Echipaje de la Jandarmerie şi Poliţie au intervenit ieri dimineaţă în satul Bursuceni, comuna Vereşti, unde câteva zeci de săteni au blocat drumul de acces de pe păşunea din localitate. Ei au oprit astfel utilajele balastierei din sat, care se îndreptau spre albia râului Siret, în zona unde exploatează balast. Sătenii au tras câteva maşini de-a latul drumului, ameninţând cu o reacţie violentă dacă s-ar fi forţat accesul spre albia râului. În scurt timp, reprezentanţii balastierei au cerut ajutor, la faţa locului ajungând o dubă a Jandarmeriei şi două maşini de poliţie. Până la urmă, administratorul balastierei SC Cateris Trans SRL Bursuceni nu a avut altă soluţie decât de a da înapoi, întorcând utilajele la staţia de sortare.
Scandal continuu din 2004
A fost o luptă câştigată de săteni, însă războiul, început acum şapte ani, este departe de o rezolvare.
În 2004, parohia locală şi-a cedat terenul proprietate societăţii de exploatare a balastului, contractul de concesiune fiind valabil pe o perioadă de 49 de ani.
Problema este că staţia de sortare a societăţii se află foarte aproape de casele oamenilor, iar de aici au început mari nemulţumiri.
Pe de altă parte, Asociaţia Utilizatorilor de Păşune Bursuceni (în care sunt incluşi majoritatea crescătorilor de animale din sat) a concesionat păşunea din localitate, în suprafaţă de 98,57 de hectare. Drumul de acces spre malul râului Siret, creat artificial, trece prin această păşune, astfel că sătenii nu mai vor să permită accesul maşinilor balastierei.
Preotul din sat, acuzat că se gândeşte doar la bani
Localnicii se plâng că balastiera din mijlocul satului le-a făcut viaţa un coşmar.
„Avem zgomot, praf şi mizerie, balastiera e lângă casele oamenilor, sunt zece metri până în case. Se tranzitează drumul cu maşini de 40-50 de tone care crapă toţi pereţii la case, e un dezastru”, ne-a declarat Dumitru Ursachi, susţinut de corul de nemulţumiţi care au blocat drumul.
Acuzele oamenilor se îndreaptă şi spre preotul din sat, Constantin Marişca.
„E terenul parohiei, preotul l-a concesionat pe 49 de ani. Degeaba ne-am plâns, pe el îl interesează doar să ia banii”, a mai precizat Dumitru Ursachi.
Venit la faţa locului să medieze conflictul, viceprimarul din Vereşti le-a luat partea sătenilor.
„Societatea trebuie să ceară acordul asociaţiei utilizatorilor de păşune ca să poate parcurge drumul. Drumul e pe suprafaţa concesionată de asociaţie”, a părut a fi tranşant viceprimarul Constantin Tololoi.
Argumentele administratorului balastierei
Pe de altă parte, tot primăria locală a fost cea care a permis ca societatea de exploatare a balastului să amenajeze acest drum de acces.
„Am participat la o licitaţie, am câştigat-o, însă asociaţia refuză cu îndârjire să ne permită accesul. Vom merge pe calea instanţei, avem dreptul la o cale de acces... aici s-a făcut o investiţie foarte mare, locurile de muncă sunt ocupate de oamenii din Bursuceni, nu din altă parte. Anul trecut, după calamităţi, materialul pietros pentru reconstrucţia caselor la Dorohoi, dar şi în alte părţi a fost de la noi”, a încercat să scoată în evidenţă părţile bune ale prezenţei balastierei în sat Emil Aherghelegiţei, administratorul SC Cateris Trans. El a admis că ar mai exista o cale de acces spre albia râului Siret, însă mult mai întortocheată, şi consideră că are dreptul la drumul mai scurt, mai ales că l-a modernizat.
Administratorul balastierei se consideră victimă colaterală în războiul dintre săteni şi preot
Emil Aherghelegiţei se consideră o victimă colaterală în acest caz.
„Ei doresc plecarea preotului din sat, acesta este de fapt motivul. Pentru că preotul mi-a concesionat terenul, ei lovesc şi în mine”, consideră administratorul SC Cateris Trans.
În privinţa preotului Constantin Marişca, acesta a declarat în mai multe rânduri că terenul parohiei a fost cedat în baza unui contract de concesiune legal, societatea plătind o arendă anuală bisericii, iar rezolvarea problemelor legate de căi de acces nu mai ţine de el.
Atât acesta, cât şi reprezentanţii primăriei au susţinut mereu că balastiera a adus mai multe beneficii decât probleme oamenilor din sat, prin refacerea drumurilor şi crearea de locuri de muncă.
Oamenii din Bursuceni spun însă că vor bloca din nou drumul dacă va mai fi nevoie, fiind hotărâţi să nu mai permită accesul maşinilor balastierei pe terenul lor.
(11 iun 2011, 11:37:56
chiar daca terenul este al Bisericii, totul trebuia facut cu acordul satenilor......
drumul spre si de la balastiera se face pe pasunea satenilor, prin sat, deci trebuia acordul lor.....
dar, cum banul este ochiul dracului, l-au ametit si innebunit pina si pe preot.....
fara comentarii......!........