La un an după inundaţiile din 2010, podul de peste râul Suceava dintre Vereşti şi Udeşti este în continuare închis circulaţiei rutiere. Locuitorii celor două comune sunt nevoiţi şi acum să parcurgă zeci de kilometri dacă vor să ajungă la terenurile pe care le au pe cele două maluri ale râului Suceava. Asta în condiţiile în care atunci când podul era funcţional, drumul dintre cele două comune era de doar patru kilometri.
Criza economică din România a făcut ca fondurile pentru refacerea podului de din Vereşti de peste râul Suceava să fie alocate abia anul acesta, lucrările fiind începute de firma Civica în luna mai 2011. Dacă în cazul altor lucrări de refacere sau consolidare a unor poduri, cum sunt cele din Dorneşti sau Suceava, în zona şantierului utilajele şi muncitorii abia mai încăpeau, la Vereşti lucrurile stau altfel.
În cursul zilei de marţi, la podul din Vereşti de peste râul Suceava lucrau doar un excavator şi un buldozer, utilaje care parcă se chinuiau singure să reuşească să sape un canal pentru devierea râului Suceava.Lucrările fiind însă abia la început, este posibil ca în perioada imediat următoare locul care acum era „dominat” de excavator şi buldozer să fie împânzit cu muncitori şi utilaje.
În cursul zilei de ieri am încercat să contactăm conducerea firmei care realizează lucrările, pentru a ni se explica modul în care acestea vor decurge în perioada următoare, însă la telefoanele date nu a răspuns nimeni.
De precizat că lucrările de refacere a podului din Vereşti trebuie să fie finalizate în termen de nouă luni. Mai mult, însă, şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, anunţa la începutul lunii mai a.c., că intenţia este de a finaliza lucrările până la sfârşitul acestui an. Lucrările la podul de la Vereşti costă cinci milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi).
Sătenii sunt nevoiţi să-şi care recoltele cu spatele
Lipsa unei legături directe între cele două comune îi afectează în primul rând pe sătenii care au terenuri pe malurile râului Suceava. În prezent, pe pod se poate circula doar pietonal, ceea ce îi face pe oameni să-şi care recoltele cu spatele, în caz contrar fiind nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri.
Marcel Avasiloaie, din comuna Vereşti, povesteşte că singurele legături spre Udeşti sunt prin Suceava sau prin Ştirbăţ, caz în care distanţa care trebuie parcursă este de 30 – 40 de kilometri.
„Podul era un punct de legătură între Vereşti şi Udeşti. Eu nu cred că se va face anul acesta. Sunt mulţi oameni care au pământ de partea cealaltă. Ajungem fie prin vaduri, când apa e mică, fie roată, prin Ştirbăţ. Oamenii sunt nevoiţi să înconjoare atât de mult pentru a ajunge la bucata lor de pământ. Şi eu am teren în partea aia, dar am fost nevoit să-l dau unui moş de-al meu din Udeşti. Asta pentru că eu nu pot să merg. Cu ce să aduc produsele? Mulţi cară cu spatele peste pod. Oamenii aduc căruţa până la pod, după care încep să care cu spatele”, povesteşte Marcel Avasiloaie.
Un alt bărbat din Vereşti, Aurelian Dănilă, este la fel de sceptic în ceea ce priveşte respectarea termenului de finalizare a lucrărilor.„Podul trebuia făcut de doi ani şi nu de un an. Acum eşti nevoit să înconjuri 30 – 40 de kilometri, prin Ştirbăţ sau Suceava. Ce să facem? Aşteptăm. Poate o să se facă”, a spus Dănilă Aurelian.
Circulaţia rutieră între comunele Vereşti şi Udeşti a fost întreruptă la sfârşitul lunii iunie a anului trecut, după ce apele crescute ale râului Suceava au provocat înclinarea cu 45 de grade a podului.