O viitoare autostradă între Marea Baltică şi Marea Neagră ar putea să treacă prin judeţul Suceava. În cursul zilei de ieri, la Gura Humorului a avut loc cea de-a 55-a sesiune a Trans-European North-South Motorway (TEM) al United Nations Economic Commission for Europe (UNECE), specialiştii prezenţi discutând despre dezvoltarea viitoarelor reţele de autostrăzi până în anul 2020 în zona centrală şi Est -europeană.
Prezent la întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că în cadrul discuţiilor s-a analizat posibilitatea construirii unei autostrăzi, o interconexiune la coridorul de transport pan-european IX spre Ucraina şi Polonia. Flutur a spus că a prezentat acest proiect în calitate de preşedinte în exerciţiu al Euroregiunii Prutul de Sus şi al Consiliului Regional de Dezvoltare Nord-Est.
„Am arătat că în acest moment lipseşte un coridor şi o perspectivă pentru o autostradă care să rezolve accesul spre Bucureşti şi Marea Neagră a populaţiei din zona de Nord-Est a României şi din întreaga Euroregiune Prutul de Sus. Vorbim aici despre cinci milioane de locuitori din Nordul Moldovei şi de încă cinci milioane de locuitori din Ucraina care au nevoie de o autostradă. Şi sunt foarte bucuros că reprezentanţii Poloniei au fost de acord cu un astfel de proiect”, a declarat Flutur.
El a spus că o autostradă între Marea Baltică şi Marea Neagră ar rezolva atât problema accesului turiştilor, cât şi cea a tranzitului maşinilor de mare tonaj prin România spre Turcia şi Bulgaria. Gheorghe Flutur a spus că în cursul zilei de astăzi va avea discuţii cu guvernatorul regiunii ucrainene Cernăuţi, Mychail Papiev, în vederea stabilirii unei strategii comune de promovare a acestui proiect a guvernelor din România şi Ucraina.
Autostrada are nevoie de aprobarea Comisiei Europene
Prezent la Gura Humorului, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Liviu Costache, a spus că împreună cu reprezentanţii din domeniul transporturilor ai Comisiei Economice Europene s-a discutat despre dezvoltarea viitoarelor reţele de autostrăzi, inclusiv în România.
El a precizat că un eventual culoar Marea Baltică – Marea Neagră ar putea să treacă prin Suceava. Costache a arătat că reprezentanţii României şi Poloniei prezenţi la a 55-a sesiune a TEM şi-au dat acordul pentru construirea unei autostrăzi între Marea Baltică şi Marea Neagră, care ar urma că treacă prin Suceava, apoi prin Ucraina, iar în final să facă legătura cu sistemul de autostrăzi din Polonia.
Şeful CNDADNR a precizat că, pentru ca acest proiect că poată fi promovat, este nevoie şi de acceptul autorităţilor din Ucraina.
Liviu Costache a mai declarat că dacă noul culoar între Marea Baltică şi Marea Neagră ar urma să fie avizat, el urmează a fi prezentat spre aprobare Comisiei Europene.
Nu în ultimul rând, el a subliniat că o astfel de autostradă ar putea fi realizată fie prin parteneriat public-privat, fie în regim de concesiune.
(17 iun 2011, 11:15:11