Apelul care s-a judecat în dosarul care-l priveşte pe Titi Petrea, fostul director al Oficiului Judeţean de Cadastru Suceava şi actual consilier judeţean, a rămas, deocamdată, în aer. Şi asta pentru că cei doi judecători de la Curtea de Apel Suceava care au intrat în dosar au avut păreri diferite faţă de soluţia ce trebuie pronunţată. În aceste condiţii, s-a format un complet de divergenţă, iar următorul termen a fost fixat pentru luna septembrie a acestui an. Concret, asta înseamnă că dosarul va fi judecat şi de un al treilea magistrat, iar decizia acestuia va atârna decisiv în sentinţa ce se va pronunţa. Curtea de Apel Suceava are de analizat atât apelul declarat de Titi Petrea, cât şi apelul înaintat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Serviciul Teritorial Suceava vizavi de soluţia dată la Tribunal.
Această instanţă l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare pe fostul şef de la Cadastru pentru infracţiunea de trafic de influenţă, iar pentru alte două infracţiuni de fals în declaraţii condamnarea este de câte trei luni de închisoare. Conform aceleiaşi decizii, Titi Petrea trebuie să plătească şi 3.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Pentru ce a fost condamnat Titi Petrea
În rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Suceava se arată că Titi Petrea a cerut şi primit un teren de 1.000 de mp, situat în Molid, unde intenţiona să-şi construiască o casă de vacanţă. Pentru acest teren, fostul şef de la Cadastru s-a angajat „să-şi folosească influenţa asupra primarilor comunei Vama şi a oraşului Solca pentru retrocedarea către familia persoanei denunţătoare a unei suprafeţe de 14.960 mp”.
Pentru ca totul să pară legal, terenul din Molid a ajuns la familia lui Titi Petrea printr-un act notarial de vânzare-cumpărare, încheiat pe 7 martie 2002. Preţul plătit a fost de două milioane de lei vechi, dar, în realitate, spun procurorii, terenul a fost cedat în mod gratuit.
Ulterior, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru i-a contactat pe primarii din Vama şi Solca şi le-a solicitat să-l ajute pe Ilie Galeş, în tentativa acestuia de a-şi recăpăta suprafaţa de 14.960 mp.
Mai mult, măsurătorile din teren pentru identificarea parcelelor de teren ce urmau să fie retrocedate au fost realizate de firma Waresso, aparţinând familiei lui Titi Petrea.
Pentru că nu l-a ajutat pe Ilie Galeş, actualul consilier judeţean a consimţit în august 2005 să-i returneze terenul din Molid, sens în care s-a întocmit un nou act notarial de vânzare-cumpărare. Judecătorii Tribunalului Suceava au considerat că sunt probe pentru această faptă şi, în consecinţă, l-au condamnat pe Titi Petrea la doi ani de închisoare.
Tribunalul Suceava l-a mai condamnat pe Titi Petrea şi pentru două fapte de fals în declaraţii. Acestea constau în aceea că nu a trecut terenul din Molid în declaraţiile de avere depuse în calitate de director executiv al Oficiului Judeţean de Cadastru.