De două săptămâni, străzile Sucevei sunt supravegheate zi şi noapte, prin intermediul a 108 camere video, montate în cele mai circulate zone din municipiu, dar şi în zona instituţiilor şi a unităţilor de învăţământ.
Principalele evenimente surprinse de camerele video în primele două săptămâni de funcţionare au fost doar accidente rutiere fără victime, în care părţile implicate s-au împăcat amiabil, astfel încât poliţia nu a avut motive să solicite înregistrări ale evenimentelor.
Mici, aproape invizibile pe stâlpii stradali încărcaţi de fel de fel de cabluri, camerele video ultraperformante înregistrează tot ce se întâmplă pe stradă în zonele supravegheate, iar imaginile transmise sunt vizualizate non-stop de agenţi ai Poliţiei Locale, care pot interveni astfel mult mai rapid în cazul unor evenimente.
Mai mult, toate imaginile captate sunt înregistrate şi stocate pe servere timp de 30 de zile, încât, chiar dacă un eveniment a scăpat ochilor vigilenţi ai poliţiştilor de serviciu, el poate fi vizualizat anterior, detalii importante putând fi obţinute din aceste înregistrări video.
“Camerele video au fost instalate printr-un proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional, care a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 92%. Costul total al proiectului a fost de aproximativ 600.000 de euro şi a constat în instalarea a 108 camere de supraveghere, din care 72 fixe şi 36 mobile, astfel încât să acopere mare parte a zonelor din municipiul Suceava în care s-ar fi putut produce fapte antisociale. Imaginile sunt stocate pentru o perioadă de 30 de zile, astfel încât, la producerea unui incident, la solicitarea Poliţiei sau Parchetului, imaginile pot fi oferite spre vizionare şi stabilirea concluziilor.
Proiectul este foarte important pentru municipiul Suceava, deoarece orice faptă antisocială petrecută în zonele supravegheate poate fi uşor descoperită, iar acest lucru reprezintă şi o descurajare pentru cei tentaţi să le producă”, a declarat viceprimarul Sucevei Viorel Seredenciuc.
În centrul de comandă al sistemului de supraveghere video, amenajat la parterul Primăriei Suceava, în permanenţă se află câte o echipă a Poliţiei Locale, care, de la distanţă, veghează asupra oraşului.
“Deocamdată nu s-au înregistrat probleme deosebite, dar continuăm să monitorizăm toate zonele. De exemplu, ne concentrăm pe zonele unde există o aglomerare mai mare de tineri, mai ales seara, dăm zoom şi vedem dacă este vreo problemă. Dacă nu, reluăm activitatea de monitorizare a celorlalte monitoare. Sistemul merge foarte bine. În caz că apar blocaje de circulaţie, sunăm la Poliţia Rutieră, să intervină, pentru descongestionarea traficului, la 112 în caz de eveniment cu victime, în caz de scandaluri”, a declarat Ioan Cerlincă, poliţistul local aflat ieri în tura de dimineaţă la supervizarea celor 12 monitoare ce transmit imagini din oraş zi şi noapte.
În vreme ce o parte a populaţiei se declară mulţumită de prezenţa acestor camere video pe străzi, alţii se tem că acestea le invadează intimitatea şi ar putea fi folosite în scopuri mai puţin morale. Cu toate acestea, una dintre principalele reguli pe care le respectă cei care sunt în spatele monitoarelor este cea de a nu îndrepta camerele video spre blocurile de locuinţe, care, mai mult, sunt înnegrite automat prin programul care asigură funcţionarea întregului sistem video.
( 9 iun 2011, 11:18:02