Procesiune între caniculă şi rupere de nori. Dacă până la orele amiezii, miile de pelerini veniţi din toate colţurile ţării la hramul Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou”, circa 10.000 după estimările Jandarmeriei Suceava, au suportat cu greu canicula, aproape 30 de grade Celsius, în momentul în care racla a fost scoasă de preoţi din baldachinul din curtea mănăstirii a început să plouă, semn pentru pelerini că Sfântul le-a ascultat rugăciunile.
Ruperea de nori nu a durat mai mult de jumătate de oră şi i-a speriat pe mulţi dintre credincioşi, mai ales pe localnici, care au fugit spre casă. Pelerinii veniţi din ţară s-au adăpostit sub umbrele şi au continuat să meargă în procesiune pe străzile Sucevei până ce racla a fost adusă din nou în curtea mănăstirii.
Îmbulzeală la ieşirea din mănăstire
Racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, purtată pe umeri de preoţi şi însoţită de mii de pelerini, a străbătut ieri străzile Sucevei în sunetul clopotelor. Înaintea procesiunii a mers un călugăr, care a bătut toaca pe tot parcursul traseului, fiind urmat de câţiva mireni, care duceau icoana Sfântului Ioan cel Nou, a Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, prapurii şi crucile, în acest fel vestind scoaterea sfintelor moaşte din mănăstire.
La ieşirea din mănăstire, unii credincioşi au sărutat cele două icoane şi au trecut pe sub ele, făcându-şi cruce şi rugându-se celor doi sfinţi pentru sănătate, ceea ce a creat îmbulzeală. Cei care aveau buchete cu flori de sânziene în mâini le-au aruncat peste racla cu moaştele Sfântului, în momentul în care aceasta ajungea în dreptul lor, în semn de bucurie că pot fi în preajma Sfântului. Înaintea raclei împodobite cu un veşmânt de culoare roşie şi acoperită cu folie de plastic, pentru a fi protejată de stropii de ploaie, raclă purtată pe umeri de preoţi, s-au aflat ÎPS Teodosie, ÎPS Pimen, PS Episcop Ioachim Băcăuanul şi un sobor de preoţi şi diaconi.
Întâmpinaţi de preoţi şi enoriaşi
Pelerinajul Sfântului Ioan cel Nou a urmat acelaşi traseu ca şi în anii trecuţi, Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”, Biserica “Sfânta Înviere”, Biserica Domniţelor “Sf. Ioan Botezătorul”, Biserica „Sf. Gheorghe” - Mirăuţi, Biserica „Sf. Dumitru”, Biserica „Sf. Nicolae”, Catedrala “Naşterea Domnului”, Biserica “Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) şi din nou Mănăstirea “Sf. Ioan cel Nou”.
Credincioşii s-au aşezat de o parte şi de alta a străzilor pe unde au trecut sfintele moaşte, iar alţii au privit procesiunea de la balcoanele blocurilor, făcând semnul crucii. La fiecare biserică în dreptul căreia racla cu sfintele moaşte s-a oprit, ierarhii au fost întâmpinaţi de preoţii slujitori cu Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce în mâini, rostindu-se câte o rugăciune. Clopotele acestor sfinte lăcaşuri au bătut până când convoiul a ajuns la următorul lăcaş de rugăciune. Preoţii care au luat parte la pelerinaj i-au binecuvântat de-a lungul traseului pe credincioşi şi i-au stropit cu agheazmă.
Slujbă arhierească
Sfânta Liturghie din ziua de hram a fost săvârşită pe un podium special amenajat în curtea Mănăstirii “Sf. Ioan cel Nou” de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Episcop Ioachim Băcăuanul şi de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, care a ţinut să mulţumească, la finalul Sfintei Liturghii, ierarhilor, preoţilor şi credincioşilor care s-au rugat la sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Pe parcursul Sfintei Liturghii, pelerinii care au venit să-l cinstească pe Sf. Ioan cel Nou de la Suceava au stat la rând pentru a se închina moaştelor aşezate în baldachinul din curtea Catedralei arhiepiscopale din Suceava. Oamenii s-au rugat pentru sănătate, pentru familiile lor, pentru conducători, pentru bucurie şi împăcare între oameni.
