Câteva sute de suceveni din întreg judeţul, însoţitori ai persoanelor cu handicap, au rămas fără nici un venit din cauză că primăriile nu mai au bani să le plătească indemnizaţiile. Numai până la sfârşitul lunii aprilie, 12 primării au anunţat că vor concedia aproape 300 de persoane care îşi câştigau traiul doar din indemnizaţia pe care o primeau pentru că aveau grijă de o persoană cu handicap. Numărul celor care nu mai primesc aceste indemnizaţii poate fi însă cu mult mai mare, în condiţiile în care, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, primăriile nu mai sunt obligate să informeze Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava cu privire la viitoarele concedieri colective.
Disperaţi că vor rămâne fără singura sursă de venit, aproape zece suceveni din Vereşti, însoţitori ai persoanelor cu handicap, au ieşit ieri în faţa primăriei din această comună pentru a-şi plânge soarta. Dacă, până în prezent, cei 560 de lei pe care îi primeau îi ajutau să supravieţuiască de la o lună la alta, de la 1 iulie vor fi nevoiţi să trăiască doar din ajutorul de şomaj.
Una dintre femeile venite să-şi spună păsul, Alina Blaga, susţine că, la începutul lunii iunie, însoţitorii persoanelor cu handicap au fost înştiinţaţi de conducerea primăriei că sunt în preaviz, iar începând cu 1 iulie li se va desface contractul de muncă. Atunci când au cerut o explicaţie, de la primărie li s-a spus că nu mai sunt bani pentru a le plăti indemnizaţiile.
Alina Blaga spune că fără aceşti bani nu va mai putea să-şi întreţină familia, în condiţiile în care persoana cu handicap de care are grijă este chiar soţul său.
„La mine este chiar soţul şi am şi doi copii minori. Şi cu ce să îi întreţin? Cu alocaţia lor de 80 de lei şi cu cei 290 de lei pe care îi primeşte soţul meu?El este bolnav de la cinci ani, nu poate să meargă şi nu avem ce să facem. Unii poate au şi alt venit, însă noi ne descurcăm numai cu banii ăştia”, a povestit femeia.
Mai mult, Alina Blaga spune că, pe lângă faptul că va rămâne fără un loc de muncă de la 1 iulie, primăria nu a reuşit să-i plătească indemnizaţia încă din luna aprilie.
„Ţineam toată casa cu banii ăştia”
Cu ochii în lacrimi, o altă femeie, Sorina Apăvăloaie, povesteşte că fără banii pe care îi primea pentru că avea grijă de fetiţa sa nu va reuşi să-şi întreţină familia. Sorina Apăvăloaie spune că fetiţa sa suferă de pareză spastică, iar banii pe care îi primea ca însoţitor îi folosea şi pentru a avea grijă de copil.
„Am un copil de şapte ani care nu poate să ducă mâna la guriţă, nu poate să meargă şi nici nu are căruţ. Eu trebuie să o hrănesc, eu trebuie să o schimb şi nu am nici un alt venit în afară de alocaţia ei. Vom rămâne doar cu 90 de lei, alocaţia ei. Soţul nu lucrează, nu are unde, şi toţi banii pe care îi aveam erau cei din indemnizaţia primită de la primărie”, a spus femeia cu lacrimi în ochi.
Sorina Apăvăloaie a adăugat că, de bine, de rău, cei 560 de lei pe care îi primea de la primărie îi ajungeau să se descurce de la o lună la alta, atât pentru mâncare, cât şi pentru tratamentele fiicei sale.
„Ţineam toată casa cu banii ăştia. Mai împrumutam ceva bani pentru că ştiam că am de unde să dau înapoi. Acum nu ştiu ce o să mai facem”, a mai povestit Sorina Apăvăloaie.
Alături de ea, mama a cinci copii, dintre care unul orb, spune că după 1 iulie va fi nevoită să îşi întreţină familia doar din alocaţii. Viorica Gavriliuc spune că indemnizaţia era singurul venit pe lângă alocaţiile copiilor, în condiţiile în care soţul său nu reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă.
„Eu am cinci copii şi rămânem numai cu alocaţiile. Nu ştiu cu ce o să trăiesc. Mai iau cu datorie de la lume, mai lucrez cu ziua şi atât. Prăşesc, spăl covoare, ce dă Dumnezeu. Soţul a fost şi el la casa de copii. Lucrează şi el cu ziua, pentru că nu are unde în altă parte”, a mai spus femeia.
Viceprimarul din Vereşti spune că în buget nu sunt bani pentru plata acestor persoane
Viceprimarul din Vereşti, Constantin Tololoi, spune că 26 de însoţitori ai persoanelor cu handicap din această comună vor rămâne fără locuri de muncă după data de 1 iulie. Constantin Tololoi ne-a declarat că primăria nu mai are bani pentru a suporta plata indemnizaţiilor, în bugetul local nefiind stabilite sume cu această destinaţie. El a arătat că bugetul primăriei nu ajunge şi pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Mai mult, viceprimarul din Vereşti spune că există riscul ca în ultimele luni ale acestui an să nu poată fi plătite salariile angajaţilor din primărie.
„Încă de la începutul anului nu s-au primit bani în buget şi am ştiut că asta va fi singura măsură. Alte primării au făcut disponibilizări încă de anul trecut sau de la începutul acestui an. La o eventuală rectificare de buget vom căuta soluţii pentru a-i angaja din nou. Însă acum nu avem de unde să mai dăm fonduri. Trebuiau să vină de la Consiliul Judeţean sau de la Guvern”, a afirmat Constantin Tololoi.
(15 iun 2011, 12:45:34