miercuri, 22 iun 2011 - Anul XVI, nr. 145 (4743)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Gură de oxigen

De meserie fermieri, cu 1.500 de euro pe an, bani de la UE

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Banii europeni încep să-i scoată din amorţeală pe cultivatorii de teren şi crescătorii de animale din judeţ, aceştia făcându-şi acte de fermieri şi depunând proiecte pentru a primi o subvenţie consistentă, de 1.500 de euro pe an.  Ajutorul financiar este cu atât mai important, având în vedere că suma se acordă timp de cinci ani de zile, iar beneficiarul are o singură obligaţie: să-şi sporească numărul de animale sau terenul cultivat, într-o limită rezonabilă, stabilită la începutul proiectului.

 

Cei 1.500 de euro se acordă prin măsura 141 din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). În ultimii doi ani au fost trei sesiuni de proiecte, în cadrul cărora s-au putut depune solicitări pentru primirea banilor, pentru ca în 2011, în această lună, să fie organizată a patra sesiune de depunere a proiectelor.

Auzind de consăteni care au depus cu succes astfel de proiecte, încasând deja primii bani, agricultorii au trecut peste reticenţa legată de umblătura inerentă pe la instituţii şi timpul pierdut.

 

Pe holuri, în aşteptarea banilor europeni 

Ieri, la Compartimentul Judeţean de Dezvoltare Rurală, aflat în clădirea Direcţiei Agricole, erau adunaţi numeroşi agricultori care depuneau proiecte pentru măsura 141.

„Am animale, trei vite, trei porci şi teren agricol, trei hectare şi jumătate. Trebuie să îndeplinesc punctajul, dosarul e făcut de proiectant, el a ştiut ce să facă pentru a îndeplini punctajul. Trebuie să înmulţesc animalele după trei ani, dacă nu, mi se taie subvenţia”, cunoştea lecţia doar parţial Neculai Asaftei, din Mălini. Omul ştia că trebuie să primească 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani de zile, şi asta îl interesa cel mai mult, lăsând restul detaliilor pe umerii consultanţilor.

La rând se afla şi Abel Mirăuţă, din Iaslovăţ, un viitor fermier mai bine informat.

„Avem patru hectare şi 73 de ari de teren şi cinci animale, două vaci şi trei viţei. Ar urma să primesc 1.500 de euro pe an, timp de cinci ani şi aşa avem şanse de dezvoltare. E o măsură bună, sperăm că accesăm banii”, ne-a declarat Abel Mirăuţă. El ne-a mai spus că intenţionează să folosească banii nerambursabili de la UE pentru a-şi achiziţiona seminţe de calitate şi o freză de tractor.

 

Cine poate încasa banii de la UE  

Pentru a avea proiecte eligibile pentru măsura 141, beneficiarii trebuie să aibă o fermă care are între două şi opt unităţi de dimensiune economică (UDE). De exemplu, pentru o vacă cu lapte se acordă 0,26 UDE-uri, pentru cultivarea unui hectar de cartofi 1,74 UDE-uri, în timp ce pentru un porc se acordă 0,26 UDE-uri.

Aşadar, cine cultivă, de exemplu, două hectare de cartof poate depune un proiect eligibil pentru această măsură, în timp ce un crescător de bovine trebuie să aibă o fermă de minim opt vaci.

Cei mai mulţi dintre beneficiarii deja existenţi în judeţ au devenit însă eligibili prin ferme mixte, cultivând suprafeţe de teren şi crescând şi câteva animale.

 

Banii europeni pot fi tăiaţi după trei ani

Interesul crescut al ţăranilor pentru aceşti bani este evident şi din statistici.  

„Până astăzi (n.r. - ieri) au fost depuse 191 de proiecte, fermierii vor primi câte 1.500 de euro, timp de trei ani, după care va fi efectuată o verificare a îndeplinirii condiţiilor din planul de afaceri, iar dacă acestea au fost respectate sprijinul financiar va fi continuat pentru anii 4 şi 5”, a precizat Valeria Simioniuc, coordonatorul Compartimentul Judeţean de Dezvoltare Rurală, unde se depun proiectele pentru măsura 141.

Ea a explicat că adunând proiectele depuse până acum cu cele din sesiunile precedente se ajunge la un număr total de 1.300 de solicitanţi ai banilor europeni. În această perioadă oamenii sunt încurajaţi şi de faptul că nu mai trebuie să cheltuiască bani pentru întocmirea proiectelor, acestea fiind lucrate gratuit de o firmă, cu costuri suportate tot prin fonduri europene.

Este de aşteptat ca până la finele lunii iunie să se mai adauge cel puţin încă trei sute de noi proiecte.

 

Fermierii din zona de munte se înghesuie şi ei la banii europeni

Adunaţi în asociaţii, crescătorii de animale şi cultivatorii de teren din judeţ reuşesc să se sprijine reciproc şi să depună cu mai multă uşurinţă proiecte. Este şi cazul Asociaţiei Crescătorilor de Taurine „Runc” Moldoviţa, care are circa 40 de membri posibili beneficiari ai sprijinului de la UE, de 1.500 de euro pe an. Aceştia sunt din Moldoviţa, Frumosu şi Vatra Moldoviţei.

Preşedintele asociaţiei, Alexandru Crăiuţ, a precizat că aceşti bani sunt o adevărată gură de oxigen pentru oameni şi a ţinut să le mulţumească reprezentanţilor Agenţiei de Plăţi, ai Camerei Agricole, dar şi preşedintelui Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, pentru sprijinul acordat până acum. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului De meserie fermieri, cu 1.500 de euro pe an, bani de la UE.
 Vizualizări articol: 2163 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
De meserie fermieri, cu 1.500 de euro pe an, bani de la UE3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Vrajeala trimis de
(22 iun 2011, 19:56:49
de ce nu spune nimeni cit costa proiectul?cit iau baietii destepti care le intocmesc? la ei nu e incompatibilitate? ei le fac, iau banii de la tarani si apoi le verifica si le aproba

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei