Nu mai puţin de 143 de percheziţii au avut loc, ieri dimineaţă, în cadrul unei acţiuni de anihilare a uneia dintre cele mai mari reţele de contrabandă cu ţigări care a acţionat pe raza judeţului Suceava, reţea din care, susţin anchetatorii, făceau parte şi un consilier local, un jandarm şi un poliţist comunitar.
Dintre cele 143 de percheziţii, 125 au avut loc în judeţul Suceava, 12 în municipiul Bucureşti, patru în judeţul Constanţa şi două la Botoşani.
Cercetările vizează nu mai puţin de 167 de indivizi
Ieri dimineaţă, în jurul orei 6:00, o armată întreagă de poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră, precum şi ofiţeri din cadrul structurilor de combatere a crimei organizate au descins în Siret şi Rădăuţi, dar şi în localităţile limitrofe, având mandate de percheziţie de la judecători. Percheziţiile au vizat nu doar locuinţele şi autovehiculele aparţinând învinuiţilor, ci şi localurile aflate la intrarea în Punctul de Trecere a Frontierei Siret.
Acţiunea, coordonată de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat transnaţional, constituit din cetăţeni români şi ucraineni, specializat în săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigări.
Potrivit anchetatorilor, cercetările vizează nu mai puţin de 167 de învinuiţi, acuzaţi că făceau parte din această reţea.
„Au introdus ilegal pe teritoriul României, peste frontiera verde sau prin Punctul de Trecere al Frontierei Siret, cantităţi însemnate de ţigarete provenind din Republica Moldova şi Ucraina”, se arată într-un comunicat al DIICOT, precizându-se că printre suspecţi se numără şi un consilier local din comuna Grămeşti, un angajat al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, precum şi unul din cadrul Poliţiei Locale Siret (poliţia comunitară).
Jandarmul asigura traseele, iar poliţistul comunitar vindea marfa
Din informaţiile noastre, jandarmul cercetat în acest dosar este Adrian Vasile Breabăn, de la Vicovu de Sus.
Rolul acestuia, susţin surse judiciare, era de a asigura traseele pe care se făceau transporturile cu ţigări de contrabandă în zona sa de competenţă.
De asemenea, susţin aceleaşi surse, subofiţerul de la Jandarmerie este acuzat şi că punea umărul, la propriu, la transportul tutunului trecut ilegal peste fâşia verde.
În privinţa poliţistului comunitar de la Siret, acesta se numeşte Florin Scripcariuc şi, din informaţiile noastre, respectivul se ocupa, pe lângă misiunile de asigurare a ordinii şi liniştii publice în oraş, şi de tranzacţii cu ţigări aduse de la moldoveni ori ucraineni.
Atât jandarmul, cât şi poliţistul comunitar erau, aseară, pe lista zecilor de indivizi care au primit ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore.
I-au percheziţionat casa de două ori, în două săptămâni
Consilierul local din Grămeşti, despre care anchetatorii susţin că ar fi făcut parte din gruparea anihilată ieri, este nimeni altul decât Vasile Emanuel Apetrei, cel care, la începutul acestei luni, a fost reţinut o noapte în arestul poliţiei din Neamţ, fiind acuzat că aduna ţigări de la alţi contrabandişti din judeţ şi încărca maşini care plecau cu destinaţia Roman, asigurând transporturile, ca antemergător, pe raza judeţului Suceava.
Ţigările ajungeau la magazine din Roman şi comunele limitrofe, printre care şi la societatea soţiei unui poliţist din cadrul IPJ Neamţ, acesta din urmă anunţând de fiecare dată când erau organizate controale.
Apetrei s-a trezit, ieri dimineaţă, din nou cu mascaţii la poartă, după ce, la începutul acestei luni, oamenii legii i-au mai răscolit o dată vila.
„Nu au găsit nimic acum. Şi nici data trecută. Doar câteva pachete de ţigări pe care le aveam pentru muncitori. Nu ştiu ce au cu mine...”, ne-a declarat, ieri, consilierul local din partea PSD Vasile Emanuel Apetrei, care are două magazine pe raza comunei Grămeşti şi este unul dintre cei mai înstăriţi localnici.
Contrabandist, la 76 de ani
Cu mascaţii la poartă s-a trezit, ieri dimineaţă, şi Mihai Pânzari (76 de ani), care, deşi a fost prins de nenumărate ori transportând ţigări de contrabandă, nu a ieşit încă la „pensie” din această afacere.
În urmă cu două luni, septuagenarul a fost prins la volanul unei maşini pline cu ţigări de contrabandă, fiind arestat preventiv, iar ulterior trimis în judecată.
Au umplut arestul poliţiei
Clădirea Parchetelor din municipiul Suceava a devenit ieri o fortăreaţă, zeci de suspecţi, păziţi îndeaproape de poliţişti şi jandarmi, aşteptându-şi rândul la audieri.
În total, au fost aduşi în faţa procurorilor aproximativ 85 de indivizi.
Aseară, la ora închiderii ediţiei, erau audiaţi aproximativ 60 dintre suspecţi, iar faţă de 34 dintre ei au fost emise ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentaţi instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă.
Mulţi dintre suspecţi au plecat de la audieri cu mâinile în buzunare
Reţeaua anihilată ieri a fost monitorizată de la începutul anului trecut, unora dintre învinuiţi fiindu-le reţinute fapte tocmai din martie 2010.
Surse judiciare ne-au mărturisit că nu e vorba despre o singură grupare infracţională, ci de mai multe reţele, care au interferat în anumite momente.
Fiecare grupare avea rolul ei, unii aduceau ţigările peste fâşia verde sau chiar prin PTF Siret, alţii le depozitau, le transportau ori se ocupau de vânzarea tutunului adus din Ucraina ori Republica Moldova.
Avocaţii veniţi ieri la sediul DIICOT Suceava să-şi apere clienţii în faţa acuzaţiilor ce li se aduc susţineau că există învinuiţi cărora li se reţine o singură faptă, un singur act material, lăsând să se înţeleagă că anchetatorii au dorit în principal să umple dubele poliţiei şi jandarmeriei şi, implicit, clădirea Parchetelor, cu curtea plină de ziarişti şi camere de filmat, chiar dacă multora dintre suspecţi li s-a dat drumul, aşa cum au venit.
„Vom vedea mâine (n.r.-astăzi) la instanţă probele pe care se bazează aceste acuzaţii aduse clienţilor mei, pentru că din câte din ce am văzut până acum probatoriul este destul de subţire”, ne-a declarat unul dintre apărători, avocatul Marius Rădăcină.
O parte dintre ordonanţele de reţinere pentru 24 de ore emise faţă de câţiva suspecţi expiră în această dimineaţă.
Ce s-a găsit la percheziţii
Potrivit unui comunicat remis aseară de Biroul de Presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean, în urma percheziţiilor de ieri au fost identificate şi ridicate următoarele bunuri: 31.329 de pachete de ţigări, 20.000 de euro, 119.612 lei, 5.010 grivne, 218 telefoane mobile, 104 cartele SIM româneşti şi două ucrainene, o sabie artizanală, 38 hard disk-uri şi laptop-uri, 35 de chingi folosite la transportul baxurilor de ţigarete, zece autoturisme şi un pistol din categoria celor neletale.
(17 iun 2011, 11:11:10