Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava a luat măsuri pentru combaterea efectelor caniculei, a informat ieri purtătorul de cuvânt al acestei unităţi sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, care a arătat că au fost asigurate stocurile de medicamente necesare pentru tratarea cazurilor înregistrate pe fondul temperaturilor ridicate.
„Spitalul a achiziţionat în cantităţi suficiente seruri pentru hidratare, calciu, vitamine, hemisuccinat de hidrocortizon, medicamente utilizate în tratarea pacienţilor cu probleme cauzate de căldură”, a spus medicul.
Responsabilul de relaţiile cu presa a arătat că au fost puse în funcţiune şi aparatele de aer condiţionat, care sunt montate în sectoarele mai sensibile, cum ar fi UPU, şi în secţiile de la etajele superioare ale unităţii, şi s-a avut grijă ca dozatoarele de apă distribuite pe fiecare secţie în parte să fie mereu pline şi la dispoziţia personalului şi a pacienţilor.
Hrană cu multe legume şi fructe, pentru bolnavii internaţi
Medicul a mai spus că, în ceea ce priveşte hrana bolnavilor, nu au fost necesare măsuri suplimentare, întrucât meniurile servite pacienţilor au deja o componentă vegetariană.
“Bolnavii primesc supe şi ciorbe cu zarzavaturi, salată de varză, mazăre, fructe”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă.
Până ieri, în judeţ, nu au fost înregistrate evenimente deosebite provocate de temperaturile ridicate.
„Nu am avut pacienţi cu probleme de sănătate din cauza căldurii. Doar câteva cazuri de insolaţii, apărute la persoane care au stat mult afară, în soare, la muncile agricole”, a completat dr. Tiberius Brădăţan.
În vederea prevenirii neajunsurilor provocate de caniculă, medicii recomandă evitarea consumului de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii, precum şi evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) care sunt diuretice.
Recomandările medicilor
În schimb, doctorii recomandă consumul de fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece conţin o mare cantitate de apă, dar şi consumul de iaurt (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă).
Pe de altă parte, medicii atenţionează asupra activităţilor în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, etc.), despre care spun că ar trebui evitate pe cât posibil în cursul zilei.
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Direcţia de Sănătate Publică Suceava recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 şi 18.00, să consume multe lichide, fructe şi legume şi să evite consumul băuturilor alcoolice sau a celor puternic cofeinizate.