Introducerea unei taxe la consultaţie a fost amânată până marţi, a informat ieri secretarul Asociaţiei Medicilor de Familie Suceava, dr. Irina Badrajan, care a arătat că doctorii încearcă să susţină funcţionarea cabinetelor până în data de 14 iunie, în speranţa că până atunci problemele lor vor fi rezolvate, iar pacienţii nu vor mai trebui să-i plătească pentru cele 15 minute de consultaţie.
Irina Badrajan a explicat că, iniţial, măsura de percepere a unei taxe trebuia aplicată începând de ieri, însă medicii de familie au decis să renunţe deocamdată la ea. Şi asta, pentru ca pacienţii să nu aibă şi mai mult de suferit, având în vedere că, de o săptămână, acestora nu li se mai eliberează reţete compensate şi gratuite sau bilete de trimitere în spital şi către specialişti.
Medicii de familie au refuzat să semneze actul adiţional la contractul cadru întrucât sunt nemulţumiţi de o parte dintre prevederi, îndeosebi de cele care vizează modalitatea de finanţare, susţinând că în condiţiile prevăzute de proaspătul act normativ nu vor putea să-şi întreţină nici măcar cabinetele în care lucrează.
34 de medici de familie din judeţ au renunţat până ieri la proteste
De cealaltă parte, preşedintele director general al Casei de Asigurări de Sănătate Suceava, Cristi Bleorţu, a declarat ieri că medicii nu au motive de nemulţumire, arătând că, în baza ultimelor reglementări, medicii de familie sunt mai bine plătiţi pentru serviciile efectuate. “Din simulările pe care le-am efectuat, pentru medicii de familie care au 1.800 de asiguraţi, acesta fiind şi numărul optim de înscrişi pe lista unui medic de familie, veniturile realizate vor creşte, aceştia putând realiza doar din serviciile decontate de CAS aproximativ 5.000 de lei. Veniturile realizate din plata per serviciu şi din plata per capita vor creşte în cazul medicilor cu un număr mai mic de 2.200 de persoane înscrise pe liste. Singurii afectaţi de prevederile noilor norme sunt medicii de familie cu mai mult de 2.200 de asiguraţi”, a spus Cristi Bleorţu, explicând că, de exemplu, un medic de familie cu 1.500 de asiguraţi, care anul trecut a obţinut din serviciile efectuate un venit mediu lunar de 8.500 de lei, anul ăsta primeşte 9.300 de lei.
Până ieri, 34 de medici de familie din judeţ au renunţat la protest şi au semnat actele adiţionale cu CAS Suceava. Medicii de familie mai au timp până pe 15 iunie să-şi depună dosarele în vederea încheierii noului contract cu această instituţie.