Cazurile de şoferiţe prinse băute la volan, aproape inexistente anii trecuţi, au început să apară periodic în ultimele luni. O arată statisticile Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava, conform cărora în primele şase luni ale acestui an s-au întocmit dosare penale pentru consum de alcool pe numele a şapte conducătoare auto, asta în condiţiile în care în 2010, în aceeaşi perioadă, existase doar un singur caz de acest gen.
Fiind vorba de dosare penale, cele şapte conducătoare auto au avut concentraţii de peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat, respectiv peste 0,8 grame la mie în sânge.
Recordul este deţinut de o şoferiţă din Rădăuţi, care, pe 30 martie a.c., a provocat o tamponare, având o concentraţie de 1,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
Într-un alt caz, pe 13 februarie, o tânără de 22 de ani, din Vatra Dornei, trasă pe dreapta de poliţie pentru că circula noaptea cu farurile stinse, a fost depistată cu o concentraţie de 0,56 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
De asemenea, de amintit este şi isprava recentă a unei şoferiţe de aceeaşi vârstă, din Suceava, care s-a răsturnat cu maşina pe o alee de acces din parcul Ariniş din Gura Humorului. Verificată cu etilotestul la cinci ore şi jumătate de la producerea evenimentului rutier, aceasta avea concentraţia de 0,44 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.
462 de şoferi băuţi, depistaţi pe străzile judeţului de la începutul anului
Deşi în creştere, numărul de conducătoare auto prinse băute în trafic reprezintă totuşi o minoritate. Conform statisticilor Serviciului de Poliţie Rutieră, în acest an, până pe 8 iunie, în trafic au fost depistaţi 462 de şoferi băuţi, 239 alegându-se cu dosare penale, iar 223, cu concentraţii de alcool sub 0,8 grame la mie, scăpând cu amenzi şi permisele de conducere suspendate pe 90 de zile.
Cifrele sunt în creştere accentuată, anul trecut, în aceeaşi perioadă, fiind depistaţi 378 de şoferi băuţi.
„Aceste cifre în creştere sunt un rezultat al intensificării la maximum a controalelor din trafic, agenţii acţionând zilnic pentru a-i opri din drum pe cei care comit cel mai grav act de inconştienţă conducând băuţi. Ele arată totodată că avem mari probleme cu şoferii băuţi, acest fenomen amplificându-se şi fiind greu de controlat”, a declarat comisarul-şef Liviu Sfichi, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Suceava.
El a ţinut să transmită şi un avertisment, arătând că în ultima perioadă, pe baza hotărârilor judecătoreşti, poliţia înregistrează un număr foarte mare de anulări de permise de conducere, pe lângă o pedeapsă cu suspendare şoferilor fiindu-le interzis dreptul de a conduce pe o perioadă de minimum un an de zile, după care, dacă vor să mai şofeze, cei în cauză trebuie să reia şcoala de şoferi.
(10 iun 2011, 23:17:18