Dosarul „Şpagă în Vama Siret” începe să semene tot mai mult cu o telenovelă al cărei final este greu de anticipat, deşi până acum s-au derulat doar două termene. Ultimul dintre acestea a avut loc ieri, la Curtea de Apel Suceava, cu ingrediente care se vor repeta probabil şi la următoarele termene. Avocaţi lipsă, cereri peste cereri, unele justificate, altele făcute doar cu scopul de a impresiona clienţii şi de a se auzi vorbind şi o lipsă de respect faţă de completul de judecată prin vociferări şi telefoane care sunau prin sală. Aceasta este pe scurt imaginea procesului în care sunt judecaţi cei 62 de poliţişti de frontieră şi patru vameşi din Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret.
Începută cu oarecare întârziere din cauza altor dosare care se judecau în sala respectivă, procesul a durat aproximativ o oră şi jumătate, cu o pauză de cinci minute dictată de judecătorul de şedinţă pentru a verifica două volume din această cauză.
Amânarea, cuvântul favorit al avocaţilor
Toată şedinţa a stat sub semnul unui singur cuvânt: amânare. Încă de la început, o serie de avocaţi au lipsit, unii motivat, alţii nu, după cum a constatat şi judecătorul de caz, motiv pentru care colegii lor din sală au cerut un alt termen. Ca şi data trecută, avocaţii au avansat luna septembrie ca termen următor, insistând asupra acestuia pe motiv că vine vacanţa judecătorească (n.r. – vacanţa începe pe 15 iulie, adică peste o lună).
Judecătorul Luiza Andronic nu a fost de acord să fixeze un termen atât de lung şi a anunţat că următoarea întâlnire va fi pe 14 iulie. Nici acest termen nu a fost pe placul avocaţilor, unii dintre ei anunţând că au deja bilete de avion, astfel încât în final s-a stabilit un nou termen pentru 7 iulie.
Rurac, cuiul lui Pepelea
Un alt subiect care a generat dispute aprinse în sala de judecată a fost acela al competenţei instanţei îndrituite să soluţioneze dosarul. Avocaţii au considerat că nu Curtea de Apel Suceava trebuie să judece cauza, ci instanţa inferioară, Tribunalul Suceava. Şi asta pentru că subinspectorul Bogdan Constantin Rurac, unul dintre cei arestaţi în dosar, nu ar fi avut calitatea de ofiţer de poliţie judiciară la data comiterii faptelor de care este acuzat. Au fost însă şi voci din rândul apărătorilor care au spus că dacă Rurac nu îndeplinea această calitate, toate actele de urmărire penală din dosar sunt nule. În final, s-a decis trimiterea unei adrese către Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Suceava prin care se solicită un răspuns clar referitor la situaţia subinspectorului Bogdan Constantin Rurac la data arestării.
Apeluri la linişte
Tot ieri, Curtea de Apel Suceava a constatat că interdicţiile pe care le aveau unii dintre inculpaţi, de a părăsi ţara, au rămas fără obiect, astfel încât persoanele în cauză nu mai au nici o restricţie din punct de vedere al circulaţiei. Pentru a se pune la punct cu toate acuzaţiile şi probele din dosar, avocaţii au cerut copii ale DVD-urilor în care clienţii lor sunt filmaţi în timp ce luau mită. Instanţa a aprobat şi această solicitare.
Pe parcursul şedinţei s-au petrecut mai multe momente penibile. Apelurile repetate la linişte ale judecătorului au fost ignorate repetat, atât de inculpaţi, cât şi de avocaţi. Aşa se face că cei din spate au spus de câteva ori că nu aud ce se vorbeşte în faţă, iar replica normală a preşedintelui completului de judecată a fost: „Dacă aţi fi ascultat ce v-am rugat, şi anume să faceţi linişte, aţi fi auzit”.
Pentru ce sunt judecaţi
Cele 66 de persoane care sunt judecate la Curtea de Apel Suceava sunt acuzate că au constituit un grup infracţional organizat, care avea ca scop favorizarea traficanţilor de ţigări, combustibil şi alte produse. Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada septembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 62 de poliţişti de frontieră de la PTF Siret au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, suma totală de 3.643.513 lei (n.r. – circa 900.000 de euro) şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera, în scopul de a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi a le permite introducerea în România a unor bunuri (în general ţigări din Ucraina) peste limita legală admisă.
Contribuţia celor patru vameşi la grupul infracţional de la PTF Siret a constat din relaţiile directe cu comisarul-şef Aurel Anea, fost şef al PTF Siret.
„În calitate de lucrători vamali (şefi de tură) la Biroul Vamal Siret, au dat inculpatului Anea Aurel – şef al PTF Siret, diverse sume de bani totalizând 23.913 lei, pentru ca acesta să nu-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu privind controlul la frontieră şi urmărirea respectării legii de către întregul personal din punctul de trecere a frontierei”, se arată în rechizitoriul DNA.