Primăria comunei Vereşti a încasat o sancţiune contravenţională imensă după ce inspectorii de la Sistemul de Gospodărire al Apelor (SGA) Suceava au constatat că utilajele închiriate de administraţia locală au exploatat balast dintr-o zonă pentru care nu exista autorizaţie. Strict după lege, inspectorii SGA Suceava au acoperire, însă având în vedere circumstanţele din acest caz sunt multe aspecte discutabile, pe care instanţa judecătorească urmează să le lămurească.
În cadrul unui control efectuat pe 2 mai a.c., inspectorii SGA Suceava şi poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au surprins, în zona Bursuceni – Luncă, pe malul râului Siret, au autocamion şi un excavator care efectuau lucrări de exploatare a balastului. Muncitorii găsiţi în zonă au declarat că lucrează după ce au fost tocmiţi de conducerea primăriei locale, fapt care a şi fost confirmat ulterior de primarul Dănuţ Gavriliuc.
Câteva zile mai târziu, pe 13 mai, în baza Legii 107/1996, Legea Apelor, administraţia publică locală din Vereşti a fost sancţionată contravenţional cu suma de 75.000 de lei. De asemenea, s-a mai stabilit ca primăria să achite şi despăgubiri pentru valoarea agregatelor extrase, în total ajungându-se la aproximativ 105.000 lei.
Cum se apără primarul
„Această amendă reprezintă 30% din valoarea impozitelor şi taxelor locale încasate într-un an de zile de primăria noastră, vă daţi seama ce înseamnă această sancţiune, pur şi simplu nu avem cum să o plătim”, a explicat primarul, venind apoi şi cu argumentele pe care le-a invocat deja şi în instanţă, în speranţa de a obţine anularea amenzii.
Încă de la finele anului trecut, Primăria Vereşti a solicitat SGA Suceava acord pentru a exploata balast, pentru refacerea imediată a drumurilor comunale grav afectate de inundaţiile din 2010.
Pe 7 decembrie 2010, conducerea SGA a aprobat primăriei exploatarea unei cantităţi de 2.000 mc balast, în perimetrul Cotul Hancea.
„Acolo agregatele erau deja extrase, pur şi simplu ne-au dat o zonă de exploatare în batjocură. Am făcut adrese oficiale în care am solicitat o altă plajă de exploatare. Nu am primit nici un răspuns, astfel că, la presiunile oamenilor, care se săturaseră de drumurile impracticabile, am început exploatarea în zona Bursuceni – Luncă”, a explicat primarul Dănuţ Gavriliuc cum au stat lucrurile.
Speră să obţină înlocuirea amenzii cu un avertisment
El a arătat că în zona Bursuceni exploatează balast de ani de zile SC Cateris Trans SRL, iar administratorul de aici nu a fost „deranjat” de organele de control.
Primarul Dănuţ Gavriliuc, membru PSD, este convins că cei de la SGA Suceava, instituţie condusă de inginerul Ioan Ungureanu, au acţionat împotriva sa cu „dedicaţie”. Având în vedere circumstanţele, conducerea primăriei locale speră să obţină înlocuirea amnezii de 75.000 de lei cu un avertisment.
„Sancţiunea contravenţională nu reprezintă un scop în sine, ci un mijloc de formare a spiritului de informare civică. Or, tocmai pentru că am acţionat în slujba comunităţii locale considerăm că fapta este lipsită de pericol social. ...Din cele expuse anterior considerăm că agentul constatator ar fi trebuit să facă aplicarea articolului 7 din O.G. nr. 2/2001 şi să stabilească, ţinând cont de împrejurările concrete ale faptei, sancţiunea avertisment şi nu amendă”, este o parte din plângerea depusă la Judecătoria Suceava, unde a fost contestată imensa amendă.
Din punctul de vedere al celor de la SGA, lucrurile sunt clare. Amenda a fost aplicată în baza legală, iar contravenientul are tot dreptul să se adreseze instanţei de judecată dacă se consideră nedreptăţit.
(23 iun 2011, 12:05:14
primarul taie si spinzura.....
acuma sa plateasca amenda din salariul lui nu din taxele si impozitele incasate, sa se invete minte toti primarii : comuna ,oamenii, nu este un bun al lor......sa faca ce vor, sa consume banii cum vor......au obligatia ca , pentru orice, sa fie consultati satenii.....