Primarul Sucevei, Ion Lungu, şi-a prezentat în cursul zilei de ieri bilanţul la împlinirea a şapte ani de când a preluat această funcţie şi la trei ani de începerea celui de-al doilea mandat.
Din bilanţul prezentat de Ion Lungu la şapte ani de la preluarea mandatului de primar reiese faptul că valoarea proiectelor promovate şi realizate în această perioadă în Suceava este de peste 200 de milioane de euro.
Lungu a precizat că principalele proiecte promovate în cei şapte ani de mandat sunt cel de modernizare a Cetăţii de Scaun, în valoare de 14 milioane de euro, proiectul de construcţie a şoselei de centură pe o distanţă de 13 kilometri, în sumă de 67 de milioane de euro, sau proiectele din cadrul Programului Operaţional Regional, de aproximativ 28 de milioane de euro, cea mai importantă investiţie fiind cea de construcţie a celor două parcări subterane din centrul Sucevei.
Ion Lungu a amintit şi de realizarea proiectului ISPA de modernizare a reţelelor de apă, canalizare şi a staţiei de tratare-epurare, de 52 de milioane de euro, şi de proiectul de înfiinţare a unei noi societăţi de termoficare dimensionate la necesarul actual de consum.
Primarul Sucevei a mai arătat că în cei şapte ani de mandat s-a reuşit reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic, precum şi a punctelor termice, investiţii de 20 de milioane de euro. „Mai putem aminti înfiinţarea unei noi societăţi de transport public local, SC TPL SA, precum şi dotarea cu 33 de autobuze noi, pentru care municipalitatea a plătit peste şapte milioane de euro. De asemenea, au fost construite şi date în folosinţă trei grădiniţe noi, două în Burdujeni şi una în Obcini, şi două săli de sport noi, una la Şcoala Nr. 11 şi alta la Şcoala Nr. 9 din Obcini. Şi vreau să precizez că în aceşti ani au fost investiţii de aproximativ 15 milioane de euro în toate şcolile din Suceava”, a declarat Lungu.
El a mai amintit că, pe perioada mandatului său de primar, a fost construit un cartier nou de locuinţe, Dealul Mănăstirii, cu aproximativ 250 de locuinţe, pentru care primăria a acordat terenuri. Lungu a arătat că în momentul de faţă au fost începute proiectele pentru construirea unui alt cartier nou, pe dealul Tătăraşi.
„Cei care vor stabili dacă mi-am făcut datoria şi cât mi-am făcut-o de bine sunt cetăţenii”
Lungu a menţionat că în această perioadă au fost începute sau finalizate mai multe proiecte care erau promise sucevenilor de mai mulţi ani, amintind de modernizarea şi punerea în circulaţie a străzii Cernăuţi, modernizarea Bazarului din lunca Sucevei şi începerea construcţiei unei gropi de gunoi ecologice în comuna Moara.
Nu în ultimul rând, el a amintit de faptul că primăria deţine în momentul de faţă toate cele trei cinematografe din Suceava, din centrul Sucevei, din Burdujeni şi Iţcani. Astfel, fostele cinematografe din Burdujeni şi Iţcani vor fi folosite ca sedii ale Primăriei Suceava, în timp ce fostul cinematograf Modern va fi transformat în „Centrul Cultural Bucovina”.
Ion Lungu a mai precizat că în cursul acestui an au început lucrările la „Centrul Tradiţiilor Populare”, în apropierea patinoarului artificial. „Pot să fiu subiectiv. Dar eu cred că mi-am făcut datoria în aceşti şapte ani. Sigur, cei care vor stabili dacă mi-am făcut datoria şi cât mi-am făcut-o de bine sunt cetăţenii municipiului Suceava. Lor vreau să le mulţumesc pentru că m-au tolerat şapte ani de zile în fruntea oraşului”, a declarat Lungu.
„Eu spun că bilanţul la al treilea an din cel de-al doilea mandat este unul pozitiv”
Făcând referire la cei trei ani din cel de-al doilea mandat de primar, Ion Lungu a amintit că anul acesta au fost începute investiţiile prevăzute în proiectele aprobate prin Programul Operaţional Regional şi în acelaşi timp au fost finalizate o serie de investiţii de amploare pentru Suceava.
