Scandalul continuu dintre sătenii din Bursuceni - Vereşti şi reprezentanţii balastierei care funcţionează în sat, pe terenul parohiei locale, a ajuns la cote de tensiune maximă, utilajele societăţii fiind blocate din nou, la zece zile după un ultim episod de acest gen. Din nouadministratorul balastierei SC Cateris Trans SRL Bursuceni a cerut ajutor autorităţilor, la faţa locului ajungând poliţişti şi jandarmi.
Scandalul a izbucnit ieri, în jurul orei 14.00. Văzând că utilajele societăţii au pornit pe drumul ce străbate păşunea din sat, localnicii din fruntea Asociaţia Utilizatorilor de Păşune Bursuceni (în care sunt incluşi majoritatea crescătorilor de animale din sat) au sunat adunarea, astfel că în zonă au ajuns în scurt timp peste 50 de oameni care au blocat drumul.
Utilajele care se îndreptau dinspre staţia de sortare din sat spre malul râului Siret, unde societatea are autorizaţie de exploatare, nu au mai putut înainta, sătenii cerându-le şoferilor să se întoarcă.
La faţa locului au ajuns poliţişti de la Biroul de Poliţie Rurală Suceava, în sprijinul cărora a venit şi o dubă a Jandarmeriei.
„Păşunea este concesionată de noi, drumul nu este public, iar ei nu au dreptul să intre cu utilajele în zonă fără acordul nostru”, a spus punctul de vedere al oamenilor Dorel Dumitru Oroşan, membru în comitetul director al Asociaţiei Utilizatorilor de Păşune Bursuceni, nemulţumit şi de faptul că poliţiştii ar fi încercat să-i convingă pe un ton aspru pe oameni să părăsească zona.
Echipa de poliţişti de la faţa locului a fost condusă de comisarul-şef Ioan Nichitoi, şeful Biroului Rural al Poliţiei municipiului Suceava.
O soluţie de compromis care nu a rezolvat problema
Până la urmă s-a găsit o soluţie de compromis, însă doar una de moment. Utilajele s-au întors şi au luat-o pe un alt drum, care însă străbate şi el o parte din suprafaţa concesionată de asociaţie.
Conflictul este însă departe de rezolvare. În timp ce reprezentanţii asociaţiei nu vor să vadă utilaje pe păşune, Emil Aherghelegiţei, administratorul Cateris Trans, spune că trebuie să folosească drumul pentru a ajunge în zona de exploatare, fiind cea mai uşoară cale de acces. El a mai invocat şi faptul că drumul a fost amenajat pe banii societăţii, cu acordul primăriei, tocmai pentru accesul utilajelor. Reprezentanţii balastierei au obţinut o hârtie de la Oficiul Judeţean de Cadastru, care arată că, acum aproximativ douăzeci de ani, în zonă a existat un drum de utilitate publică.
Contactat telefonic în mai multe rânduri pe parcursul zilei de ieri, Emil Aherghelegiţei nu a fost de găsit.
Probleme vechi şi acuze spre preotul din sat
Toată povestea din acest caz începe în 2004. Parohia locală şi-a cedat terenul proprietate societăţii de exploatare a balastului, contractul de concesiune fiind valabil pe o perioadă de 49 de ani.
Problema este că staţia de sortare a societăţii se află foarte aproape de casele oamenilor, iar de aici au început mari nemulţumiri. Au fost perioade de timp când cele două părţi au fost în consens, însă scandalurile s-au tot repetat.
Sătenii nu ascund faptul că şi-ar dori ca balastiera să dispară din satul lor şi, cum aceasta funcţionează pe terenul parohiei, îl consideră vinovat principal de necazurile lor pe preotul din sat, Constantin Marişca.
După scandalul de ieri, s-a stabilit ca vineri să se organizeze o întrunire între conducea asociaţiei, administratorul balastierei şi autorităţile locale, în încercarea de a se găsi o soluţie de dezamorsare a conflictului.
(21 iun 2011, 11:35:42