Explozia urmată de incendiul căruia i-au căzut victime cei trei muncitori angajaţi ai firmei SC Supermag Imperial SRL a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Rudele celor trei bărbaţi sunt revoltate şi susţin că aceştia erau adevăraţi sclavi pentru un salariu de mizerie. Mai mult, familiile acuză că Teodor Pribagu, Gheorghe Cristinel Prodan şi Daniel Andrei Şalgău au lucrat mai bine de un an de zile la negru. De altfel, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au confirmat că muncitorii arşi în incinta fabricii de reşapat cauciucuri aveau contracte de muncă valabile abia de o lună de zile, mai exact după intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii.
Situaţia familiei Pribagu, disperată
Cea mai grea situaţie din rândul celor trei răniţi este la Gura Solcii, unde familia Pribagu depindea în totalitate de banii pe care-i câştiga Teodor. „Mai avem acasă şapte copii minori din cei zece pe care-i avem împreună, iar soţul meu era singurul care avea un salariu. Lucra la fabrica asta de mai bine de un an şi-l puneau să facă de toate. Se ducea la muncă pentru că avea nevoie de bani”, a spus printre lacrimi Ana Pribagu.
Femeia a mărturisit că tremură pentru viaţa soţului ei şi că stă mereu cu ochii la televizor, doar-doar o afla ceva veşti îmbucurătoare despre soarta lui Teodor.
„Lucra de un an, dar contract i-au făcut luna trecută”
O altă casă, alte lacrimi. Ana Irina Şalgău este soţia muncitorului care are şi cele mai mari şanse de supravieţuire, deoarece arsurile îi acoperă 30% din suprafaţa corpului. „Nu ştiu ce ne vom face dacă el nu va mai putea munci. Nu câştiga mult, câte 5-6 milioane de lei vechi pe lună, dar ne descurcam noi. Lucra la ei de un an de zile, dar contract i-au făcut abia luna trecută”, a mărturisit Ana Irina Şalgău.
Nici părinţii lui Gheorghe Cristinel Prodan, din Ţibeni, nu ştiau prea multe despre soarta fiului lor. Aceştia sperau ieri după-amiază să-l vadă viu acasă, deşi nimeni nu le-a spus că dintre toţi răniţii tocmai fiul lor se afla în starea cea mai critică. Şi acest bărbat lucra la fabrica de reşapat cauciucuri de un an şi avea contract de muncă de numai o lună.
Ancheta va fi preluată de structura centrală a ITM
Primele verificări efectuate de reprezentanţii ITM Suceava au confirmat că muncitorii aveau contracte de muncă înregistrate pe 25 mai 2011, adică în urmă cu aproximativ două săptămâni. Din cauza faptului că este un accident colectiv de muncă, directorul ITM Suceava, Ionuţ Creţuleac, a precizat că cercetările vor fi continuate de structura centrală a instituţiei.
(10 iun 2011, 11:34:20