Prefectul judeţului Suceava, Sorin Popescu, a declarat că toate casele distruse de inundaţiile de anul trecut au fost reconstruite, cele mai multe dintre familiile afectate de calamităţi mutându-se în noile locuinţe. Popescu a spus că în judeţul Suceava au fost reconstruite 154 de locuinţe, iar până în prezent 112 familii s-au mutat în case noi. El a arătat că celelalte 42 de case sunt construite în totalitate, însă familiile beneficiare nu s-au mutat în ele deoarece mai lucrează la ultimele finisaje. Prefectul de Suceava a precizat că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a construit 23 de case, compania Egger – trei, SC Schweighofer SRL – opt, iar Oficiul de Cadastru Suceava şi SC Cosadel SRL au construit câte o casă. „Celelalte case au fost construite din materialele puse la dispoziţie de Guvernul României. Şi trebuie spus că în momentul de faţă au fost folosite toate materialele de construcţie pe care Guvernul le-a dat pentru reconstrucţia caselor afectate de inundaţiile de anul trecut, din judeţul Suceava”, a declarat Sorin Popescu.
Cele mai multe case au fost reconstruite în comunele Dorneşti – 18, Pătrăuţi – 18, Suceviţa – zece, Grămeşti – nouă şi Dărmăneşti – opt.
Prefectul a subliniat faptul că toţi cei care au primit noile case trebuie să le asigure, precizând că în situaţia producerii unor noi calamităţi statul român nu va mai acorda despăgubiri.
Asigurările obligatorii trebuie încheiate până pe 15 iulie 2011
Sorin Popescu a amintit că termenul până la care trebuie să fie încheiate asigurările obligatorii ale locuinţelor este 15 iulie 2011. El a arătat că până în momentul de faţă doar 3% dintre locuinţele din judeţul Suceava au fost asigurate împotriva dezastrelor. După data de 15 iulie a.c. proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurările obligatorii pot fi sancţionaţi, valoarea amenzilor fiind între 100 şi 500 de lei. Amenzile se aplică de către primari sau de către persoanele împuternicite în acest sens.
Prima de asigurare este de 20 de euro pentru locuinţele de tip A, respectiv construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. Sumă asigurată pentru aceste locuinţe este de 20.000 de euro la cursul de schimb valutar al BNR. De asemenea, pentru locuinţele de tip B, construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic, prima de asigurare este de 10 euro. Pentru astfel de locuinţe, suma asigurată este de 10.000 de euro la cursul de schimb valutar al BNR.
( 9 iun 2011, 12:11:41