Curtea Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” a fost ieri plină de pelerini sosiţi din toată ţara. Cei mai mulţi credincioşi au participat aseară la slujba Privegherii în cinstea Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava,oficiată, în curtea Catedralei arhiepiscopale, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.
Minuni în fiecare zi
După ce racla de argint cu moaştele Sfântului a fost aşezată sub baldachin ieri dimineaţă, alături de aceasta fiind adusă şi icoana Sf. Ioan cel Nou, „îmbrăcată” în flori naturale, mii de credincioşi s-au aşezat ordonat la rând (prinşi între gardurile montate de Jandarmerie), pentru a atinge racla, pentru a da câte un pomelnic şi pentru a înălţa rugăciuni fierbinţi, având mare încredere în minunile Sfântului. Preoţii aflaţi lângă raclă îi miruiau pe credincioşi şi le ofereau flori de Sânziene, iconiţe sfinţite şi pliante cu învăţături creştine.
„Este o mare sărbătoare, pentru că minunile Sfântului Ion cel Nou de la Suceava sunt foarte mari. Eu am fost operată. Eram pe moarte, dar o nepoată a mea a venit şi a dat aici, la Sfânt, un acatist. Părintele Ioan s-a rugat pentru mine şi m-am făcut bine. Sunt 19 ani de atunci şi nu este zi în care să nu vin la Sfânt, să mă închin. Şi câte, câte minuni nu face acest Sfânt cu noi, în fiecare zi! Numai să ne rugăm, în genunchi, cu credinţă, să vărsăm o lacrimă şi să citim Paraclisul Maicii Domnului, şi minunile se văd”, ne-a spus Elena Burac, în vârstă de 75 de ani, care s-a aflat ieri printre pelerini.
Vine de 15 ani la Sânziene
Credincioşii veniţi din alte localităţi au aşteptat ore în şir să se închine Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, însă nici un sacrificiu nu este prea mare pentru a ajunge să se închine la cel care-i ajută în toate, ne-au spus câţiva pelerini.
Gheorghe David, în vârstă de 83 de ani, împreună cu soţia sa, în vârstă de 74 de ani, care este imobilizată într-un scaun cu rotile, au venit de la Podu Iloaiei, special pentru Sfânt. Asta fac de peste 15 ani, şi simt în fiecare moment al vieţii lor că Dumnezeu şi Sfântul de la Suceava îi ajută. Cu o familie numeroasă, nouă copii, 45 de nepoţi şi 35 de strănepoţi, Gheorghe David pare a fi un personaj de poveste, cu chipul blând, cu barba albă şi foarte vorbăreţ. A dorit să ne recite o poezie religioasă şi un cântec, exprimându-şi astfel iubirea faţă de Sfântul protector şi faţă de Dumnezeu.
„Acest sfânt este mare, pentru că el şi-a dat viaţa pentru noi. Şi aşteptăm binecuvântările lui. Vin aici de vreo 15 ani, împreună cu soţia cu nepoţii, şi stăm peste noapte sub cerul liber, pe pături, fără să simţim nici o greutate”, ne-a spus bătrânul din Podu Iloaiei.
Sfântul le-a primit rugăciunea
Fără să li se pară greu sau să se vaite, pelerinii veniţi din toate colţurile ţării au rămas peste noapte în curtea mănăstirii. Unii s-au odihnit pe pături, sub cerul liber, alţii, care aveau şi copii, au stat pe timpul nopţii în mănăstire sau în cele câteva chilii ale mănăstirii. Ei ne-au spus că este o bucurie unică să stea o noapte în preajma Sfântului Ioan cel Nou. Chiar când au ajuns la Suceava şi s-au apropiat de racla cu moaştele Sfântului au simţit “o lumină, “o furnicătură”, ne-au spus unii, semn că Sfântul le-a primit rugăciunea, i-a binecuvântat.
“Venim la mănăstirea din Suceava nu de azi, de ieri. Venim de câţiva ani şi nu ne mai săturăm să ne rugăm Sfântului, care face minuni în fiecare zi. Eu o am ca protectoare pe Sfânta Parascheva, dar asta nu înseamnă că nu vin să mă închin Sfântului de la Suceava”, ne-a povestit Aurica Cador, de 70 de ani, din Oneşti.
“Sunt bolnavă, dar nu las să treacă un an în care să nu vin să ating racla cu moaştele Sfântului”
Chiar dacă locuiesc în alt colţ al ţării decât Bucovina, unii pelerini îl consideră pe Sf. Ion cel Nou de la Suceava cel mai aproape de suflet. Şi asta, pentru că minunile pe care le-a făcut în casele lor, în vieţile lor, sunt cu totul speciale.
“Nici nu am cuvinte să vă spun cât de mare putere are Sfântul şi cât m-a binceuvântat. Sunt bolnavă, dar nu las să treacă un an în care să nu vin să ating racla cu moaştele Sfântului, care îmi este cel mai aproape, cel mai mare protector al meu şi al casei mele”, ne-a povestit Emilia Pal, de 71 de ani, din judeţul Bacău.
Trei ierarhi vor oficia stăzi Sfânta Liturghie
Astăzi, după slujbele obişnuite de dimineaţă (Sfântul Maslu, Sfinţirea apei, Acatistul Sfântului) va începe, la ora 9:00, Sfânta Liturghie, care va fi oficiată, în curtea mănsăririi (pe o scenă îmbracă în cetină de brad şi covoare tradiţionale, cu flori roşii care reprezintă jertfa Sfântului şi flori albe care semnifică culoarea Mântuitorului)de trei ierarhi, ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor.
După Sfânta Liturghie arhierească va urma, după cum este tradiţia, pelerinajul cu moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava pe un traseu deja cunoscut de credincioşi: Catedrala arhiepiscopală din Suceava - Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” - Mirăuţi - Biserica „Sfântul Dumitru” - Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” - Catedrala „Naşterea Domnului” - Biserica „Naşterea Maicii Domnului” (Tribunal) - Catedrala arhiepiscopală din Suceava.
(24 iun 2011, 12:41:41