Pelerini, în rugăciune
„Această sărbătoare înseamnă pentru mine ceva deosebit, ceva care nu se poate spune în cuvinte, simt o bucurie lăuntrică, de aceea vin în fiecare an aici, la Sfânt”, ne-a spus Maria Mihai, din Suceava. La fel ca şi alţi pelerini veniţi din Maramureş, din Iaşi, din Bacău sau Galaţi, oamenii s-au bucurat că au putut să vină la hramul Sucevei şi în acest an, în ciuda crizei pe care o simt cu toţii. „Venim de mulţi ani la Suceava, de Sânziene. Ne rugăm pentru iertare de păcate, pentru spor în casă, pentru sănătatea copiilor. Nu prea sunt bani. Înainte veneam cu autocarele, cu părintele de la biserică, acum venim şi noi cu trenul, din ce în ce mai puţini”, ne-a spus Cristina Lupaşcu din Podu Iloaiei – Iaşi.
Canicula „a lovit” doi bătrâni, care au avut nevoie de îngrijiri medicale
În timpul Sfintei Liturghii de ieri, mai multe persoane s-au plâns de ameţeli, dureri de cap din cauza căldurii şi au primit primul ajutor din partea voluntarilor de la Crucea Roşie. În cazul a două persoane, un bărbat în vârstă de 75 de ani şi o femei de 55 de ani, a fost nevoie de intervenţia medicilor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă.
Chiar dacă, după cum au spus reprezentanţii Jandarmeriei Suceava care au asigurat ordinea în zona mănăstirii, în cele două zile de pelerinaj nu s-au înregistrat incidente deosebite, lumea fiind mult mai disciplinată decât în alţi ani, totuşi, a fost prins un tânăr de 22 de ani, din Botoşani, care, prin metoda „şmen”, a sustras o bancnotă de 200 de lei de la un comerciant. Tânărul a fost dus la poliţie în vederea continuării cercetărilor.
Două surori din Hong Kong, în mijlocul pelerinilor
Printre pelerini s-au aflat ieri şi două surori din Hong Kong, care au venit special pentru procesiunea de Sânziene de la Suceava, la îndemnul ghidului de la hotelul din Bucureşti unde sunt cazate.
Ele ne-au spus că li se pare foarte interesantă procesiunea şi că o să recomande şi altor turişti să vină anul viitor în Bucovina.
ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:
„Sf. Ioan cel Nou adună mulţime de oameni în jurul său. Îi ascultă, îi înţelege pe fiecare, primeşte rugăciunile noastre şi le duce la Împăratul Ceresc. De aceea sunt aşa mulţi oameni la slujbă. Nădăjduim că această jertfă va fi dusă la ceruri, primită de Bunul Dumnezeu şi jertfele noastre vor primi din Cer har şi binecuvântare. Să ne rugăm Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, cel care i-a ajutat pe creştini întotdeauna, oriunde s-ar fi aflat, să ne ajute şi acum pe noi, să ne întărească în credinţă, să ne dea sănătate, să ne ajute să mărturisim credinţa şi în iubire să ne ducem viaţa noastră. Amin.”
140 de jandarmi au asigurat ordinea de Sânziene
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, căpitanul Bogdan Cornaci, ne-a spus că ieri, în ziua Sânzienelor, ordinea şi siguranţa pelerinilor a fost asigurată de 85 de jandarmi. În cele două zile de pelerinaj la Suceava, joi şi vineri, 140 de jandarmi s-au aflat printre pelerini, pentru a întâmpina orice incident.
A găsit o poşetă uitată pe o pătură de un pelerin şi a predat-o jandarmilor
O tânără de 26 de ani, din Maramureş, a găsit ieri pe o pătură din curtea mănăstirii o poşetă, pe care a predat-o unui jandarm aflat în misiune în zonă. În poşetă se aflau 200 de lei, un telefon mobil şi mai multe acte medicale. Poşeta, după cum ne-a spus căpitanul Bogdan Cornaci, îi aparţine unei femei din Dolhasca, care a fost identificată imediat după incident.
(25 iun 2011, 17:47:54