Sucevenii care călătoresc des cu autobuzele TPL, în baza abonamentelor valabile pe toate liniile, vor trebui să scoată din buzunare cu zece lei mai mult pentru achiziţionarea abonamentelor valabile o lună de zile, cu şase lei mai mult pentru cele valabile 15 zile şi cu patru lei mai mult pentru abonamentele valabile o săptămână.
Noile preţuri ale abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun ale TPL vor fi valabile de la 1 iulie, dacă proiectul de majorare a tarifelor va fi votat de aleşii locali în şedinţa de pe 30 iunie.
“Din păcate, cei de la TPL înregistrează lunar pierderi de 1,5 miliarde de lei vechi. Prin urmare, va trebui ca pe 30 iunie să propunem în Consiliul Local majorarea de preţ la abonamente de la 50 la 60 de lei pentru toate liniile.
Nu se va modifica abonamentul pentru elevi şi studenţi, care este subvenţionat şi costă doar 15 lei, iar biletele vor rămâne la doi lei.
Cei de la TPL au făcut cerere şi în 2010 să mărească preţul abonamentului, dar atunci am considerat că nu este oportună şi justificată majorarea de preţ la abonamente. Anul acesta au revenit cu o solicitare de majorare a tarifului la abonamente, iar în urma calculelor noastre, majorarea la 60 de lei la abonamente este suficientă pentru ca TPL să îşi acopere pierderile”, a declarat viceprimarul Sucevei Lucian Harşovschi, responsabil de transportul public local la nivelul municipiului.
Noile tarife cerute de TPL pentru abonamente sunt:
- 60 de lei, în loc de 50 de lei, pentru o lună de zile, pe toate liniile;
- 36 de lei, în loc de 30 de lei, pentru 15 zile, pe toate liniile;
- 22 de lei, în loc de 18 lei, pentru o săptămână, pe toate liniile.
Directorul societăţii de transport public local, Darie Romaniuc, spune că majorarea tarifelor la abonamente este absolut necesară, pentru a nu transforma TPL într-o societate falimentară, în detrimentul sucevenilor.
“Noi am mai făcut şi anterior solicitări în acest sens, încă de anul trecut, când preţul carburantului a crescut şi nu ne acopeream cheltuielile din veniturile realizate. Atunci am obţinut doar o majorare de preţ pentru biletele de călătorie, de la 1 ianuarie 2011. Dacă ne aprobau creşterea de preţ la abonamente de anul trecut nu mai încheiam anul 2010 cu pierderi. Acum sperăm să nu terminăm cu pierderi şi anul 2011, pentru că până acum am tot mers pe pierderi”, a spus Darie Romaniuc, precizând că, numai la combustibil, creşterea de preţ a fost de 35%.
Chiar şi cu noile valori ale abonamentelor TPL valabile o lună de zile, Suceava ar avea printre cele mai mici tarife din ţară pentru abonamente valabile pe toate liniile.
“În Iaşi, preţul unui abonament pe toate liniile este de 92 de lei, în Cluj depăşeşte 100 de lei pe toate liniile. Noi suntem încă într-o zonă acceptabilă.
Este o creştere care se va resimţi în buzunarele sucevenilor, dar clar e mai convenabil să circule cu abonament. O să susţinem majorarea de preţ, pentru a nu falimenta această societate care funcţionează destul de bine”, a mai spus viceprimarul Harşovschi.
Semnalul majorării tarifelor la transportul în comun a fost dat de la începutul anului, când preţul unui bilet de călătorie la TPL a crescut de la 1,5 la doi lei, pentru ca de la 1 iunie şi transportatorii privaţi de maxi-taxi să adopte acest preţ, iar de luna viitoare, nu vor scăpa de majorările de preţ nici cei care circulă cu abonamente.
(10 iun 2011, 12:01:42