Clipe de groază la o societate din localitatea Slobozia, comuna Grăniceşti, unde mai mulţi muncitori au suferit arsuri pe corp în urma unei explozii urmate de un incendiu violent. Totul s-a petrecut ieri dimineaţă, în jurul orei 7.00, în incinta SC Supermag Imperial SRL Câmpulung Moldovenesc, punct de lucru Slobozia Sucevei, când mai mulţi mecanici încercau să schimbe un rulment de la un motor. Deşi în hala unde s-a produs explozia fumatul este interzis, precum şi folosirea focului, nenorocirea a plecat de la o scânteie apărută în urma unor acţiuni mecanice, gen lovire fier pe fier. Cel puţin aceasta este ipoteza pe care o luau în calcul ieri atât reprezentanţii societăţii din Slobozia, cât şi pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
„În acea hală este pudră fină care rezultă din tocarea cauciucurilor. Probabil că, de la o scânteie, această pudră extrem de inflamabilă s-a aprins instantaneu şi a făcut un fel de explozie, pulverizând pulberea aprinsă către persoanele aflate în apropiere”, a fost scenariul zugrăvit de Bogdan Chifan, directorul tehnic al SC Supermag Imperial SRL.
Pompierii prezenţi la faţa locului merg pe aceeaşi variantă şi spun că tragedia s-a petrecut în timp ce muncitorii schimbau un rulment de la un motor.
20 de stingătoare şi hidrantul, folosite pentru a-i ajuta pe colegii care ardeau de vii
Martorii spun că imediat după explozie, hainele câtorva muncitori au luat foc, la fel ca şi o parte din pudra tocată din interiorul halei. Încercările disperate ale colegilor de a-i salva pe cei care ardeau ca nişte torţe vii au fost dificile. Aşa se face că trei dintre muncitori au suferit arsuri serioase, doi dintre ei fiind transportaţi la spital în stare gravă.
Este vorba de Gheorghe Cristinel Prodan, în vârstă de 23 ani, din Ţibeni, şi Teodor Pribagu, în vârstă de 56 ani, din Gura Solcii, în timp ce al treilea bărbat, Daniel Andrei Şalgău, de 33 de ani, din Milişăuţi, a suferit arsuri pe aproximativ o treime din corp. Un al patrulea muncitor, şeful de echipă Valerică Chiriluţă, a fost ars pe mâna stângă, dar nu a mai mers la spital pentru a primi îngrijiri medicale.
În lupta cu focul, salariaţii societăţii au folosit 20 de stingătoare şi hidrantul, reuşind după minute bune să localizeze cât de cât incendiul. Aşa se face că pompierii din Rădăuţi, care s-au deplasat cu trei autospeciale, au stins totul într-un timp scurt.
„Intervenţia a fost oarecum îngreunată de fumul dens şi gazele toxice din interior, motiv pentru care am folosit echipamentul specific din dotare. Focul ardea pe o suprafaţă de aproximativ 100 de mp, iar pentru ca acţiunea să fie eficientă, am fost nevoiţi să spargem parţial şi acoperişul halei unde a avut loc explozia”, a declarat locotenent-colonel Petru Constantin, şeful Serviciului prevenirea incendiilor din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Suceava.
În ce stare au ajuns cei trei muncitori la spitalul din Suceava
Cele trei victime ale accidentului de muncă de ieri dimineaţă au fost transportate de urgenţă, cu ambulanţele, la Spitalul Suceava, unde erau aşteptate de o echipă complexă de medici, formată din specialişti în Urgenţe, Anestezie şi Terapie Intensivă şi Chirurgie Plastică şi Reparatorie. Răniţii au primit îngrijirile de care aveau nevoie şi au fost stabilizaţi, pentru a rezista pe parcursul zborului cu elicopterul până la Bucureşti.
Potrivit doctorului Liviu Cîrlan, şeful Unităţii de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Suceava, doi dintre pacienţi, şi anume Gheorghe Cristinel Prodan, în vârstă de 23 ani, din Ţibeni, şi Teodor Pribagu, în vârstă de 56 ani, din Gura Solcii, prezentau arsuri puternice, întinse pe suprafeţe mari ale corpului, iar starea lor de sănătate este critică. Cea de-a treia victimă, Daniel Şalgău, în vârstă de 33 ani, din Milişăuţi, a suferit răni mai puţin grave, medicii fiind optimişti cu privire la şansele sale de recuperare.
Astfel, conform celor declarate de şeful UPU, Gheorghe Cristinel Prodan a suferit arsuri pe 90% din suprafaţa corpului, iar mai mult de jumătate dintre acestea sunt arsuri profunde, de gradul IV, ceea ce înseamnă şanse reduse de supravieţuire.
Leziuni deosebit de grave, care-i fac pe medici să fie rezervaţi cu privire la prognosticul de viaţă, a suferit şi Teodor Pribagu, diagnosticat cu arsuri de gradele I, II, III şi IV pe circa 70% din suprafaţa corpului.
„Atât prima, cât şi a doua victimă au avut şi arsuri ale căilor aeriene superioare şi a fost necesară intubarea oreo-traheală pentru susţinerea respiraţiei”, a precizat, ieri, dr. Liviu Cîrlan.
De menţionat că Daniel Şalgău, a fost diagnosticat de medici cu arsuri superficiale şi profunde, de gradele I, II, III şi IV, pe 30% din suprafaţa corpului, fiind singura dintre cele trei victime care nu se afla în stare de inconştienţă.
Durerea unei soţii: „La faţă nici nu-l mai recunoşti. O să moară”
Pe holurile Spitalului Suceava se afla ieri şi Ana Pribagu, soţia unuia dintre răniţi, precum şi unul dintre cei zece copii ai acestuia, un băiat în vârstă de 17 ani.
„E ars ca un porc. Şi faţa, şi spatele, mâinile şi picioarele, totu-i ars. La faţă nici nu-l mai recunoşti. O să moară”, îşi frângea ieri mâinile soţia lui Teodor Pribagu.
De la Spitalul Suceava, după aproximativ 50 de minute în care medicii au încercat să facă tot posibilul pentru ei, răniţii au fost urcaţi din nou în ambulanţe şi duşi pe stadionul Areni, unde aterizase un elicopter al Ministerului Apărării şi Internelor. Pacienţii au fost preluaţi de membrii echipajului de la bordul aparatului de zbor, în jurul orei 10.00. Jumătate de oră mai târziu, elicopterul a decolat cu destinaţia Bucureşti. Cei trei bărbaţi urmau să fie internaţi, cel mai probabil, la Spitalul Clinic de Urgenţă, Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti.
(10 iun 2011, 11:45:31