Primăriile din mai multe oraşe şi municipii din judeţul Suceava sunt aproape în stare de insolvenţă, unul dintre principalele motive fiind datoriile pe care le au la plata ratelor şi dobânzilor pentru creditul contractat în vederea implementării proiectului „Suceava – Utilităţi şi mediu la standarde europene”. La un pas de insolvenţă este primăria din Gura Humorului, care în momentul de faţă are datorii care depăşesc jumătate din totalul veniturilor pe anul 2010.
Potrivit unui raport, primăriile care au cele mai multe plăţi restante sunt cele din Suceava – 10,446 de milioane de lei, Vatra Dornei – 7,4 milioane de lei, Gura Humorului - 5,87 de milioane de lei şi Siret – 2,87 de milioane de lei.
Dacă în cazul Primăriei Suceava datoriile sunt doar către furnizori, celelalte primării au datorii restante şi la plata ratelor şi dobânzilor pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”.
Mai mult, în timp ce în Suceava datoriile raportate la totalul veniturilor obţinute în anul 2010 sunt de doar 8,5%, în cazul Primăriei Gura Humorului, datoriile sunt în valoare de 53% din totalul veniturilor pe anul trecut.
Potrivit Legii nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, starea de insolvenţă poate fi declanşată atunci când cuantumul datoriilor depăşeşte 50% din totalul veniturilor realizate.
Potrivit specialiştilor din cadrul Trezoreriei Suceava, la Primăria Gura Humorului, la data de 31 mai 2011 s-a constatat o creştere a plăţilor restante cu 3,95 milioane de lei (cu peste 300%) faţă de finalul anului 2010, iar faţă de data de 30 aprilie 2011 s-a înregistrat o creştere a datoriilor cu 148%.
Pe lângă primăria din Gura Humorului, într-o situaţie asemănătoare se află şi cele din Vatra Dornei şi Siret, unde datoriile sunt de 47%, respectiv 44% din totalul veniturilor realizate în anul 2010.
Ministerul Finanţelor a activat fondul de risc
De precizat că în această situaţie s-a ajuns şi din cauza ultimelor rate şi dobânzi pentru proiectul „Suceava – utilităţi şi mediu”, scadente în luna martie a.c., pe care cele trei primării nu le-au plătit până în momentul de faţă.
Astfel, datoria Primăriei Gura Humorului aferentă ultimei rate pentru proiectul „Utilităţi şi mediu” este de 2,33 milioane de lei. La acelaşi capitol, primăria din Vatra Dornei are o restanţă de 1,906 milioane de lei, iar primăria din Siret – 468.283 de lei. O altă primărie care nu şi-a plătit integral rata şi dobânda pentru creditul de la „Utilităţi şi mediu” este cea din Câmpulung Moldovenesc. Primăria acestui municipiu trebuia să plătească o sumă totală de 2,49 milioane de lei, însă în momentul de faţă încă mai are datorii de 1,886 milioane de lei.
Trebuie subliniat că în condiţiile în care creditul contractat pentru proiectul „Suceava - utilităţi şi mediu” a fost garantat de stat, Ministerul Finanţelor Publice a fost obligat să activeze fondul de risc, plătind de la bugetul de stat sumele pe care primăriile ar fi trebuit să le achite.
Ropotă: „Vom face demersuri la Ministerul de Finanţe”
Potrivit Ordonanţei nr. 64/2007 privind datoria publică, cele patru primării riscă să li se blocheze conturile şi să fie executate silit. Astfel, ordonanţa de urgenţă spune că sumele plătite la scadenţe de Ministerul Finanţelor Publice se recuperează de Direcţia Generală a Finanţelor Publice în baza înscrisurilor întocmite de direcţiile de specialitate din cadrul ministerului.
„Aceste primării pot să primească oricând titluri executorii şi să li se blocheze conturile. Acestea rămân blocate până la recuperarea sumei plătite de Ministerul Finanţelor în contul datoriei pe care primăriile le au la creditul pentru proiectul <Suceava – utilităţi şi mediu>”, a declarat şeful DGFP Suceava, Petrică Ropotă.
Pe de altă parte, trebuie spus că situaţia primăriilor din Gura Humorului, Vatra Dornei şi Siret poate deveni critică spre sfârşitul acestui an, în condiţiile în care îl luna septembrie vor avea de plătit o nouă rată şi dobânzile aferente pentru proiectul „Utilităţi şi mediu”. „Având în vedere situaţia grea în care se află aceste primării, vom face demersuri la Ministerul de Finanţe pentru a semnala situaţia de fapt”, a mai spus Petrică Ropotă.
(24 iun 2011, 17:24:13