După zecile de pompieri şi poliţişti suceveni care au demisionat sau intenţionează să renunţe la uniformă, ca urmare a faptului că salariile le-au fost tăiate cu aproximativ 25%, lista celor care pleacă din sistem este completată şi de şeful Serviciului Teritorial Suceava al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA), subcomisarul Ioan Aurel Bălici.
În vârstă de 32 de ani, Bălici a trimis cererea de demisie, la începutul acestei săptămâni, şefilor ierarhici de la Bucureşti, solicitând trecerea în rezervă.
Ofiţerul a confirmat, ieri, reporterilor Monitorului de Suceava că pleacă din sistem, însă nu a vrut să comenteze decizia sa.
Surse apropiate ofiţerului ne-au mărturisit că subcomisarul Ioan Aurel Bălici a luat această decizie pe fondul crizei financiare din sistem şi a reducerilor salariale.
Ofiţerul, ne-au declarat aceleaşi surse, are deja o ofertă de angajare la o bancă din Suceava, urmând să ocupe o funcţie de conducere în cadrul departamentului de securitate internă - integritate a angajaţilor.
Potrivit declaraţiei de avere postate pe site-ul DGA şi completată în aprilie 2011, subcomisarul Bălici deţine împreună cu soţia sa un apartament de 85 de metri pătraţi, în Rădăuţi.
Ofiţerul mai are şi un Renault Clio, an fabricaţie 2004, iar în luna martie a.c. a vândut un imobil contra sumei de 5.000 de euro.
La rubrica „Datorii”, Ioan Aurel Bălici apare cu trei credite, toate în franci elveţieni, contractate în 2007 şi 2008 şi scadente în anul 2018, respectiv 2032.
În total, e vorba despre 106.060 de franci elveţieni, echivalentul a aproximativ 370.000 de lei, bani pe care ofiţerul i-a luat de la două bănci diferite.
La venituri anuale, şeful DGA Suceava a completat suma de 51.747 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de aproximativ 4.300 de lei.
Soţia subcomisarului e în concediu de creştere a copilului şi încasează anual 7.200 de lei, plus alocaţia copilului, reprezentând 2.400 de lei.
Angajat al MAI din 2002
Ioan Aurel Bălici lucrează în structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor din anul 2002.
El a fost numit şef serviciu DGA Suceava în iunie 2010, după ce cinci ani de zile a lucrat la structura centrală de la Bucureşti.
În perioada 2002-2005, a făcut parte din structurile Poliţiei de Frontieră.
Timp de aproximativ un an, cât a fost şef la DGA Suceava, Bălici a primit aprecieri din partea superiorilor săi, structura poliţiştilor anticorupţie suceveni fiind printre primele din ţară ca activitate şi rezultate.
Soţia, ofiţer la Pompieri, soţul –agent de poliţie, au plecat la muncă în Anglia
Un alt ofiţer care a renunţat la uniformă, tot ca urmare a reducerilor salariale din ultimul an, este fostul purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, locotenentul Ioana Istrati, în vârstă de 27 de ani.
Tânăra a ales să-şi dea demisia, alături de soţul ei, fost agent în cadrul Poliţiei municipiului Suceava. Soţii Istrate au plecat la muncă, în Anglia, după ce, ne-au mărturisit surse apropiate celor doi, nu mai aveau bani cu ce să-şi plătească ratele la apartamentul pe care şi-l cumpăraseră, în Bacău, precum şi chiria la apartamentul în care locuiau în Suceava.
Zeci de demisii
În urmă cu câţiva ani, la concursurile organizate de ISU Suceava erau şi câte zece candidaţi pe loc.
Din vara anului trecut şi până în prezent, 30 de pompieri au ales să-şi dea demisia, considerând că pot câştiga mai bine şi cu riscuri mai puţine în altă parte.
La Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Suceava, s-au înregistrat şapte demisii anul trecut, cinci în acest an.
La Poliţie, ca urmare a diminuării lefurilor cu 25%, zece agenţi, şapte în 2010, trei în 2011, şi-au prezentat demisiile.
Liderul Biroului Teritorial Suceava al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, Vasile Anton, ne-a declarat ieri că şi alţi poliţişti vor să agaţe uniforma în cui şi să-şi găsească o altă slujbă cel puţin până când va dispărea sărăcia din sistem.
„Avem până acum patru poliţişti care au depus cereri de suspendare a activităţii, chiar şi pe o durată de trei ani. Mulţi au făcut rate la bănci, raportate la salariile de dinainte, iar acum nu mai au pur şi simplu cu ce să le plătească. Şi alţi agenţi au anunţat că vor să facă cereri de suspendare”, a spus Vasile Anton.
(23 iun 2011, 11:19:23
hahah
la banca pt banii astia o sa transpire ceva muncind