„Oraşul a fost şi va fi în continuare un şantier de reconstrucţie a infrastructurii subterane şi supraterane. Eu spun că bilanţul la al treilea an din cel de-al doilea mandat este unul pozitiv, având în vedere că ne confruntăm şi cu această criză financiară. Oricum, noi facem eforturi disperate pentru a mări veniturile primăriei din surse proprii”, a spus Lungu.
El a amintit că anul acesta au fost începute lucrările prevăzute în proiectele din Planul integrat de dezvoltare urbană, în valoare totală de aproximativ 28 de milioane de euro. Astfel, Ion Lungu a arătat că sunt realizate deja lucrările de consolidare a celor două parcări subterane, pentru care municipalitatea a cheltuit 1,5 milioane de euro, iar în prezent se lucrează la realizarea propriu-zisă a parcărilor.
„În acelaşi timp au demarat lucrările pentru reabilitarea pavajului pietonal din centrul Sucevei. De asemenea, au fost demarate lucrările la proiectul care vizează modernizarea iluminatului public de pe bulevardul principal al Sucevei, de la intrarea în oraş dinspre Fălticeni şi până la ieşirea spre Botoşani. Se mai lucrează la construirea Centrului Tradiţiilor Populare, destinat meşteşugarilor, şi a fost finalizat proiectul privind reducerea criminalităţii şi creşterea siguranţei cetăţeanului, care a presupus montarea a 108 camere video în zonele aglomerate şi înfiinţarea unui dispecerat la sediul municipalităţii. Nu în ultimul rând, a fost licitat proiectul privind modernizarea unui număr de 14 străzi din Suceava, care este însă blocat din cauza contestaţiilor. Sperăm însă ca la sfârşitul acestei luni să putem semna contractul şi să începem lucrările”, a declarat Lungu. El a mai amintit de lucrările în curs de realizare la şoseaua de centură a Sucevei, precizând că pentru această investiţie Guvernul a alocat deja 30 de milioane de euro din totalul de 67 de milioane de euro, precum şi 98 de miliarde de lei vechi pentru exproprieri. Primarul Sucevei a precizat că speră ca până la sfârşitul acestui an să fie finalizată cea mai mare parte a acestei investiţii.
Ion Lungu a mai spus că tot anul acesta a fost finalizat proiectul ISPA, care a presupus reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, precum şi a staţiei de tratare-epurare.
„A fost recepţionată extinderea reţelelor de apă şi canalizare în cartierul Burdujeni Sat şi sunt finalizate lucrările pe apă şi canalizare din celelalte zone ale oraşului. Urmează ca pe data de 5 iulie să recepţionăm lucrările la staţia de tratare – epurare. Vreau să mai spun că acum se lucrează la etapa a doua de extindere a acestui proiect, urmând ca în perioada imediat următoare să se semneze contactul de finanţare. Suceava are alocată pentru această etapă o sumă de 35 de milioane de euro”, a spus Lungu.
Lucrările la noua centrală termică vor demara anul acesta
Primarul municipiului reşedinţă de judeţ a mai adăugat că tot anul acesta au început lucrările de modernizare şi reabilitare a Cetăţii de Scaun, proiect realizat împreună cu administraţia judeţeană, şi au continuat lucrările de modernizare a reţelelor de transport şi distribuţie a energiei termice.
„Vreau să amintesc că s-a realizat şi un dispecerat modern în cartierul Zamca de unde se pot monitoriza toate punctele termice modernizate în oraş. În acelaşi timp vreau să precizez că s-a finalizat şi s-a dat în exploatare strada Cernăuţi şi au fost reabilitate un număr important de străzi din toate cartierele. De asemenea, au fost reabilitate trotuarele de pe mai multe străzi, printre care Alexandru cel Bun şi Petru Rareş”, a declarat primarul Sucevei.
