Prezent la cea de-a treia ediţie a Galei olimpicilor suceveni, organizată ieri de Inspectoratul Şcolar Suceava, ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a avut câteva sfaturi şi îndemnuri pentru elevii şi profesorii veniţi la eveniment. Aşa cum a ţinut să le spună elevilor, gândurile pe care le are pentru ei, „sunt mai puţin din creier şi mai mult din suflet”. În mesajul său, ministrul Funeriu le-a recomandat tinerilor să facă sport, să-şi trăiască viaţa şi să nu fumeze.
„Vă dau câteva mici sfaturi, dragi elevi, pentru că începeţi cu toţii o nouă perioadă. În primul rând să faceţi cât mai mult sport, nu uitaţi acest lucru. În al doilea rând, nu-i credeţi niciodată pe cei care vă spun că visele voastre nu se pot realiza. Nu fumaţi”, sunt cuvintele pe care le-a adresat ministrul educaţiei celor 162 de olimpici din judeţ.
Educaţia trebuie să fie valoarea României
Ministrul Daniel Petru Funeriu i-a mai sfătuit pe elevi să-şi trăiască viaţa. „Am vrut să le spun un lucru care până la urmă este de bun-simţ. A-şi trăi viaţa înseamnă a crede în ceea ce faci, a citi o carte care nu este în programă, a merge în vacanţă”, a spus ministrul.
În afară de aceste sfaturi de viaţă, ca de la ministru la elevi, Daniel Petru Funeriu le-a vorbit olimpicilor din judeţul Suceava despre valorile umane reprezentative ale ţărilor în care a trăit pentru o vreme, respectiv Germania, Statele Unite ale Americii, Japonia, Franţa şi România.
„În mod firesc, m-am întrebat care este valoarea în jurul căreia ne adunăm noi, românii, atunci când ne este greu. Trebuie să depăşesc condiţia de ministru şi să spun că nu am venit cu un răspuns, dar vin cu o propunere, acea valoare trebuie să fie educaţia”, a declarat ministrul Daniel Funeriu.
„Sunt judeţe care nu au atâţia promovaţi câţi olimpici avem noi”, a spus Petru Carcalete
Discursul ministrului nu s-a încheiat fără a le adresa olimpicilor şi profesorilor lor îndemnul de a transforma România. „Misiunea voastră, a celor mai buni elevi, este să transformăm România din ţara lui <merge şi aşa>, din ţara lui <se poate şi aşa>, să transformăm România în <ţara lui Yes, we can>, în ţara în care să arătăm că nu suntem doar consumatori de politici europene, ci şi generatori de politici”.
162 de elevi olimpici naţionali şi internaţionali din acest an, 144 de profesori care i-au pregătit pe aceşti olimpici, oameni politici, reprezentanţi ai mediului de afaceri din Suceava, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale şi judeţene, cu toţii au venit să serbeze ieri elita judeţului, pe cei mai buni dintre cei mai buni, pe olimpicii suceveni.
„Suceava nu are numai atâţia elevi eminenţi câţi sunt în această sală, sunt de cel puţin de două ori mai mulţi”, a declarat inspectorul şcolar general, Petru Carcalete.
Criticat adesea de ministrul Educaţiei, la adunările cu inspectorii generali, din cauza procentului prea mare de promovabilitate la bacalaureat, Petru Carcalete i-a spus ministrului că „sunt judeţe care nu au atâţia promovaţi câţi olimpici avem noi”.
Suceava, reprezentată la toate disciplinele la olimpiade
Suceava are sute de elevi premianţi, atât la olimpiadele naţionale, internaţionale, cât şi la alte concursuri şcolare. Toţi aceştia vor fi sărbătoriţi în cadrul unei alte festivităţi de amploare, „Gala excelenţei în educaţie”, eveniment care va avea loc la sfârşitul acestui an.
Ieri au fost sărbătoriţi doar premianţii la olimpiade, şi nu este disciplină din cadrul programei şcolare la care elevii din judeţul Suceava să nu fi obţinut premii sau menţiuni. Unii dintre ei au atins chiar performanţa de a fi olimpici cu premii la naţională la mai multe discipline.
Lucian Bicsi este unul dintre aceştia. Elevul este absolvent de clasa a opta al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”. A terminat şcoala gimnazială cu media 10 pe linie şi, mai mult decât atât, este olimpic naţional la matematică şi la fizică. „Mă simt bine aici, s-au mai organizat astfel de evenimente în acest an şi mă simt bine”, a spus Lucian ieri, la Gala Olimpicilor.
La eveniment a fost prezent şi olimpicul naţional şi internaţional la limba şi literatura română, Mihai Cîrjă. Acesta este absolvent al Colegiului Naţional „Ştefan cel Mare”. Cât despre prezenţa sa ieri la gală, acesta a spus că nu era în lista sa de priorităţi. „Mă simt destul de bine, dar priorităţile sunt altele, vine bacul, vine admiterea”, a declarat Mihai Cîrjă.
Elevi cu „vechime” la olimpiade
În judeţul Suceava există un cult pentru învăţătură şi lucrul acesta a fost demonstrat de cei 162 de olimpici sărbătoriţi ieri. Sabine Marie Ţăranu este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, şi este olimpică naţională şi internaţională la limba şi literatura română. „Particip la olimpiade din clasa a şasea, este al şaptelea an de participare”, a spus Sabine, care a ţinut să-i mulţumească profesorului său, Gheorghe Cîrstian, pentru tot efortul depus în pregătirea sa.
Clara Căşuneanu are şi ea „vechime” în olimpiade şi, mai mult decât atât, vine acasă cu premii importante. Limba română este tot domeniul său forte, disciplină la care concurează din clasa a cincea. „În clasele a cincea şi a şasea nu se poate participa la olimpiada naţională la limba română. Din clasa a şaptea am participat şi la naţională şi la internaţională, unde am luat menţiune”, a spus olimpica Clara Căşuneanu.
Concert al Filarmonicii din Iaşi, la Gala olimpicilor
Atmosfera la evenimentul de ieri a fost întregită de spectacolul simfonic deosebit oferit olimpicilor şi invitaţilor de membrii orchestrei „Filarmonica Moldova” din Iaşi şi ai Operei Naţionale Române din Iaşi. Sub bagheta dirijorului Bogdan Chiroşcă, muzicienii au oferit celor prezenţi la gală un concert în două părţi, cuprinzând arii din repertoriul internaţional.
Un alt invitat la Gala Olimpicilor Suceveni a fost actorul Rareş Stoica de la Teatrul „Nottara” din Bucureşti, care le-a vorbit elevilor despre performanţa în educaţie.
(20 iun 2011, 14:09:05