Proprietarii terenurilor pe care ar urma să se construiască şoseaua de centură a Sucevei, care trebuie despăgubiţi cu sume de aproximativ 1,23 de lei pentru un metru pătrat, au şanse se primească sume mai mari pentru suprafeţele cedate. După apariţie Legii nr. 255/2010, care stabileşte noile criterii de acordare a despăgubirilor pentru exproprieri, sute de oameni, în special din comuna Şcheia, s-au declarat nemulţumiţi de sumele pe care ar urma să le primească pentru terenurile pe care se va construi centura Sucevei.
Potrivit unei Hotărâri a Guvernului de săptămâna trecută, pentru ultimele exproprieri care se vor face pentru construcţia şoselei de centură a Sucevei s-a alocat suma de 434.400 de lei. Banii vor fi folosiţi pentru despăgubirile care vor fi acordate în urma exproprierii unei suprafeţe de teren de 351.981 de metri pătraţi, adică puţin peste 35 de hectare de teren. Aceasta înseamnă că, în medie, proprietarii de terenuri vor primi aproximativ 1,23 de lei pe un metru pătrat de teren. Asta în condiţiile în care sumele acordate proprietarilor de terenuri care au fost despăgubi conform vechilor prevederi legate au fost şi de 75 de ori mai mari.
Cu toate acestea, persoanele care urmează să fie despăgubiţi conform prevederilor noii legislaţii, respectiv în baza grilei notarilor, au toate şansele să primească mai mulţi bani pentru suprafeţele cedate.
Prefectul a explicat cum vor decurge exproprierile
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a explicat că după publicarea Hotărârii de Guvern prin care s-a aprobat suma care va fi acordată drept despăgubiri, expropriatorul, adică Statul Român prin Ministerul Transporturilor, va constitui o comisie de verificare a dreptului de proprietate sau a altui drept real asupra suprafeţelor de teren respective. Comisia este formată din cinci membri, respectiv primarul localităţii în care sunt terenurile care urmează a fi expropriate, un reprezentant al Prefecturii, unul al Oficiului de Cadastru şi doi reprezentanţi ai Companiei de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi.
Potrivit prevederilor legale, decizia de expropriere care va fi emisă constituie titlu executoriu pentru predarea terenului, iar contestaţia asupra acestei decizii nu suspendă transferul dreptului de proprietate asupra suprafeţelor în cauză. De precizat că expropriatorul are obligaţia de a consemna sumele individuale care vor fi plătite pentru fiecare proprietar, de a afişa listele imobilelor care urmează a fi expropriate, precum şi de a notifica intenţia de expropriere a terenurilor, acest lucru urmând să se transmită prin poştă proprietarilor. La rândul lor, proprietarii au obligaţia să se prezinte la comisia constituită de Ministerul Transporturilor, care va funcţiona la primării, şi de a depune actele care să ateste dreptul de proprietate sau alt drept real asupra imobilelor supuse exproprierii în vederea stabilirii despăgubirii. După întocmirea raportului de evaluare, comisia constituită de Ministerul Transporturilor va verifica dreptul de proprietate sau a altui drept real şi constată acceptarea sau, după caz, neacceptarea cuantumului despăgubirii de către proprietarul terenurilor.
Cheltuielile de judecată nu vor fi suportate de proprietarii terenurilor
Din acest moment, proprietarii de terenuri care vor fi expropriaţi au trei variante pentru a acţiona mai departe. În situaţia în care proprietarii nu se vor prezenta la comisie cu actele de proprietate statul român va livra în contul persoanelor respective sumele stabilite prin Hotărârea de Guvern. O a doua variantă este ca proprietarul de terenuri să fie de acord cu valoarea despăgubirilor, caz în care între el şi comisie se încheie un proces verbal în care se precizează acordul cu privire la valoarea despăgubirii.
Cei care nu sunt de acord cu sumele primite au la dispoziţie cea de-a treia variantă, prin care dosarele lor de despăgubire vor ajunge în instanţă, acolo unde pot fi solicitate despăgubiri mai mari.
Astfel, în situaţia în care proprietarii de terenuri nu sunt de acord cu valoarea despăgubirilor, comisia menţionează acest lucru într-un proces verbal, specificând că persoanele respective au dreptul de a se adresa instanţelor de judecată. Comisia stabilită de Ministerul Transporturilor va trimite automat aceste procese verbale instanţelor de judecată. Soluţionarea cererilor va fi făcută de Tribunalul Suceava, care va analiza cauzele conform vechilor prevederi legale privind despăgubirile. Astfel, pentru stabilirea despăgubirilor Tribunalul va constitui o comisie formată dintr-un expert numit de instanţă, unul de către Statul Român prin Ministerul Transporturilor şi unul din partea persoanelor care vor fi expropriate. Despăgubirea acordată de către instanţă nu va putea fi mai mică decât cea oferită prin Hotărârea de Guvern care stabileşte valoarea despăgubirilor, dar nici mai mare decât cea solicitată de cei care vor fi expropriaţi. La calcularea despăgubirilor, atât experţii, cât şi instanţa vor ţine cont de preţul la care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel în localitatea pe raza căreia se află, la data întocmirii raportului de expertiză, precum şi de daunele aduse proprietarilor. Nu în ultimul rând, trebuie spus că cererile adresate instanţei de către proprietarii terenurilor sunt scutite de taxa judiciară de timbru.
Prefectul face apel la proprietari să colaboreze pentru urgentarea tuturor procedurilor
Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a făcut apel la persoanele care deţin cele 493 de proprietăţi care urmează să fie expropriate să colaboreze pentru urgentarea tuturor procedurilor. „Cu cât vor fi mai înţelegători şi vom colabora mai bine, cu atât vom duce la final problema exproprierilor, inclusiv problema financiară. Ar trebui să se treacă cât mai repede peste toate procedurile. Comisia va lucra zilnic, vom ţine legătura cu membrii acesteia, astfel încât să nu existe probleme. Cu cât ne vom mişca mai repede, cu atât vom rezolva problema mai repede. Şi aşteptăm sprijin şi din partea oamenilor”, a spus Sorin Popescu.