El a mai amintit că în cei trei ani din al doilea mandat au fost finalizate lucrările la blocurile 20, 21 şi 22 de la intrarea în Suceava dinspre Fălticeni, precum şi lucrările la utilităţile şi asfaltarea străzilor din noul cartier dealul Mănăstirii. Lungu a arătat că tinerii cu vârsta de maxim 35 de ani au primit 142 de parcele a câte 300 de metri pătraţi pentru a-şi construi case pe dealul Tătăraşi.
În prezentarea bilanţului său, Ion Lungu a mai spus că „în aceşti ani au fost întocmite documentaţiile şi aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru cei doi versanţi care alunecă, din Zamca, în zona Şcolii Filadelfia şi pe dealul Mănăstirii Teodoreni.
Vreau să menţionez şi faptul că a fost semnat contractul cu firma Adrem Invest Bucureşti pentru realizarea unei noi societăţi de termoficare, dimensionată la nivelul de consum din Suceava pentru încălzire şi apă caldă, urmând ca în această vară să demareze efectiv lucrările.
La acestea se adaugă şi lucrările la podul tehnologic avariat de peste râul Suceava din zona Bazarului, avariat la inundaţiile din luna iulie 2010. De asemenea, a fost consolidat podul de peste râul Suceava din Burdujeni care risca să se prăbuşească din cauza uzurii de la un pilon de susţinere. Pentru aceste lucrări Guvernul şi primăria au asigurat o finanţare de aproximativ un milion de euro”.
La zona metropolitană Suceava au aderat şapte localităţi învecinate
Lungu a precizat că în momentul de faţă a fost demarat proiectul de asociere pentru zona metropolitană Suceava, la care au aderat de principiu localităţile Salcea, Moara, Ipoteşti, Adâncata, Mitocu Dragomirnei, Pătrăuţi şi Bosanci.
Ion Lungu a amintit că numai în ultimul an, primăria a alocat 19 miliarde de lei vechi Spitalului Judeţean Suceava în vederea reabilitării unor secţii şi s-a finalizat vânzarea cabinetelor medicale din policlinici şi a cabinetelor medicilor de familie.
„A fost realizat şi aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru construirea unui complex sportiv care va conţine o sală polivalentă, un stadion nou şi două bazine de înot. A fost realizat şi studiul de fezabilitate şi au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru o sală polivalentă de 5.000 de locuri, proiectul fiind depus deja la Compania Naţională de Investiţii, de unde aşteptăm finanţare. Mai vreau să amintesc că municipalitatea a rămas principalul finanţator al echipei de handbal Universitatea Suceava, care va juca în sezonul viitor, din nou, în cupele europene. De asemenea, au fost acordate finanţări de la Consiliul Local şi unităţilor de cult din Suceava, majoritatea sumelor fiind dirijate către Catedrala Naşterea Domnului”, a mai declarat primarul Sucevei.
El a adăugat că primăria a semnat un parteneriat de colaborare cu oraşul francez Laval, capitala Departamentului Mayenne, iar la Lisabona a fost semnat memorandumul pentru „Transport electric în zone urbane din Europea”, fiind singura municipalitate din România care a aderat la acest proiect.
„Nu în ultimul rând, vreau să spun că în aceşti ani s-au acordat abonamente gratuite unui număr mare de elevi, studenţi şi pentru pensionari cu probleme de sănătate. Mai amintesc şi de sărbătorirea a peste 100 de cupluri care au împlinit 50 de ani de căsătorie şi de faptul că municipalitatea a fost principalul finanţator al Festivalului <Lira de Aur> din anii 2010 şi 2011”, a spus Lungu.
Lungu spune că o problemă nerezolvată este cea a stării drumurilor
La capitolul probleme nerezolvate, primarul Sucevei a amintit de starea deplorabilă a majorităţii străzilor din municipiu, afectate de lucrările din cadrul proiectelor pentru reabilitarea infrastructurii de apă, canalizare, termoficare, energie electrică şi reţele de gaz metan. Lungu a spus că primăria va reabilita în perioada următoare străzile afectate de aceste lucrări.
„O problemă foarte importantă, care este în curs de rezolvare prin construirea unei gropi ecologice la Moara, o reprezintă transportul deşeurilor la Botoşani”, a mai spus Ion Lungu.
(23 iun 2011, 12:07:41