În vâltoarea scandalurilor care s-au succedat de la o zi la alta în comuna Vereşti, sătenii din Bursuceni şi apoi cei din Corocăieşti blocând utilajele balastierei din localitate, iar conducerea primăriei locale reclamând şi ea nereguli în activitatea societăţii, administratorul SC Cateris Trans SRL a ţinut să-şi prezinte şi el punctul de vedere. Esenţa mesajului său este următoarea: „vrem să ne punem civilizat la masa discuţiilor, vrem să muncim, să ne facem treaba”.
SC Cateris Trans SRL, care face parte din grupul de firme Victor Construct, este administrată de botoşăneanul Emil Aherghelegiţei. După cum o arată şi documentele, el a participat şi câştigat licitaţia privind plaja de exploatare a balastului din Bursuceni-luncă, primind aviz şi autorizaţie de gospodărire a apelor. Mai are de obţinut doar permisul de exploatare, permis care urmează să-i fie aprobat în perioada imediat următoare.
Conform unui acord semnat cu primăria locală pe data de 9 mai 2011, administratorul a primit acceptul de a exploata balast şi de a „folosi drumurile aferente plajei de exploatare Bursuceni-luncă şi drumurile locale în perioada 2011-2012”, cu o serie de condiţii (întreţinerea drumurilor, viteza maximă a maşinilor grele să nu depăşească 15 kilometri la oră etc.).
„Deşi încă nu am început exploatarea, aveam dreptul să merg cu utilajele în zona autorizată, să pregătim începerea lucrărilor. Aştept şi eu să-mi spună cineva, domnul primarul Dănuţ Gavriliuc sau sătenii, pe ce drum pot să circul, pe ambele pe care m-am deplasat până acum utilajele mi-au fost blocate”, se plânge administratorul SC Cateris Trans.
Discuţii civilizate şi soluţii acceptabile
Referitor la scandalul de acum două zile, de la Corocăieşti, când sătenii i-au alungat pe muncitorii balastierei pentru că ar fi încercat să obtureze râul Siret, administratorul spune că într-adevăr acolo se lucra pentru amenajarea unui punct de trecere spre locul de balastare, însă într-o zonă autorizată de specialiştii de la „Apele Române”.
„Atât eu, cât şi cei o sută de angajaţi la societate suntem blocaţi, ţinuţi pe loc, din cauza scandalurilor ni s-a amânat şi acordarea permisului de exploatare. Nu înţeleg de ce anumite persoane se opun progresului. Eu trebuie să muncesc, să produc, iar pe lângă mine trăiesc şi aceşti angajaţi şi familiile lor. Asta este tot ce vreau, să discutăm civilizat şi să găsim o soluţie acceptabilă pentru toată lumea”, a fost mesajul lui Emil Aherghelegiţei. Acesta crede că primarul din Vereşti, Dănuţ Gavriliuc, s-a întors împotriva sa după ce primăria locală a încasat o amendă de 75.000 de lei pentru exploatări ilegale de balast, însă spune că el nu are nici un fel de vină pentru această sancţiune.
Reconcilierea ar putea veni la întâlnirea de astăzi
Administratorul Cateris Trans a mai ţinut să precizeze că s-a implicat până acum financiar în ridicarea unui al doilea nivel al casei de prăznuire a Bisericii Bursuceni, precum în sprijinirea activităţilor sportive locale. Mai mult, în anii anteriori, cu balast exploatat de societatea sa au fost reabilitate mai multe drumuri din comună, de asemenea fiind refăcute şi case afectate de inundaţii, în zona Dorohoi. În aceste condiţii, Emil Aherghelegiţei se consideră supus unui tratament incorect.
Astăzi, reprezentanţi ai balastierei, ai primăriei locale, ai Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni, precum şi reprezentanţi ai poliţiei se vor întruni în încercarea de a găsi o soluţie pentru dezamorsarea scandalului.
(24 iun 2011, 15:05:32