Eclipsa de lună de miercuri seară a dat peste cap programul gândit de departamentul Observatorului Astronomic al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. După prezentările grafice realizate cu ajutorul computerului şi internetului în sala din incinta Observatorului, toată lumea a fost invitată pe terasa clădirii, acolo unde erau instalate două „ocheane” pentru explorat misterele cerului.
Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, iar cei peste 50 de suceveni care au venit cu mic, cu mare să privească eclipsa prin telescop au fost nevoiţi să coboare în parc. Schimbarea de plan a fost cauzată de arborii din parcul de la Universitate, care împiedicau vizibilitatea spre singurul satelit natural al Pământului.
Chiar şi aşa nimeni, nu s-a împotrivit, iar în jurul telescopului adus din clădirea Observatorului s-au aşezat imediat toţi curioşii, în frunte cu copiii. Având în vedere că eclipsa de lună a durat mai bine de o oră şi jumătate, toată lumea a putut admira fenomenul fără să stea sub presiunea timpului.
Eclipsa totală de lună a avut mai multe etape şi a debutat la ora 20:24, când Luna intră în conul de penumbră.
Primul contact a avut loc la ora la ora 21:22 minute 57 de secunde, iar al doilea contact a coincis cu sfârşitul intrării Lunii în conul de umbră. Atunci a început faza de totalitate a eclipsei, care a durat o oră, 40 minute şi 12 secunde. Acesta a fost al doilea contact şi s-a petrecut la ora 22:22 minute, 29 secunde. Ultimul contact s-a înregistrat la ora 1:02 minute şi 14 secunde.
Momentul în care Luna a ieşit din conul de penumbră a marcat sfârşitul eclipsei totale de Lună. Acest lucru s-a produs la ora 2:0 minute şi 41 secunde.
Cel mai important moment al eclipsei l-a reprezentat momentul maxim, când Luna s-a aflat în centrul umbrei Pământului, adică la ora 23:12 minute şi 36,2 secunde.