Zeci de suceveni au fost muşcaţi de căpuşe, în această vară, la doi dintre ei, ambii copii, fiind confirmată boala Lyme, o afecţiune deosebit de gravă, transmisă de această insectă. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Suceava, dr. Tiberius Brădăţan, a declarat că, de când s-a încălzit vremea, câte două, trei persoane se prezintă zilnic la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU), cu muşcături de căpuşe. În anii trecuţi, cazurile de muşcătură de căpuşă erau foarte rare.
„Avem tot mai mulţi pacienţi, atât adulţi cât şi copii. După ce le acordăm primul ajutor şi le recoltăm probe, îi orientăm către secţia de Boli Infecţioase. Unii dintre ei continuă investigaţiile, dar alţii nu ţin cont de recomandările noastre. Confirmarea bolii Lyme se face prin teste serologice, care se lucrează doar în laboratoarele din clinicele universitare”, a spus medicul.
Şapte suceveni suspectaţi că au contactat boala Lyme, în 2011
De altfel, datele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în acest sezon, şapte suceveni au fost suspectaţi că au contractat boala Lyme, în urma muşcăturilor de căpuşe. În două cazuri boala a fost confirmată, respectiv la o fetiţă din Straja şi la un băiat din Ipoteşti, ambii în vârstă de 5 ani. În două cazuri, mai exact la o femeie din Putna, de 30 de ani, şi la o minoră din Stroieşti, în vârstă de 15 ani, diagnosticul a fost infirmat. Alţi doi bolnavi, şi anume un bărbat de 64 de ani, din Mălini, şi un bărbat de 45 de ani, din Rădăuţi, aşteaptă rezultatele analizelor de laborator, pentru a afla dacă suferă sau nu de boala Lyme. Un alt pacient, un bărbat de 62 de ani, din Solca, este considerat de medici un caz probabil.
Recomandările medicilor
Pentru evitarea îmbolnăvirilor, medicii recomandă să nu ne aşezăm direct pe iarbă şi să purtăm îmbrăcăminte care să ne acopere mâinile şi picioarele.
Potrivit doctorilor, căpuşa adultă poate fi văzută cu ochiul liber şi trebuie scoasă imediat. Ei spun că fiecare persoană care a scos o căpuşă de pe corpul său trebuie să consulte imediat un medic, mai ales dacă apare o înroşire la locul muşcăturii sau alte simptome, cum ar fi dureri musculare, nas înfundat, transpiraţii, aşa-numita gripă de vară.
Pentru îndepărtarea unei căpuşe, doctorii ne sfătuiesc să folosim o pensetă cu vârf îngust (în nici un caz nu se vor folosi degetele, deoarece căpuşele sunt purtătoare de boli), dar fără a-i apăsa corpul. Acest lucru este foarte important, pentru că, prin strivirea căpuşei, se forţează trecerea unor bacterii periculoase din căpuşă în sângele uman. Căpuşa se va apuca cu penseta de cap (niciodată de corp), exact acolo unde intră în piele. Pentru extragerea ei se va efectua o mişcare de smulgere (căpuşa se va trage uşor şi continuu, direct în afară, fără a o răsuci în timp ce tragem). Ulterior, rana se va curăţa cu un dezinfectant şi se va aplica o cantitate mică de unguent triplu antibiotic, după care mâinile se vor spăla foarte bine.
O afecţiune al cărei tratament poate dura şi câţiva ani de zile
Medicii avertizează că unele metode de scoatere a căpuşei, precum aplicarea de corpuri uleioase, chibrituri aprinse sau alcool sunt greşite şi în nici un caz nu vor face căpuşa „să dea înapoi”. Doctorii spun că, dimpotrivă, aceşti factori iritanţi vor face căpuşa să se hrănească mai tare şi să depună în rană mai multă salivă purtătoare de boli.
BoalaLyme este o afecţiune infecţioasă gravă (afectează sistemul nervos central), care este foarte greu de diagnosticat. Supranumită şi boala cu o mie de feţe, din cauza multitudinii de simptome pe care le dă, afecţiunea presupune un tratament complicat, care poate dura chiar câţiva ani de zile dacă nu este depistată la timp.
Specialiştii DSP Suceava, în alertă
Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, dr. Cătălina Zorescu, spune că numărul de îmbolnăviri este mare pentru o perioadă atât de scurtă de timp, arătând că, prin comparaţie, pe tot parcursul anului trecut au fost înregistrate patru cazuri de boală Lyme.
Potrivit specialistului DSP, în 2010, diagnosticul de boală Lyme a fost confirmat la două femei cu vârste de 28 şi 37 de ani, prima din Solca (depistată în luna mai) şi a doua din Straja (diagnosticată în septembrie), şi la două fetiţe de 3 şi, respectiv, 4 ani, una din Rădăuţi (depistată în luna decembrie) şi cealaltă din Vatra Dornei (diagnosticată în octombrie).
(22 iun 2011, 11:10:12
Fiindcă mâine altă lovitură din nou rana ţi-o deschide
De cele mai multe ori mâine e prea târziu
Pentru tine ( mai ales ) .. şi tu ştii , şi eu ştiu
Trăieşti în alt timp coşmarul prezentului în care eşti
Îţi dai duhul trăindu-ţi decesul în fiece clipă ce vine
Respiri aerul de ieri prin amintirile’n care te-adânceşti
Şi te agăţi de ziua de azi cu ultimile puteri ( nu-i bine )
Datoriile te obsedează , ai vrea să le uiţi ( da’ nu poţi )
Cauţi umbră şi apă în deşertul vieţii tale
Dar n-ai centură de siguranţă şi ... cazi , prins sub roţi
Te resemnezi , te rogi şi .. te târăşti agale
Spre mâine , spre ... nişte speranţe artificiale