11 persoane din comuna Şcheia, dintre care doi adulţi şi nouă copii de la şcoala generală din localitate, au ajuns la spital, după banchetul de sfârşit de an, cu simptome specifice unei intoxicaţii alimentare. Cazul a intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, care a declanşat o anchetă epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor.
Petrecerea care a băgat 11 persoane în spital a fost organizată de elevii clasei a VIII-a, în incinta unităţii de învăţământ, în cursul zilei de vineri. La banchet au participat 24 de persoane, alături de elevi, cadre didactice şi părinţi aflându-se şi primarul localităţii Şcheia, Vasile Andriciuc, care a fost invitat să ţină un discurs.
Toate gustările au fost preparate în casă
Distracţia de la finele ciclului gimnazial de învăţământ s-a terminat la spital a doua zi, sâmbătă, când 11 dintre participanţii de la banchet au început să acuze stări de ameţeală, greaţă şi vomă şi s-au prezentat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.
Potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii sanitare, dr. Tiberius Brădăţan, pacienţii aveau forme uşoare şi medii de boală şi au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase. Până ieri, din cele 11 persoane cu toxiinfecţie alimentară, în spital mai erau internate doar cinci, patru copii şi un adult.
Specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Suceava au demarat luni o anchetă epidemiologică, pentru a depista alimentul care a provocat îmbolnăvirile, precum şi provenienţa acestuia. Şeful DSP, dr. Ludovic Abiţei, a declarat ieri că la petrecere s-au servit aperitive şi tort diplomat, însă cercetările sunt îngreunate de faptul că toate gustările au fost preparate în casă.
Tortul diplomat ar putea fi sursa îmbolnăvirilor
„Noi bănuim că tortul ar fi stat la baza îmbolnăvirilor, fiindcă cei care n-au mâncat din el n-au păţit nimic. Acesta a fost făcut de o femeie din Şcheia, care pregăteşte acasă dulciuri pentru diferite petreceri. Am reuşit să luăm legătura cu ea şi i-am cerut să ne pună la dispoziţie lista cu ingredientele folosite şi locul de unde le-a luat, dacă sunt din comerţ. De asemenea, s-au recoltat probe de la persoanele care au ajutat la aranjarea mesei, iar acum se aşteaptă rezultatele analizelor de laborator”, a spus dr. Ludovic Abiţei.
De cealaltă parte, directoarea şcolii generale din Şcheia, Beatrice Filipiuc, a precizat ieri că nu-şi poate explica incidentul din weekend. „Mâncarea a fost pregătită de părinţi şi nu cred că aceştia ar fi folosit pentru copiii lor produse alterate. Nu pot să-mi dau seama ce s-a întâmplat”, a spus Beatrice Filipiuc.