Reclamaţii la adresa unor cadre medico-sanitare de la Spitalul Suceava, unde rudele unui bătrân de 77 de ani sunt nemulţumite de modul în care bărbatul în vârstă a fost tratat de personalul unităţii, aflat ieri de serviciu. Familia îi acuză pe doctori că au finalizat investigaţiile de-abia după şapte ore de la prezentarea în Urgenţe, fiind de părere că stabilirea cu întârziere a unui diagnostic ar fi putut să-l coste pe bătrân viaţa.
Puţini medici, mulţi bolnavi
De cealaltă parte a baricadei, medicii se apără şi spun că explicaţia este una simplă: timpii lungi de aşteptare nu pot fi evitaţi în condiţiile în care numărul bolnavilor este mare, iar personalul sanitar în număr insuficient.
Doru Breniuc, în vârstă de 49 de ani, din Suceava, a sesizat redacţia ziarului Monitorul cu privire la faptul că tatăl său, Ilie, de 77 de ani, din Suceava, ar fi fost plimbat, ieri, între Spitalul Nou şi cel Vechi şi de la o secţie la alta de dimineaţă şi până după-amiază, aşteptând de la ora 9.00 şi până la ora 16.00 pentru a afla care este problema de sănătate care l-a adus la Urgenţe.
Acuzaţii: Urologul a refuzat să-l consulte fiindcă nu era de gardă
“Am chemat Salvarea pe la ora nouă. Până la ora 10.30 ne-au plimbat între cele două spitale. Am fost peste drum, la Boli Infecţioase, unde cei care l-au consultat ne-au spus că nu este de specialitatea lor. Ne-am întors la Urgenţe, unde ne-au ţinut două ore pe hol, bătrânul fiind imobilizat în cărucior. L-au băgat în camera de gardă de-abia după ce m-am revoltat eu. La ora 13.00 l-au dus cu targa, pe secţie, la Urologie, fiindcă urina pe el. Acolo, un medic a susţinut că nu este el de gardă şi l-a trimis pe tata înapoi la Urgenţe, unde să aştepte să fie consultat de un alt urolog. După două ore, specialistul tot nu venise să-l vadă. Urologul care urma să-l consulte a apărut doar după ce am ameninţat eu că anunţ presa”, a declarat Doru Breniuc, fiul bătrânului.
Aparţinătorii: „Ăsta nu este spital de urgenţă”
El a adăugat că tatăl său a beneficiat de un tratament similar şi vineri, când a ajuns pentru prima oară la Urgenţe, după ce i s-a făcut rău în faţa blocului şi a căzut, fiind chemată o ambulanţă pentru a-l transporta la spital. Atunci, susţine Doru Breniuc, bătrânul a aşteptat şase ore până când i s-au finalizat investigaţiile. „Deşi s-a pus problema ca el să fi suferit un accident vascular cerebral, neurologul a venit să-l consulte după câteva ore. S-a dovedit până la urmă că tatăl meu era doar deshidratat, însă dacă suspiciunea medicilor se confirma tatăl meu era acum mort. Ăsta nu este spital de urgenţă”, crede Doru Breniuc.
În replică, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Suceava, doctorul Liviu Cîrlan, spune că va solicita o anchetă deşi este de părere că, cel puţin medicii din subordinea lui, au făcut tot ce se poate pentru bătrân şi în timpul cel mai scurt posibil. Dr. Liviu Cîrlan a arătat ieri că, la Urgenţe, pacienţii sunt consultaţi în funcţie de gravitate, ei fiind preluaţi mai repede sau temporizaţi în triaj după starea de sănătate în care se află.
Anchetă în spital
Dr. Cîrlan a explicat că bolnavii sunt examinaţi mai întâi de medicii de la UPU, care, la rândul lor, solicită un consult de specialitate, dacă situaţia o cere. „Uneori, consultaţiile de specialitate se efectuează cu întârziere deoarece medicii specialişti sunt ocupaţi cu bolnavii de pe secţii, cu activitatea din ambulatoriu sau se află în sala de operaţii. Eu voi cere fişa pacientului, după care voi putea spune mai multe, dacă acuzaţiile sunt sau nu justificate. Nu este exclus ca bolnavul să fi aşteptat ceva mai mult, dar nu suntem nici noi roboţi. Eu, ca medic, am voie să mă ocup de un singur pacient în maxim şase ore, dar în acest interval eu văd şi până la 30 de bolnavi”, a spus dr. Liviu Cîrlan.
(23 iun 2011, 12:01:11
totusi ce-i de facut? cum se poate remedia ac.,lucru?
din pacate, am avut nevoie la urgente, o singura data, am ajuns la ora 18,oo am fost imediat consultata, analizele facute f.repede, dar....dar.....am asteptat medicul urolog pina la ora 23,oo , bineinteles nu a venit, tot medicul de garda mi-a dat o reteta si am plecat.....dar.....tot, fara consultul direct al urologului...... probabil s-au consultat prin telefon si am primit reteta.....
in articol, dl. Cirlan, spune ca medicii sunt ocupati pe sectie. Poate, dar cu ce sunt ocupati ? cu somnul? la acea ora ( 23,oo) ce facea de nu a coborit jos, si nu eram numai eu, eram vreo 6 persoane pt.urologie.......
n-am spus-o cu repros, am detaliat cum s-a intimplat in acea zi...... doar atit.....