13 străzi din municipiul Fălticeni au fost reabilitate şi modernizate din fonduri europene. Primarul din Fălticeni, Vasile Tofan, a declarat că la sfârşitul lunii mai a.c. a fost finalizat proiectul „Reabilitare şi modernizare reţea de străzi urbane în municipiul Fălticeni”, finanţat prin Programul Operaţional Regional, axa 2, Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale. Tofan a precizat că valoarea finală a proiectului a fost de 13,64 de milioane de lei, din care 10,1 milioane de lei au fost fonduri nerambursabile.
Vasile Tofan a spus că lucrările au fost realizate de societatea Consiliului Judeţean Suceava, SC Drumuri şi Poduri SA Suceava, declarându-se mulţumit de modul în care au fost realizate lucrările.
„Ne-am fi dorit ca acest proiect să fie de o valoare mai mare. Cele 13 străzi au o lungime totală de 15,244 de kilometri. Însă, luând în considerare faptul că două dintre străzi sunt pe patru benzi, ajungem la o lungime aproximativă de 20 de kilometri de străzi. Şi trebuie precizat că sunt străzi care sunt reabilitate deja de două ierni şi calitatea asfaltului arată că lucrările au fost făcute bine. Ţinând cont de situaţia în care se află acum SC Drumuri şi Poduri, în insolvenţă şi reorganizare judiciară, vreau să spun că această firmă a făcut toate eforturile pentru a scoate la capăt un asemenea proiect. Şi vreau să apreciez în mod deosebit această chestiune”, a spus Tofan.
Tofan spune că investiţia a dus la fluidizarea traficului rutier din Fălticeni
Primarul din Fălticeni a arătat că proiectul a presupus modernizarea străzilor Republicii, Armatei, Tudor Vladimirescu, Ion Creangă, Botoşanilor, Pleşeşti Gane, Plutonier Ghiniţă, Plugari, Mihai Eminescu, Buciumeni, Mihail Sadoveanu, Caporal Popescu şi Dumbrava Minunată.
„Pentru ca proiectul să fie eligibil, strategia noastră a fost să reabilităm toate străzile care fac legătura cu celelalte localităţi din jurul municipiului Fălticeni. Vreau să precizez că au fost persoane care au întrebat de ce nu am modernizat şi porţiunea de drum european care trece prin oraş. Şi au fost două motive. Unul ţine de faptul că începând din partea a doua a acestui an vom începe un proiect mare de reabilitare a sistemului de canalizare şi de alimentare cu apă şi ar fi fost păcat să modernizezi drumul şi apoi să-l spargi. Un al doilea motiv, pe care nu-l ascund, este acela că am fi cheltuit cea mai mare parte din bani pentru reabilitarea rutei europene, iar pentru străzile interioare era greu să mai obţinem fonduri din altă parte”, a explicat Tofan.
El a adăugat că reabilitarea celor 13 străzi din Fălticeni a dus la fluidizarea traficului rutier din acest municipiu. Vasile Tofan a arătat că pentru reabilitarea tuturor străzilor din Fălticeni ar fi nevoie de o sumă totală de 100 de milioane de lei vechi.
Pe de altă parte, el a arătat că în momentul de faţă aşteaptă să fie aprobată finanţarea pentru proiectul de construcţie a şoselei de centură a municipiului Fălticeni. Tofan a explicat că valoarea proiectului este de 40 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru construcţia unei şosele de centură de 8 kilometri.
( 8 iun 2011, 13:02:46