să dau sfaturi pentru că nu cunosc aşa de bine situaţia internă, dar în această discuţie România are acum o şansă de a face o nouă organizare, de a face entităţi poate mai mari, în care să se regăsească şi cei care intră în această entitate. Şi asta este important”.

Deşi modelul german de organizare s-a dovedit a fi de succes, Flutur a precizat că nu acesta este principalul subiect de discuţie cu partenerii din Schwaben pentru că „problema modificării Constituţiei este o problemă naţională”.

Preşedintele CJ Suceava a participat, sâmbătă, la Ziua Regiunii Schwaben (Schwabentag 2011). Tema sărbătorii din acest an a fost forţa autonomiei locale şi rezolvarea problemelor în cadrul regiunii. Conform declaraţiei preşedintelui Jurgen Reichert, „autonomia din Schwaben este un test crucial pentru coeziune”.

Schwaben face parte din landul Bavaria, cel mai dezvoltat şi mai bogat din Germania. Capitala landului este Munchen, iar centrul Schwaben este la Augsburg.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Flutur: Federalizarea României „este o problemă de sensibilitate istorică”.
 Vizualizări articol: 767 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Flutur: Federalizarea României „este o problemă de sensibilitate istorică”4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(27 iun 2011, 11:01:30
Cu o faţă de descarcerat ,transpirat nejustificat
Tov. Flutur ne comunică ... vorbe ( ce sătul sunt ?! )
Îşi agită ochelarii să pară preocupat
Şi nu lasă nebifat nici un amănunt

Înaintând în vârstă tinde spre androgín nenea ăsta
Posesor al unui zâmbet fals îşi dezgoleşte gingia
Uitând de fiecare dată că nu pot coexista
Aşteptarea cu promisiunea ( poate doar vrăjeala cu nerozia)

Şi-a pus la punct un jargon ce-i asigură onorabilitate
Şi-a exersat un tic şi-un clipit de primadonă
Experienţa nu l-a ventilat , doar l-a îmbogăţit peste poate
Şi-ar da orice să-şi scoată’n faţă (în locul lui ) o clonăraised eyebrows
2.   Doar o parere...eu nu sunt fan nici a unui partid. trimis de
(27 iun 2011, 23:42:35
Daca, Federalizarea României „este o problemă de sensibilitate istorică”++ de ce dracului o mai scormoliţi atâta _La accesare de fonduri europene suntem corigenti ...am accesat doar 21 % ..stie tot românul si asta nu din cauza regionalizarii.Am mai scris lucrul asta ,chiar credeti ca regionalizarea asta e un fel de " sfanta vineri" care va salva Romania din toate "RELELE " ? Am inteles ca daca se voia sa se aacceseze fonduri europene pe" regiuni isrorice "se putea si pana acum ...U.E nu ne impune nici noua nici altei tari O ANUMITA ORGANIZARE TERITORIALA ..Atunci de ce atata zgomot pt nimic ? De ce o regionalizare administrativa care nu e pe placul nimanui ?Domnul Basescu s-a lăudat că nu are complexul pe care il au unii politicieni si aume că pleacă ungurii din România cu judeţul Harghita sau Covasna în spate şi-l duc direct la Budapesta, si că ar fi de acord cu "pretentiile "lor ! Probabil , PDL -ului ii arde de glume sau i-au plecat neuronii ? Dar de fosta Iugoslavie aţi uitat? N-a plecat nimeni cu teritorii in spate dar au fost pe seama lor conflicte care au zguduit lumea si au însângaret naţiuni in tot teritoriul .Cam aşa s-a intamplat si in fosta Iugoslavie : lumea era pasnică, calma ,si dintr-o dată ...conflicte interetnice . ' Aproximativ 100 000 de mii de morti :40.000 de persoane date dispărute ... Domnilor de la PDL , vreti sa aveti soarta PNTCD-ului ...ca altfel nu inteleg ! Poate actionaţi fiind influențaţi de lecturile sau convingarile politice ale domnului Boc ,FLUTUR, etc care ajung să se creadă cavaleri în căutare de aventuri, si devin o frescă a societății medievale cu voievozi si cneji intr-o reflexie comporana
3.   Verdadero trimis de
(28 iun 2011, 04:56:23
Corect si intru totul de acord cu DOAMNA, dar cine ne citeste parerile, cine ne baga in seama? .........., Daca guvernarea de dinainte avea ca si motto "a innebunit lupul", aceasta de acum are ca motto >>cainii latra, ursul merge

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei