Mai mulţi copii care nu au împlinit încă un an au fost abandonaţi de mamele lor, fiind lăsaţi în grija concubinilor. De cele mai multe ori, concubinii acestor femei nu sunt şi taţii copiilor abandonaţi, ceea ce îi face pe aceştia să prezinte dezinteres pentru micuţi.
Este cazul unui băieţel de un an, a cărui mamă a refuzat serviciile oricărui centru maternal de pe raza judeţului, unde ar fi primit îngrijire, atât ea cât şi copilul ei, motivând că are o relaţie de concubinaj, „care în curând va fi legalizată”. Femeia a mai spus, la acel moment, că fiul ei va creşte într-un mediu favorabil. „Luna trecută, situaţia acestui copil a reapărut în atenţia serviciului nostru, după ce mama a părăsit locuinţa concubinului, lăsând minorul în grija acestuia, deşi nu era recunoscut ca tată pe certificatul de naştere. În acest caz, s-a procedat la instituirea unei măsuri speciale de protecţie a copilului la un asistent maternal profesionist”, ne-a explicat directorul executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, Margareta Isailă.
Copil bolnav, fără mamă
La fel de concludent este şi cazul unei fetiţe de un an şi două luni, al cărei tată a cerut instituirea unei măsuri speciale de protecţie, pentru că mama minorei a părăsit domiciliul conjugal, iar el nu are posibilitate de a se ocupa de creşterea, educarea şi îngrijirea copilului, mai ales că este bolnav. „Acest caz este monitorizat de către Protecţia Copilului din septembrie 2010, când mama părăsise domiciliul pe fondul neînţelegerilor dintre cei doi parteneri, aceste probleme remediindu-se între timp. Aceştia şi-au luat angajamentul că se vor ocupa îndeaproape de creşterea, educarea şi îngrijirea fetiţei”, ne-a declarat Margareta Isăilă.
Programe de consiliere psihologică, mamă - copil
În decursul lunii mai, Serviciul de evaluare a situaţiei de risc şi intervenţie în regim de urgenţă, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, a fost sesizat (telefonic, scris, verbal sau Protecţia Copilului s-a autosesizat în urma unor materiale apărute în presă) cu privire la 39 de copii aflaţi în dificultate. În cazul unora dintre aceşti copii, solicitarea de a verifica situaţia din familie a venit din partea primăriilor. Pentru alţii, instituirea unei măsuri de protecţie sau consiliere psihologică, precum şi cereri de ajutor material au fost solicitate de vecini, rude, persoane care cunosc situaţia dificilă a minorilor şi vor să îi ajute.
Şase dintre cei 39 de copii aflaţi în situaţie de risc în luna mai au fost internaţi în regim de urgenţă la un asistent maternal sau într-un centru de plasament. „Celelalte cazuri, în care nu s-a impus măsură de protecţie în regim de urgenţă, au rămas spre monitorizarea instituţiei noastre şi serviciilor de asistenţă socială din cadrul primăriilor de domiciliu, care vor urmări evoluţia şi ne vor informa în cazul în care apar modificări care să impună din nou intervenţia noastră. O parte dintre aceşti copilaşi, împreună cu părinţii, sunt incluşi în cadrul unui program de consiliere psihologică la sediul instituţiei noastre”, a completat Margareta Isăilă.